Ivo Vajgl, poslanik u Evropskom parlamentu

Zbog miješanja Moskve proširenje postalo prioritet EU

Upravo je miješanje Rusije u prilike na Zapadnom Balkanu učinilo proširenje na Jugoistočnu Evropu prioritetom Evropske unije. Zamora od širenja nema i u cijeloj Uniji postoji volja da Crna Gora što prije uđe u EU - kaže u razgovoru za Pobjedu evropski poslanik i bivši slovenački šef diplomatije Ivo Vajgl. 
Objavljeno: 20. 11. 2017 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Objašnjava da između opozicije i vlade mora postojati inkluzivna atmosfera, a parlament je mjesto gdje sva ta mišljenja treba ukrstiti. Evropski poslanik, koji je tokom dugogodišnje diplomatske karijere bio ambasador u deset država, učestvovao je na Internacionalnoj konferenciji Crnogorske panevropske unije, koja je u subotu održana u Podgorici.

 POBJEDA: Koliko je Unija sada zainteresovana za proces proširenja? Nama na Zapadnom Balkanu se čini da nijesmo na listi prioriteta, što donekle potvrđuje Junkerova strategija po kojoj bi Crna Gora i Srbija zajedno ušle u EU 2025?

 

VAJGL: Nemam taj utisak da je nastupio zamor, naprotiv sada imam utisak da je ponovo ta svijest o kompletiranju Evropske unije sve snažnija i da je porastao interes za širenje. EU je veoma zainteresovana za stabilizaciju prilika na evropskom kontinentu, a toga nema dok Jugoistočna Evropa ne postane dio Unije. Kada se dovrši proces integracija nestaće i međusobni problem u regiji, ali i mitovi prošlosti koji i danas vladaju politikom na Balkanu. U Evropskom parlamentu sam već drugi mandat i znam da je Crna Gora bila neproblematič- na buduća članica i uvijek se ispoljavala želja da što prije uđete u EU. U Crnoj Gori nikada nijesu bili veliki strukturalni problemi. Međutim, ima razloga za ozbiljan rad na reformama. Jedna od tih reformi je i ona u medijskoj sferi, kao i u sferi pravne države. Mora se raditi na suzbijanju korupcije, jačanju pravosuđa, efikasnijoj administraciji. Znači, moraju se snažiti institucije koje će građanina postaviti u jedno sigurno okruženje. Tu još ima deficita u Crnoj Gori. Ali, zato ima i mnogo pozitivnih stvari. Imao sam priliku kroz nekoliko godina posmatrati odnose u parlamentu. Mislim da je bila postignuta saglasnost o prioritetu, kada je bila riječ o približavanju Evropskoj uniji.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 8

BISTRI POGLED

20. 11. 2017 - 07:50

Samo nemojte nas staviti u KOLONIJU EU ,zivot nam. prode sa EU i sa NATO cirkusima,, pustite nas vise UCJENA i PONIZAVANJA evo vec 27 godina, što nam EU ne OTVORI 10 FABRIKA U CG , da nas sa tim malim detaljem ucijeni ,NETREBA nama ni VJESTACKI EU NI IMPERIJALISTICKI NATO
danilo s.

20. 11. 2017 - 08:33

Bistri pogled, Mozda vam je pogled -"bistar" - ali um ocito nije?. Mozda vam je pogled "bistar" - ali, izgleda, cesto zmurite? Ili, selektivno otvarate vase "bistre oci"? Cudo da ne primjecujete, na primjer, pogubno mijesanje u nase drzavne poslove "majcice Rusije" i "sestrice Serbije" od kojih nam, vec dugo vrijeme (sto i vise godina) - ne dolazi nista dobro? Ako iko pokusava da od CG napravi koloniju to su te dvije imperrjalne sile. Vidim patite zbog NATO? I, jeste to tezak udarac za vas? Jer, NATO posla vase puste veljesrpske imperijalne snove na smetliste istorije - sto su odavno i zasluzili. Sto se EU tice, ne treba zuriti. Treba sto brze - kontinuirano i beskompromisno - uspostavljati snazne drzavne/administrativne institicije (sistem), koje jedino mogu da nam - dugorocno - spasu drzavu. A, onda, - cak i ne moramo u EU - ako tamo nijesmo pozeljni. A jesmo.
BISTRI POGLED

20. 11. 2017 - 09:09

,,Danilo S,, Posto zivim na zapadu 28 god i ODLICNO POZNAJEM POGLED ZEMALJA EU NA BALKAN, A OD PAMTI VIJEKA SMO PLEMENSKI ZA CRNU GORU ,A NESTO O VAMA U JEDNU RECENICU ,VI KOJI STE DO NAZAD PAR STOPA NOSILI SLIKU SLOBODANA MILOSEVICA I KARTU VELIKE SRBIJE,SADA STE NANIJELI JOS ,,PAUČINA VELIKE SRBIJE ,,NA LICNE INTERESE DA BUDETE BRANILAC CRNE GORE, PA 95 % PRAVOSLAVAC U CG JE ORJENTISATO PROSROSKI .
Boban Bg

20. 11. 2017 - 12:04

Vidi se po stilu, a i po sadržini, da ste visoki intelektualac. Klasifikuju li se ljudi u zemlji dje živite na pravoslavce, katolike, budiste, ... Ima li išta gore nego kad neko sa srednjovjekovnom pameću ode u civilizaciju?
Pa kako ga ne znate ?

20. 11. 2017 - 15:35

Pa to je ista osoba koju smo zvali "O Boze". Pise veliko-malim slovima I dodaje nekoliko zareza ne znam po kom pravilu. On je od turbo-cetnika postao obican cetnik. Inace je visoki intelektualac I poznaje EU savrseno :) :) Dakle ovakvav monstrum se samo iz duha crnogorskog srpstva moze materiajlziovat.
Komentar za clanak/286698

20. 11. 2017 - 08:33

Ne može se dati komentar na Krivokapićevo mudrovanje pa ga dajem ovđe. Dakle Ranko naš dobronenamjerni i nedobronamjerni iskra iz Makedonije ako dođe do Crne Gore tebe prominuti neće. Iskreno ne tvoj
Mijesanje Rusije

20. 11. 2017 - 08:42

Otrcana fraza.
Nakazna pamet

20. 11. 2017 - 15:37

Jeste, otrcana I gotovo je po planete koristi. Postoji obilje dokaza I to u desetini zemalja. E da ti je pustom nesoju da je uspio onaj puch u oktobru prosle godine. Danas bi zivio fantasticno. Velim vam nakaznije svijesti od crnogorskog srpstva nema u Evropi. Dokaz su Radovan, Slobodan, Arkan, Risto ...
Novi komentar