Srđan Darmanović

Budućnost Crne Gore, ali i svih zemalja regiona je u EU

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestovao je danas na forumu „EU budućnost za Balkan“ koji je, u organizacijiMeđunarodnog centra “Nizami Ganjavi” i Fondacije “Društva zajedničkih vrijednosti”, održan u Sarajevu.
Objavljeno: 20. 11. 2017 - 17:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Forum je otvorio predsjednik i osnivač Fondacije i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, a osim šefa crnogorske diplomatije, između ostalih, govorili su i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, bivši predsjednik i premijer Makedonije Branko Crvenkovski, bivši predsjednik Vlade Češke Jan Fišer, predsjednica Nacionalnog odbora za američke vanjske odnose Rozmari Di Karlo kao i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

Tokom izlaganja na prvom panelu pod nazivom: “Pogled sa Balkana”, Darmanović je podsjetio na istorijski kontekst velikih evropskih i svjetskih kriza i konflikata koji su uglavnom započinjali na Balkanu.

Ukazao je i na aktuelne bezbjednosne izazove sa kojima su suočavaju Evropa i svijet, čiji se efekti prelivaju i na naš Region u vidu migrantske krize i radikalnih ideologija, i posebno apostrofirao pokušaje destabilizacije i uticaja trećih strana na zajedničko stremljenjedržava Zapadnog Balkana ka integracionim procesima.

„Zato moramo nastaviti sa čvrstim opredjeljenjem za evropsku i evroatlantsku integraciju jer procese moramo učiniti živim i aktuelnim, a najbolji način je stalna posvećenost reformama i ispunjavanju standarda za dobrobit svih građana“, kazao je Darmanović.

Darmanović je naglasio da će fokus djelovanja naše države kao kredibilnog i odgovornog člana NATO saveza biti jačanje dugoročne stabilnosti regiona kroz snaženje demokratskih kapaciteta i vladavinu prava, i podrška susjedima u njihovim integracionim naporima.

Govoreći o članstvu naše države i država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, Darmanović je kazao da je budućnost Crne Gore, ali i svih zemalja regiona u EU, te da je integracioni proces koji će dovesti do tog cilja, ključ trajne održive evropske arhitekture i strateški ulog u stabilnost, demokratiju i prosperitet.

„U našem slučaju, to se pokazalo kao najbolji okvir i put za sazrijevanje crnogorskog društva i najefikasniji mehanizam za uspješno usvajanje evropskih i međunarodnih standarda koji vode unapređenju kvaliteta života. Politika proširenja je bila najvažnija pokretačka snaga koja je snažila jedinstvo EU kroz različite faze njene transformacije tokom istorije, pa smatramo da ona treba da ostane visoko na reformskoj agendi EU“, zaključio je Darmanović.

 

Komentari: 1

afd

21. 11. 2017 - 08:25

E onda mozemo reci da nam je buducnost u cukru . Ako dojcland pukne a tu je nedje i preuzmu nacionalsocijalisti vidimo se posle Istocnog Berlina.
Novi komentar