Zimbabve

Stranka smijenila Mugabea, parlament pokreće proceduru opoziva

Parlament Zimbabvea sigurno će pokrenuti proceduru opoziva predsjednika Roberta Mugabea, izjavio je šef poslaničke grupe opozicije Inosent Goneze i dodao da su toku pregovori sa vladajućom strankom ZANU-PF o tome. Vladajuća ZANU-PF smijenila je Mugabea i na mjesto predsednika stranke izabrala dosadašnjeg potpredsjednika Emersona Mnangagvu. Ako Mugabe ne podnese ostavku do utorka, onda sigurno pokrećemo proceduru o opozivu", rekao je Goneze agenciji AP.
Objavljeno: 19. 11. 2017 - 14:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Opoziciona stranka MDC-T bezuspješno je u prošlosti pokušala da pokrene opoziv, ali sada ima podršku i vladajuće stranke koja je danas smijenila Mugabea sa mjesta predsejdnika ZANU-PF.

Mugabe bi danas trebalo da razgovara sa zvaničnicima Generalštaba vojske koja ga je stavila u kućni pritvor nakon što je izašla na ulice.

U Zimbabveu su u subotu održane masovne demonstrancije za smjenu Mugabea.

Predsjednik Zimbavea koji je rodjen 21. februara 1924. godine, bio je predsjednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine je šef države.

Kontroverznog predsjednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Komentari: 0

Novi komentar