Optužnica protiv Stamatovića i saučesnika

Protiv Podgoričanina Stevana Stamatovića i još pet osoba podignuta je optužnica za stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo u pokušaju Radojice Zekovića i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija – saznaje Pobjeda iz više izvora bliskih istrazi. 
Objavljeno: 21. 11. 2017 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako su ovom listu potvrdili pouzdani izvori, optužnica je predata Višem sudu na potvrđivanje, koje će donijeti odluku da li da je prihvati, vrati na dopunu ili eventualno odbije. U optužnici su jasno precizirane uloge okrivljenih, njihova povezanost i djelovanje. Stav Tužilaštva je da je Stamatović oformio kriminalnu grupu radi vršenja više krivičnih djela, ali nije poznato da li mu je neko pomogao u tome, kako je navedeno u krivičnoj prijavi.

Stamatoviću se na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Za njim je u julu raspisana crvena Interpolova potjernica i jedno vrijeme, prema operativnim saznanjima policije, boravio je u Srbiji. Članovi Stamatovićeve grupe, prema sumnjama Tužilaštva, su Milan Lješnjak, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević. Istražitelji su 20. maja razotkrili grupu koja se tereti za više krivičnih djela. Tada je uhapšen Dejan Deletić, koji je sa Milanom Lješnjakom postavio 900 grama eksploziva ispod „golfa 5“ na Zabjelu. Policiji su se nakon toga dva dana predali Božović i Lješnjak, a uhapšeni su Aleksandar Bojović i Balević. Njima je kada su uha šeni odlukom sudije za istragu Višeg suda određen pritvor od 30 dana, dok je Bojović tada pušten da se brani sa slobode. Naredbom za istragu okrivljenima se na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Svi osumnjičeni su pred istražiteljima kategorično negirali navode iz prijave.

Deletić se tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom teško ubistvo u pokušaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a Balević za stvaranje kriminalne organizacije. Istraga koju vodi specijalni tužilac Saša Čađenović pokazala je da su osumnjičeni radili za Stamatovića, koji je, prema evidenciji bezbjednosnih službi, blisko povezan sa „škaljarskim klanom“. Oni su, kako se sumnja, pripremali likvidaciju Radojice Zekovića, koji je blizak „kavačkoj grupi“. Radojica Zeković je iz zatvora, gdje služi sedamnaestogodišnju kaznu za dvostruko ubistvo i ranjavanje, izašao na vikend odsustvo. Zeković izdržava kaznu zbog ubistva Vladimira Rakočevića i Adalberta Šuta.

Komentari: 0

Novi komentar