Bez dogovora o vladi

Merkel: Slijede teški dani

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog neuspjeha pregovora o formiranju nove vlade u Njemačkoj.

Objavljeno: 20. 11. 2017 - 09:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Po završetku 12-časovnog sastanka, Merkel je novinarima u Berlinu rekla prošle noći da joj je žao zbog toga što njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU), sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), liberali (FDP) i Zeleni nisu našli zajedničko rješenje.

Ona je rekla da će "učiniti sve što je u njenoj moći da bi se obezbjedilo sigurno upravljanje u teškim sedmicama koje dolaze”.

Predsjednik CSU Horst Zehofer izjavio je da neuspjeh razgovora i odsustvo prave vlade "teret" za zemlju.

Merkel je rekla da će danas razgovarati s njemačkim predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom i da će se "posle vidjeti kako će se stvari razvijati".

Prema Ustavu, predsjednik Njemačke, socijaldemokrata Štajnmajer, treba poslanicima da predloži kandidata za kancelarsko mjesto.

Štajnmajer ima sedam dana da odluči hoće li predložiti Merkelovu, koja bi vodila manjinsku vladu, ili raspustiti Bundestag i raspisati nove izbore.

Merkel i njena konzervativna strana pobijedili su na opštim izborima, ali sa razočaravajućim rezultatom i bez većine potrebne za reizbor.

Dogovor četiri partije bio je jedini koji bi omogućio većinsku vladu, pošto su socijaldemokrate (SPD) odbacile mogućnost nove velike koalicije pod plaštom kancelarke.

U teoriji, Merkel može da pokuša da ubijedi SPD da ponovo razmotri ovu odluku iako je SPD juče ponovila da ne želi takav savez.

Kancelarka može i da rizikuje sa manjinskom vladom, ali je do sada isključivala ovu opciju, insistirajući na tome da želi "stabilnu" vladu.

Ostaje mogućnost sazivanja novih izbora početkom 2018. godine. Ali predsjednik, na kome je konačna odluka, juče je upozorio na posljedice takvog ishoda.

Prema anketama, ekstremna desnica bi imala koristi u takvoj situaciji budući da je u septembru zabilježila izborni rezutat koji joj je omogućio istorijski ulazak u Bundestag sa skoro 13 odsto glasova.

Komentari: 1

normalno

20. 11. 2017 - 11:06

Meleon izbjeglica mudzahedina uvezeno i pusteno naq ulicu da kradu i siluju Njemice po zeljeznickoj stanici i parkovima .
Novi komentar