Ternuar poručio

Države Zapadnog Balkana treba da budu članice EU

Države Zapadnog Balkana treba da budu članice Evropske unije (EU), ocijenio je predsjednik Internacionalne panevropske unije (PEU), Alen Ternuar, i poručio da je važno da Evropa u današnjem svijetu bude ujedinjena.
Objavljeno: 21. 11. 2017 - 12:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je, na marginama internacionalne konferencije Crnogorske panevropske unije (CPEU) “Za Evropu: komuniciranje evropskih integracija između članica EU i zemalja proširenja”, ocijenio da je Podgorica danas nov i moderan grad sa mnogo velikih i atraktivnih zgrada.

Na pitanje koliko crnogorsko članstva u PEU pomaže boljoj komunikaciji između institucija, građana EU, država članica i Crne Gore, Ternuar je odgovorio da kada posljednje dijete dođe u porodicu, svi gledaju u njega.

„To je zadovljstvo, sreća i dobar momenat, daje nove koristi cijeloj familiji, što radi CPEU“, saopštio je Ternuar u intervjuu za agenciju MINA.

Upitan koje je glavna poruka sa Generalne Skupštine PAE koja je nedavno održana u Hrvatskoj, on je odgovorio da je to solidarnost između država Jugoistočne Evrope, posebno svih zemalja koje su u prošlosti bili dio Jugoslavije, sa Albanijom.

„Samo dvije zemlje su već članice EU, Slovenija i Hrvatska. To nije dovoljno. Želimo da sve zemlje budu članice Unije, što je prije moguće, zato što Evropa nije dio Evrope, Evropa je cijela Evropa, sve zemlje treba da budu članice“, poručio je Ternuar.

Kako je rekao, ako postoje neki administrativne, pravne ili ekonomske poteškoće, prepreke da se pridruže Evropiu, to nije toliko važno, ali je, dodaje Ternuar, važno u današnjem je da politički budemo svi zajedno.

„Crna Goro, čekamo te, dođi što prije“, poručio je Ternuar crnogorskim građanima.

On je ukazao da su samo dvije zemlje Zapadnog Balkana članice EU -Slovenija i Hrvatska.

„To nije dovoljno, želimo da sve zemlje budu članice Unije, što je prije moguće“, navodi Ternuar.

Govoreći o ulozi PEU u današnjoj Evropi, on je ukazao da je PEU najstarija nevladina organizacija koja radi za Evropu.

Ternuar je ocijenio da je PEU vjerovatno najvažnija organizacija, zato što su u njoj predstavnici svih evropskih zemalja.

„Želimo da pomognemo, lobiramo i da uradimo najbolje što možemo da pomognemo svim evropskim zemljama koje još nisu članice EU da to postanu“, poručio je Ternuar.

To je, kako je kazao, dio njihovog posla.

„Ali PEU nije samo zajednička organizacija evropskih zemalja. Mi želimo nezavisnu EU, stvarno nezavisnu“, rekao je Ternuar.

Na pitanje koliko to što su mnogi članovi PEU članovi i EP pomaže u promociji evropskih vrijednosti, on je rekao da EP predstavlja „jak glas“ Evrope, zbog čega je veoma važno da budu prisutni tu.

„Naše prisustvo u EP je veoma pozitivan znak, pokazatelj naše važnosti u Evropi“, smatra Ternuar.

Komentari: 0

Novi komentar