Lider SDP-a uvjeren

Iskra iz Makedonije širiće se regionom

Iskra koja je započela u Makedoniji širiće se regionom, jer su nam problemi zajednički - ratne autokratije koje su se transfornisale, rekao je lider SDP-a, Ranko Krivokapić na Regionalnom Samitu lidera Partije evropskih socijalista (PES)  u Sarajevu.
Objavljeno: 19. 11. 2017 - 13:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

On se u Sarajevu sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, koji je, kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapiću ponudio partijsku pomoć u pripremi za poboljšanje kapaciteta u cilju ostvarivanja zajedničkih ideja i vrijednosti na prostoru Zapadnog Balkana.

Krivokapić je bio i jedan od govornika na panel diskusiji "Regionalna ekonomija iz perspektive političkih stranaka ljevice i mogućnosti za zajedničke aktivnosti".

1911krivokapiczaev

Kazao je da mu se ponekad čini da "mnogo bolje razumijemo nedaće u Evropskoj uniji, nego što oni imaju vremena da se suoče sa najtežim slabostima Balkana".

"Mi to razumijemo i uzdamo se u sebe. Njegoš reče 'udar nađe iskru u kamenu', a ta iskra, koja je započela u Makedoniji širiće se kroz region jer su naši problemi zajednički - ratne autokratije koje su se transformisale. To su često i personalno isti ljudi. To su partije bez uvjerenja - kleptokratije koji mogu biti svašta samo da nastave svoje bogaćenje. Ne možete drugačije objasniti da su isti ljudi jurišali na Dubrovnik, Bosnu i Hercegovinu, a sada su slatkorječivo posvećeni regionalnoj saradnji. To je bizarno", rekao je Krivokapić.

To, smatra on, ne može voditi do zdravih društava.

"Makednonija nam je povratila snagu i vjeru da borba za slobodu lijevih Partija nikad nije bila laka, ali SDSM nam je pokazao da moramo predvoditi tu borbu ka i vazda. Demokratija će nam trajati i biti snažna samo kada je sami izborimo kao i naši drugovi i drugarice iz Makedonije", poručio je Krivokapić.