Haški tribunal

Sjutra prvostepena presuda Mladiću

Haški tribunal objaviće sjutra prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću povodom optužbi za genocid nad muslimanima i za druge ratne zločine.
Objavljeno: 21. 11. 2017 - 19:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Presuda, koju je nakon tri i po godine suđenja i još godinu vijećanja donijelo sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, biće javno izrečena u deset sati.

Orijeovo vijeće je odbilo zahtjev Mladićevih branilaca da razmatra njegovu procesnu sposobnost (sposobnost da učestvuje u postupku) i da odloži izricanje presude, jer smatra da ti zahtjevi nijesu osnovani.

Glavni ljekar pritvorske jedinice Pol Falke takođe je zabranio posjete ljekara Mladiću do izricenja presude, "jer to može da naškodi njegovom zdravlju".

Sa druge strane Mladićeva odbrana svakodnevno insistira na posjeti i pregledu sprskih ljekara, koji su uvidom u njegovu medicinsku dokumentaciju dali mišljenje da je Mladić životno ugrožen.

Tribunal okončava svoj rad nakon 24 godine, 30. novembra, a postupke po žalbama, revizije i izvršenje kazni u njegovo ime ubuduće će vršiti Mehanizam za krivične sudove sa sjedištem u Hagu.

Mladić je uhapšen maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca i izručen Hagu.

Komentari: 0

Novi komentar