Zbog utaje poreza

Sumnja se da su oštetili budžet za oko 40.000 eura

Protiv jednog pravnog i i jednog fizičkog lica podnijete su krivične prijave zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije.
Objavljeno: 20. 11. 2017 - 11:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Policija u saradnji sa carinskim službenicima podnijela krivičnu prijavu protiv V.D. (31) iz Srbije i protiv pravnog lica d.o.o. „D&N Compani” sa sjedištem u Beranama, zbog sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

V.D. je, kako se sumnja,  krivično djelo počinio na način što je, kao izvršni direktor, osnivač i ovlašćeni zastupnik d.o.o. „D&N Compani”,  u toku maja i juna mjeseca 2017. godine, u namjeri da potpuno izbjegne plaćanje poreza-akciza, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, organizujući prodaju uvezenog procesnog ulja tipske oznake ‘’80 E’’, kao dizel goriva u količini od 77.433.73 litara. On je bio obavezan  platiti akcizu na ovu prodatu količinu u iznosu od 34.070,84 eura i PDV u iznosu 6.480,oo eura, što predstavlja ukupni iznos od 40.544 eura.

Provjerama je utvrđeno da je od strane odgovornih lica ovog preduzeća organizovana prodaja, uvezenog procesnog ulja tip ‘’80 E’’, kao zamjena za dizel gorivo, te da je ono, kako se sumnja, prodavano zaintereosvanim građanima u improvizovanom maloprodajnom objektu, kada su kupci većinom ovo procesno ulje sipali u rezervore teretnih vozila i koristili ga kao dizel gorivo. Obzirom da je prodato kao dizel gorivo što je odgovorno lice u firmi prikrilo, bilo je obavezno platiti akcize i PDV na uvezenu i prodatu količinu procesnog ulja, shodno Zakonu o akcizama čl.51.

Naime, Zakonom o akcizama, čl.51 propisano da se akciza plaća na mineralana ulja i njihove supstitute i da se pod mineralnim uljima smatra svaki proizvod koji se prodaje i upotrebljava kao pogonsko gorivo, odnosno u ovom slučaju procesno ulje je upotrebljavano, odnosno prodavano kao motorno gorivo za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Na ovaj način je budžet Crne Gore oštećen za iznos od 40.544 eura.

Komentari: 0

Novi komentar