Istraga o zloupotrebama u kompaniji A2A

Tužiteljka išla u Italiju da sasluša Malerbu i Salu

Specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović prošle sedmice službeno je boravila u Italiji, gdje je saslušala dvojicu okrivljenih u istrazi o višemilionskim malverzacijama u kompaniji A2A – bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore Enrikea Malerbu i doskorašnjeg finansijskog direktora Masima Salu - prenosi portal Standard. 
Objavljeno: 21. 11. 2017 - 07:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema nezvaničnim informacijama ovog portala, istra ga u ovom predmetu je praktično završena, te se narednih dana može očekivati odluka o podizanju optužnice. Standard prenosi da je tužiteljka Radović saslušala dvojicu italijanskih državljana 15. novembra, putem međunarodne pravne pomoći, a sadržaj njihovih izjava i dalje se drži u tajnosti. Radović je još sredinom septembra najavila da će Malerba i Sala biti saslušani, kada je u podgoričkom Višem sudu razmatrana žalba na odluku sudi je za istragu da se firmi A2A u Elektroprivredi blokiraju akcije vrijedne 250 miliona eura.

 Žalba je kasnije usvojena. Ona je tada kazala da se istraga u ovom slučaju privodi kraju, ističući da je preostalo još saslušanje okrivljenih stranih državljana i to putem međunarodne pravne pomoći. Specijalno tužilaštvo je 2016. godine pokrenulo istragu protiv odgovornih iz kompanije A2A i Elektroprivrede Crne Gore zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju pribavili imovinsku korist od 4.340.000 eura.

Tužilaštvo ih sumnjiči i da su pokušali da na isti način pribave još 2.250.000 eura. Pored italijanskih, Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede - koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Komentari: 2

Kako je mogao Milo

21. 11. 2017 - 11:00

Zašto oni nijesu dosli ovdje da ih sasluša,predsjednik DPS se svojevremeno uredno odazvao na poziv iz Barija.
viva italja

21. 11. 2017 - 12:15

Jes no mi nijesmo silna mocna Italija. Italijani kad dodju na Moto Guzzi i Campagnola mi idemo u zbjegove.
Novi komentar