Saradnja dvije države

Otvorena zajednička željeznička stanica Crne Gore i Albanije - Tuzi

Delegacije ministarstava saobraćaja i pomorstva Crne Gore na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovićem i albanskog ministarstva infrastrukture i energetike predvođene ministrom Damianom Gjiknuriem zvanično su otvorili zajedničku željezničku stanicu Tuzi. Na putu ka ispunjavanju evropskih standarda za pregovaračko poglavlje 14. - Transportna politika, zajednička željeznička stanica veliki je napredak i prva željeznička stanica ovog tipa u regionu. Cijeneći važnost inicijative za skraćenje vremena putovanja putničkih i teretnih vozova na graničnim prelazima, Vlada Crne Gore i Savjet ministara Albanije su 3. avgusta 2012. godine potpisale Sporazum o organizovanju graničnog željezničkog saobraćaja. 
Objavljeno: 21. 11. 2017 - 10:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Što se tiče investicija na ovoj graničnoj pruzi, Crna Gora je pripremila aplikaciju za izradu glavnog projekta rekonstrukcije, elektrifikacije i modernizacije za cijelu prugu Podgorica-državna granica sa Albanijom (vrijednost 2 miliona eura), u dužini 24,7 km. 

Nakon Tuzi, delegacije su posjetile gradilište mosta Moračica na priritetnoj dionici autoputa Bar - Boljare. 

Ministri su održali i bilateralni sastanak u vili Gorica na kojem je bilo riječi o formiranju mješovitih komisija za rješavanje problema sliva rijeke Bojane, plitkog korita i mogućnostima produbljivanja kako bi se napravila plovnom. Ministri su se saglasili da su nedovoljno iskorišćeni potencijali Skadarskog jezera, te da i tu treba uložiti zajednički napor da se ekonomski, turistički i na sve druge načine valorizuje. 

Što se tiče putne infrastrukture radi se Studija izvodljivosti za brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja. Urađen je putni pravac Tuzi - Pljoče, Gusinje - Grnčar, Sukobin - Vladimir - Krute i Ostros - Krute. Trenutno se izvode radova na dionici Ulcinj - Krute, a u planu je i rekonstrukcija puta kanjonom rijeke Cijevne do granice sa Albanijom. 

Dogovoreno je i da mješovite komisije Crne Gore i Albanije preduzmu aktivnosti na usaglašavanju teksta Sporazuma o prevozu putnika i tereta u drumskom saobraćaju. 

Komentari: 4

zajednicka

21. 11. 2017 - 12:10

Kako je zajednicka ne shvatam kad iz Tuzi do albanske granice ima dobar komad puta ?
U prolazu

22. 11. 2017 - 07:04

prertpostavljam da se radi o zjednickom granicnom prelazu za potrebe zeljeznicskog saobracaja. odnosno da ce tu biti smjestena i CG i AL carina, pa kad stignete u Skadar nema granickog/carinskog pregleda. novinar je trebalo to da objasni
suradnja

21. 11. 2017 - 18:43

Trebali smo jednu zajednicku sa BiH uPljevlja i jednu zajednicku sa Srbijom u Matosevo .
Urac od ovce

21. 11. 2017 - 22:32

dakle Njemci su u pravu ! bas sinoc u jednom dokumentarcu sa jednom reporterkom Montenegrinskom ime Svijetlana prezime sam zaboravio rece daste vi Montenegrini i Albanija i Makedonija idet sigurnim korakom sa vasem Milom i DPS-om u KAMENO DOBA PO ubijanje zenskih fetusa, i reporterka rece i ti zaostali primitivci hoce u EU! mozete vidjet sigurno u medijateci na "DASERSTE:DE WELTSPIEGEL od prosle Nedjelje!
Novi komentar