Đede, navijaš li za mene kada igram fudbal?

Da li, kada nacionalna fudbalska reprezentacija igra kvalifikacionu utakmicu, navijate  za protivničku ili bodrite sopstvenu reprezentaciju? Da li ćete u susretu pionirskih fudbalskih ekipa, u kojoj igra vaš sin, odnosno unuk, navijati za protivničku ekipu, ili za tim vašeg sina? Za koga će navijati đed? Logično je i normalno da će roditelji sa puno ushićenja, a đed još gromoglasnije navijati za ekipu svog potomka!!!  Navijanje za nacionalnu fudbalsku reprezentaciju, kao i navijanje za ekipu svog potomka zasnovano je na emotivnoj osnovi.
Objavljeno: 21. 11. 2017 - 09:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milutin Đuranović 

Za koga će roditelji i djed navijati na tržišnoj utakmici koja se odvija na policama marketa, za domaće ili uvozne proizvode?  Prirodno i normalno bi bilo navijati (kupovati) za domaće proizvode. Logično je da kupujući domaće proizvode navijate za svoje potomke.  Davanje prednosti – kupovini – domaćih proizvoda zasnovano je kako na racionalnoj, tako i na emotivnoj osnovi.

U jednoj mnogo razvijenoj državi od naše, u godinama uoči ulaska u EU, krajem prethodnog i početkom ovog vijeka na bilbordima sa mogao pročitati slogan “Penzioneri kupujte domaće da biste primili penzije”. Ovaj nedvosmisleni slogan je vrlo direktno informisao populaciju penzionera da kada kupuju domaće proizvode veći dio novca ide u nacionalni budžet iz kojeg se isplaćuju penzije. U suprotnom će budžet biti manji i redovnost penzija i njihov iznos biće neizvjesni.

Kupujući domaće proizvode, veći dio novca ostaje u Crnoj Gori. Kupujući uvozne proizvode veći dio novca odlazi iz Crne Gore. Kupujući domaće čuvamo radna mjesta i omogućavamo otvaranje novih. Kupujući naše, podstičemo razvoj primarne proizvodnje, podstičemo opstanak mladih ljudi na selo; smanjujemo spoljnotrgovinski deficit; obezbjedjuje se pouzdanije punjenje budžeta, pouzdanije finansijske osnove za razvoj kvalitetnijeg zdravstvenog i obrazovnog sistema; obezbjedjuju se stabilniji i veći izvori za redovnost isplate penzija, socijalnih davanja. Sve u svemu kupujuću domaće proizvode utičemo na povećanje životnog standarda stanovništva. Kupujući domaće, pomažemo sebi, ulažemo u sopstvene potomke . Kupujući uvozno, pomažemo drugima, ulažemo u privredu  zemalja iz kojih uvozimo robu.

U vremenu kada se sve, pa tako i domaći proizvod stavlja u kontekst opšte globalizacije, a na uštrb vlastitih interesa, nažalost, dolazimo i do paradoksa da je nužno podizati svijest gradjana o potrebi kupovanja domaćih proizvoda. Bez obzira što kupovina domaćeg proizvoda po svojoj prirodi treba da znači bolji, napredniji privredni razvoj, povećanje zaposlenosti gradjana, to izgleda ostaje problem sasvim zanemaren, kako od aktuelnih vlasti tako i od samih potrošača.

Paradoksalno je kada u trgovinskim marketima, potrošač prolazi pored domaćih proizvoda, i pogledom traži uvozne proizvode.  Kao što na pionirskoj fudbalskoj utakmici pogledom tražite i pratite sina  ili  unuka, zanemarujući sve ostale, prirodno bi bilo da na policama marketa radite isto – tražite i kupujete proizvode vašeg rodnog kraja, jer kupujući domaće proizvode ulažete u vaše potomke, u sopstvenu i budućnost najmilijih.

(Autor je predsjednik Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG)

Komentari: 16

Nesho70

21. 11. 2017 - 09:36

Lijepo i logično objašnjeno . Generalno u CG hvali patriotizma i osjećaja pripadnosti, što se ogleda i kroz kupovinu domaćih proizvoda.
Sovereign

21. 11. 2017 - 20:24

А који су то тамо ваши производи!? Пршута и сланина од холандског меса на вјештачком диму)))) Индустрија не постоји. Нека озбиљна пољопривредна производња је умрла заједно са великим системима које сте похерили...Једино је вода добра, али је често нема....
Super baba

21. 11. 2017 - 10:53

Odlican tekst, veoma istinito! U mnogo cemo podrzavamo najblize i najmilije. Kada su u pitanju domaci proizvodi ne uocavamo da na taj nacin cinimo DOBRO sebi i svojim najmilijim. Pamet u glavu!
Marko

21. 11. 2017 - 11:21

Da je srece CG ne bi nikada uvezla ni cackalicu a kamoli sto drugo. Nazalost, mnogo je faktora koji uticu na ovakvu situaciju, lose privatizacije, uvoznicki lobiji koji uslovljavaju nase trgovine da prilikom uvoza neke robe moraju uvesti i nesto sto im realno nije potrebno. Crna Gora pored svojih brojnih izvora i fabrika vode, uvozi vodu, pored solane uvozimo so, itd. Da imamo pameti i da su svi domaci proizvodjaci slozni, a ne sujetni i pakosni po sistemu "dabogda komsiji crkla krava" zivjeli bi od sopstvene proizvodnje i bili najbogatija drzava Evrope, jer imamo potencijala za sve i Bog nam je dao klimu, zemlju, sume, vode a mi nista ne umijemo da iskoristimo.
ljubitelj budala

21. 11. 2017 - 11:48

Miško u svemu si u pravu. Ali ako je protivnik mnogo superiorniji, onda se strast navijačka stiša i pogne glava uz razmišljanje nije nečasno izgubiti od boljega. I nastavi se sa treniranjem, tako što trener (u ovom slučaju Vlada) postavi bolju taktiku, igrači (proizvođači) počnu bolje i intenzivnije da treniraju. Ako za određeni period se ne postigne poboljšanje onda se ili mijenja trener ili se mijenjaju igrači. Jer navijači (potrošači) su tu samo da podstaknu u početku svojim navijanjem igrače, ali njihov entuzijazam brzo splasne ukoliko to igrači i trener ne iskoriste. U najgorem slučaju može se desiti i da se utakmica proda i onda niko više nikom ne vjeruje, pogotovo ako od te prodaje korist imaju samo pojedinci.
Ba

21. 11. 2017 - 12:34

Jako lose poredjenje sporta i ekonomskog patriotizma..Nespojivo.
Vlado

21. 11. 2017 - 13:02

Evo primjer. Odem u Lakovic i ocu da kupim vareniku u tetrapak. Nasa skuplja 20 centi. Zar ne bi logicnije bilo da je nasa jeftinija bar pet centi. A ona skuplja. I kako penzionera navuc da plati nesto skuplje. Moraju domaci proizvodjaci bit konkurentniji od uvoza. Zatim, mora se rasturiti uvozniki lopovski lobi. Oni unistavaju domaceg prizvođaca. Dobra je konkurencija kad je zdrava ali kad neko ima monopol nije dobro onda cijene lete u nebo. A to penzioner ne moze da plati
Boban Bg

21. 11. 2017 - 13:34

Bojim se da mnogi upravo kupuju strane proizvode iz pakosti prema Crnoj Gori. Oni sadržaj ovog teksta čitaju u negativu, tj. kupujući domaće proizvode mi pomažemo CG, što ne želimo i zato kupujemo strane proizvode, navijamo za strane reprezentacije koje igraju protiv CG, ... Ne bi im nikada palo na pamet što bi rekli da ja tako razmišljam u Srbiji!?
Ba

21. 11. 2017 - 15:54

Cije ti Bobane kupujes proizvode u BG najpre?
Sovereign

21. 11. 2017 - 20:28

Управо тако. Тзв "домаће" производе од дукљанских "бизмисмена" заобилазим ја и моја породица у великом луку. Ако нешто донесе црногорско или хрватско или поклонимо или проспемо)))))) Него Слободане Јовановићу када ћеш се растати са Србијом. Твоја држава те чека. Немој нас разочарати.
MOMO

22. 11. 2017 - 08:20

A što živiš uopšte u CG s..će četničko?
Cocorayco

21. 11. 2017 - 18:04

Bio sam u kaficu iz kvarta kad se igrala prijateljska utakmica izmedju Albanije i CG. Bilo nas je tu prilicno i svi znamo izmedju sebe ko je koje politicke opcije. Vise od pola kafica nvijalo je za Albaniju iako je dosta njih bilo na protestu kada je CG priznala Kosovo. Svi se izjasnjavaju kao zestoki Srbi i dobar dio njih poznaje roditelje nekih momaka koji igraju za CG. Zaludu, takva je pakost i ismijavanje iz njih izbijala da me bilo sramota. Od najmanje 40% CG ne mozemo ocekivati da kupuju nase. I vi izbjegavate da kazete crnogorsko jer tek onda ne bi, zainat.
Sovereign

21. 11. 2017 - 20:29

Признајем такав сам ти сам. Браво за опсервацију!
Vlaka

21. 11. 2017 - 23:09

I ja priznajem.
lolo

21. 11. 2017 - 19:31

Bravo za tekst. Ovo ili ovako nesto treba da placa vladai i da se kroz medije narod edukuje. Ovo sa penzijama bi dobro prolazilo i kod nas, siguran sam. Sramota je da se od Jaza do Kamenova ne moze nac voda iz CG osim na tri ili cetiri mjesta od stotinu koliko ih ima. Barem se nasoj vodi ne mnoze nac zamjerka. I tako redom. Naravno da ce trebat vremena ali mogla bi vlada da malo pritisne velike potrosace (hotele) da se i oni ukljuce u akciju. Nesto vec rade sa brendiranjem i nadam se da ce bit sve vise.
MARA

22. 11. 2017 - 10:02

Davno smo dokazali da smo neizlječivi od nekih bolesti.Najgora vrsta je voljeti sve što je tudje.To počinje u porodici.Otruje se dijete, i ne može kao odrastao bite vedra pogleda.Svoja kuća senosi u srcu sa svim njenim manama.Učinimo da je mana što manje,ali njih moramo prepoznati.No svačija glupost,pa i naša je neizlječiva,samo me ova naša boli.
Novi komentar