Bivša seksualna robinja o svim užasima zatočeništva u ID-u

Nakon što su joj ubili šestoricu braće i majku, Nadja je oteta iz svog sela i odvedena na sjever Iraka, gdje je bila seksualna robinja tri godine. Uspjela je da pobjegne, a sada joj je cilj da istjera pravdu.
Objavljeno: 20. 11. 2017 - 14:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nadja Murad je svoja jeziva iskustva o zatočeništvu u Islamskoj državi opisala u svojoj knjizi “Zadnja djevojka: Moja priča o zatočeništvu i borbi protiv Islamske države“ u kojoj se osvrnula na tri najgore godine u svom životu. 

Te 2014. godine bila je jedna od 7.000 žena i djevojčica pripadnica Jezida koje su oteli sunitski muslimani. Tada dvadesetjednogodišnja Nadja bila je registrovana kao robinja, a imala je čak i identifikacionu fotografiju kako bi moglo da joj se uđe u trag ako pobjegne. 

Njen vlasnik, visoko rangiran član ID-a Hadži Salma rekao joj je da je ona njegova četvrta seksualna robinja i kako su prethodne tri postale muslimanke. 

“Jezidi su nevjernici – zato ovo radimo. To je za tvoje dobro“, rekao joj je. 

Za Nadju se činilo da postoji samo silovanje. U jednom trenutku pokušala je da pobjegne, obukla je burku i izašla kroz prozor. Čuvar ju je uhvatio, a njen vlasnik ju je kaznio bičevanjem, a onda je prosledio svojim stražarima. U knjizi navodi i jeziv detalj da su je tada čak šestorica muškaraca silovala dok se nije onesvijestila.

Prije nego što su je prodali u Siriju, uspjela je da preskoči zid bašte svog „vlasnika“ u Mosulu. Lutala je ulicama, zamotana u burku, a na kraju je pokucala nekome na vrata. Iako je to bio vrlo rizičan potez, upalilo je. 

“Porodice u Iraku i Siriji živjele su normalne živote dok smo mi bile mučene i silovane. Gledali su u nas dok smo prolazili ulicama s našim vlasnicima, pustili su nas da vrištimo na pijacama roblja“, opisuje u svojoj knjizi. 

Nadja trenutno živi u Njemačkoj, gdje se bavi akcijama za dobrobit zajednice svog naroda. Želi da njena knjiga pomogne u oslobođenju ovog naroda i suđenju Islamskoj državi, a u tome joj pomaže i advokatica za ljudska prava Amal Kluni. 

“Najviše od svega želim da budem posljednja djevojka na svijetu sa ovakvom pričom“, naglasila je.

Komentari: 4

Naklon

20. 11. 2017 - 15:31

najdublji za ovu ženu. Hvala
uzroci i posledice

20. 11. 2017 - 16:55

Treba naglasiti da je sav taj uzas dozivjela zahvaljujuci banditskoj americko-britanskoj intervenciji ,svrgavanju tadasnjeg poretka i stvaranje haosa u zemlji. Cak bi to bila i prava adresa za podnosenje tuzbe i zahtjeva za odstetu .
Amrika

20. 11. 2017 - 17:44

E pa da ne bi Amerike zivog nesrpskog stvora ne osta po bivsoj ex-YU. Nakon 4 rata su vam doakali I od tada mir. Ko dade silne zrtve u oslobodnjenju Evrope od nacizma, cutuci pravoslavni? Da nije Amerike i njihove visoke tehnologije ne bi niko cuo tvoje ekspertske objektivne analize no ukucani, ni tebe ni sve ruske I srpske trolove
Guest_91653

20. 11. 2017 - 17:15

KOJI SU UZROCI I POSLEDICE DESAVANJA U BOSNI ?
Novi komentar