Crna Gora - Albanija

Otvorena zajednička željeznička stanica u Tuzima

Delegacije ministarstava saobraćaja i pomorstva Crne Gore, na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovićem, i albanskog Ministarstva infrastrukture i energetike predvođene ministrom Damijanom Điknurijem zvanično su otvorili zajedničku Željezničku stanicu Tuzi. 
Objavljeno: 20. 11. 2017 - 21:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Na putu ka ispunjavanju evropskih standarda za pregovaračko Poglavlje 14 - Transportna politika, zajednička željeznička stanica veliki je napredak i prva željeznička stanica ovog tipa u regionu. Cijeneći važnost inicijative za skraćenje vremena putovanja putničkih i teretnih vozova na graničnim prelazima, Vlada Crne Gore i Savjet ministara Albanije su 3. avgusta 2012. godine potpisale Sporazum o organizovanju graničnog željezničkog saobraćaja.

Što se tiče investicija na ovoj graničnoj pruzi, Crna Gora je pripremila aplikaciju za izradu glavnog projekta rekonstrukcije, elektrifikacije i modernizacije za cijelu prugu Podgorica-državna granica sa Albanijom (vrijednost dva miliona eura), u dužini 24,7 km - ističe se u saopštenju iz resornog ministarstva dostavljenom Portalu Analitika.

Delegacije su posjetile i gradilište mosta Moračica na priritetnoj dionici autoputa Bar - Boljare.

Ministri su održali i bilateralni sastanak u Vili „Gorica“ na kojem je bilo riječi o formiranju mješovitih komisija za rješavanje problema sliva rijeke Bojane, plitkog korita i mogućnostima produbljivanja kako bi se napravila plovnom. Ministri su se saglasili da su nedovoljno iskorišćeni potencijali Skadarskog jezera, te da i tu treba uložiti zajednički napor da se ekonomski, turistički i na sve druge načine valorizuje.

- Što se tiče putne infrastrukture, radi se Studija izvodljivosti za brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja. Urađen je putni pravac Tuzi - Pljoče, Gusinje - Grnčar, Sukobin - Vladimir - Krute i Ostros - Krute. Trenutno se izvode radova na dionici Ulcinj - Krute, a u planu je i rekonstrukcija puta kanjonom rijeke Cijevne do granice sa Albanijom.

Dogovoreno je i da mješovite komisije Crne Gore i Albanije preduzmu aktivnosti na usaglašavanju teksta Sporazuma o prevozu putnika i tereta u drumskom saobraćaju - dodaju iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Komentari: 0

Novi komentar