Mandić i Knežević udaljeni

Sinđelić: Edi je finansirao DF, a oni su poslali ljude da me ubiju

Suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan 16. oktobra, okončano je za danas. Sinđelić je pred vijećem Višeg suda u Podgorici, odgovarajući na pitanja odbrane kazao da se Edi sam izjašnjavao kao monarhista te da je on finansirao Deokratski front. Sinđelić je takođe naveo da je siguran da su lideri DF-a poslali ljude koji stoje iza atentata na Avali. Pri samom početku pretresa nakon odgovora Sinđelića da mu Edi nije pominjao koja lica će biti uhapšena nakon svrgavanja vlasti ali da je taj spisak imao Demokratski front, došlo je do burne reakcije od strane Milana Kneževića koji je Sinđeliću kazao ''ološu, ubico, smradu'', a nakon kratke svađe iz sudnice je udaljen Knežević. Kanije nakon toga Mandić je takođe reagovao i kazao da sutkinja Mugoša dozvoljava svjedoku saradniku da vrijeđa i da laže. Kada je Mandić odbio naređenje da sjedne i on je udaljen sa ročišta.
Objavljeno: 22. 11. 2017 - 13:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tok suđenja:

13:47 Zbog isteka vremena predviđenog za današnji pretres isti je prekinut a nastavlja se sjutra u 9 časova.

13:40 Advokat je pitao svjedoka saradnika da li je kada je prijavio napad kazao tokom ''cjelonoćne izjave'' ikada pomenuo lidere Demokratskog fronta da oni stoje iza napada?

''Nisam ih pomenuo lično jer sam htio da ih zaštitim. Ne sve već dio njih jer tada nisam bio siguran da svi oni stoje iza napada i da su svi oni izdali. Ali sada vidim kakvu sam grešku pravio, trebao sam još tada da ih prijavim sve jer sada vidim da je 100 postotno DF poslao ljude da me ubiju'', kazao je Sinđelić.

13:30 Jovanović je pitao da li je svjedok saradnik tada posumnjao i u Edija?

''Kada se sve ovo desilo možda malo jesam. Možda ne baš na Edija već na njegove ljude. Trebalo mi je malo vremena da razmislim bio sam potresen zbog svega ali sam kasnije otklonio sve sumnje'', govori Sinđelić.

13:28 Jovanović pita povodom napada na Avali. ''Zašto svjedok saradnik ne zove svog najboljeg prijatelja Edija, da ga obavijesti da je napadnut''?

''Jer sam riješio da ovu, da se ne izjašnjavam šta, da ovu grupaciju (Demokratski front) koja me izdala prijavim. Ako su oni za koje sam sve uradio, pokušali da me ubiju i angažuju ljude ja sam tada posumnjao da su oni pokušali isto i prema Rusima. Ja sam tada rastavio sve telefone'', kazao je Sinđelić.

13:24 Jovanović je pitao da li je svjedok saradnik u svim postupcima svim organima tvrdio da ima patološki strah od praćenja?

''Tako nešto nikada nisam izgovorio i zaključno sa ovim sada nisam kazao da imam patološki strah. I imao sam samo jedan postupak i nikakve više postupke nisam imao'', kazao je Sinđelić.

13:18 Jovanović je pitao da li je protiv svjedoka saradnika vršeno neuropsihijatrijsko vještačenje?

''Već sam to kazao kada su me pitali o vojsci. Ja sam jednog čovjeka pitao da mi pomogne da izađem iz vojske i on je to učinio, na koji način je on to uradio ja ne znam'', kazao je Sinđelić.

13:16 Jovanović je pitao kako mu se Ristić obraćao kada mu je trebao novac?

''Ristić je samo zvao i otvoreno tražio novac jer je njemu samo novac bio bitan iako sam ga upozoravao da to ne radi'', kazao je Sinđelić.

13:10 Jovanović je pitao svjedoka saradnika da li je za Ristića postojala neka šifra za novac kao što je to bilo za Bogićevića?

''Nikada nije bila neka šifra za Bogićevića, ja sam govorio čovjeku kada mu zatreba novac da mi pošalje poruku da mu trebaju majice i da ću ja onda znati da se o tome radi'', kazao je Sinđelić.

Jovanović je predočio da je na prethodnim ročištima Sinđelić jasno kazao da mu Bogićević imao šifru za novac.

''Ja sam već kazao da mi se on na taj način obrati kada mu prifali novca. Kako će to neko da shvati ja ne znam'', dodao je Sinđelić.

13:08 Odgovarajući na dalja pitanja Sinđelić je kazao da se nije predao u Šabcu već u Beogradu.

13:06 Jovanović je pitao svjedoka saradnika da li mu je Edi, osim brijanja brade, naredio da promijeni još nešto u vezi njegovog ličnog izgleda?

''Prije polaska rekao je da ne idem kao ranije u uniformisanom stilu nego da se skockam jer treba da imamo neke važn sastanke, ništa van toga.

ss-sudjenje

13:03 Advokat je pitao svjedoka saradnika da li je 2016. imao dozovlu za nošenje oružja.

''Kad sam radio za agenciju za obezbjeđenje nosio sam ga uredno i nosio sam ga samo u okviru objekata za koje je predviđeno. Ne posjedujem pištolj i 50 metaka u Novom Sadu u stanu. Nikada privatno nisam tražio tu dozvolu'', kazao je Sinđelić.

12:55 Jovanović je ponovo potencirao da Glavni specijalni tužilac pocijepao dostavljenu dokumentaciju i da nije kažnjen zbog toga. Sutkinja mu je kazala da sada nije vrijeme da dostavljanje dokaza i da će biti dio postupka predviđen za to, te da po ZKP-u novčane kazne nisu predviđene za tužioca.

12:50 Glavni specijalni tužilac je burno reagovao i obratio se sudu da zaustavi ovo jer ne mogu da se predočavaju pitanja i da ovo nije unakrsno ispitivanje jer tužilaštvo ne učestvuje. Sutkinja je opomenula Katnića da ne govori bez riječi te opomenula njega i Jovanovića da se ne obraćaju jedan drugom lično.

12:46 Sinđelić kaže da nije govorio Ediju o praćenju "jer nije htio da unosi paniku". 

"Kada mi je rekao da Paju treba ubiti nijesam brinuo za sebe jer sam znao da nijesam ništa uradio", kaže Sinđelić. 

Jovanović je dalje pitao kako je onda pred tužilaštvom kazao da strahuje da će i njega ubiti?

''Naravno da je mogao da me ubije, da je htio mogao je to da uradi na licu mjesta. Naravno da mi nije bilo sve jedno ali su me oni razuvjerili da nisam ništa kriv da ne sumnjaju u mene'', kazao je Sinđelić.

12:38 Jovanović je pitao da li svjedok saradnik zna da je na Kosovu NATO pakt i odakle mu je poznato da tamo ima manje službi?

''Jer je srpska policija je protjerana odatle, ta teritorija je okupirana a kako mogu NATO službe da saznaju kad im nije dat način da saznaju, neću valjda ja da ih vodim za ruku i da im pokazujem stvari'', odgovorio je Sinđelić.

12:35 Jovanović kaže da mu je Edi kazao da mnogo ne telefonira te ga pita da li se sjeća koliko je brojeva telefona okrenuo od 16.10. do posljednjeg sastanka na Kalemegdanu.

''Ne sjećam se, zašto bih ja to pmatio, izvadite listinge'', kazao je Sinđelić.

Jovanović je precizirao pitanje: ''Da li je poslušao Edija kada mu je rekao - nemoj mnogo da telefoniraš.

''On je jasno kazao da ovim specijalnim telefonima možemo da razgovaramo koliko hoćemo. Običnim telefonima nije pričano ništa što bi ugrozilo ove ljude osim bezazlenih pitanja što se desilo ovdje'', kazao je on.

12:29 Nakon postavljenog pitanja kako se sjeća da je ponio rozi šoker u obliku karmina a ne flešku na kojoj su bili neki snimci, Sinđelić je kazao da je odbrana malo nastrana pa se drži samo rozih šokera i pita što ga ne pita za obične policijske šokere, te da se ne sjeća ni da je taj rozi šoker bio među predmetima.

''Ovo lice me poznaje, zna me iz Srbije, zna me iz Bora, kada je opljačkao Srbiju, ima hiljadu krivičnih pitanja. Provjerite u tužilaštvu Srbije'', kazao je Sinđelić za advokata Jovanovića.

12:24 Odgovarajući na dalja pitanja Sinđelić kaže da ''nema server u glavi i da se ne sjeća koja su mu tačno i koliko je bilo pitanja na poligrafu''.

12:20 Na pitanje da li je Edi jedan od finansijera monarhističkog pokreta Sinđelić kaže "da je jasno rekao da je on finansirao DF a nije poslao monarhistički pokret, nego im je pomogao". Sinđelić je odgovarajući na dalja pitanja kazao da se Edi sam deklarisao kao monarhista i drugi su ga predstavljali kao takvog.

12:10 Sinđelić je izdiktirao broj registracija Edijevog ševroleta na šta je advokat Jovanović pitao da objasni kako se ne sjeća sadržaja bilješke i registracije svog vozila, a sjeća se registracija Edijevog.

Sinđelić je kazao da je zapamtio, jer je jednostavna. 

12:02 Uskraćen je odgovor na pitanje da li među novcem za koji je Sinđelić rekao da je njegov, ima novca njegovih roditelja. Sutkinja je kazala da je Sinđelić već ranije objasnio porijeklo tog novca i da se to ne odnosi na predmet krivičnog djela i optužnice. Sa istim obrazloženjem je uskraćen odgovor na pitanje da li tu ima novca njegove supruge.

Advokat Jovanović je pročitao da je Sinđelić rekao tužiocu da se radi o novcu roditelja i supruge. Uskraćen je odgovor na pitanje da li je njegova porodica primala socijalnu pomoć. 

11:58 Jovanović traži da ga Sud zaštiti od postupanja Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i sankcioniše ga zbog toga što je pocijepao dostavljeni akt republike Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova.

11:50 Advokat je pitao svjedoka saradnika o angažovanju Jovanovića koji je trebao da baci koktel na prostorije fronta?

''Ove prostorije su trebale da budu polupane jer je to tražio tako Demokratski front da bi se simuliralo kao da neko njih napada. To mi je Edi rekao da su mu tražili ljudi iz Demokratskog fronta jer je bilo potrebno medijski da se plasira'', kazao je Sinđelić.

Jovanović je pitao svjedoka saradnika da li ga je neko prirpemao za svjedočenje.

''Ja sam došao samo zbog ovih stradalnika. Niko me nije pripremao'', kazao je Sinđelić.

11:45 Advokat Jovanović je dostavio dokumentaciju koju je dostavio sudu i tužilaštvu i predložio da se uvrsti i pročita. Katnić je burno reagovao, ustao i bez date riječi kazao ''Ovo nije građanski postupak i molim vas zaustavite ovo'', te nakon toga pocijepao dokumentaciju koju mu je dostavio Jovanović. Sud je kazao da će kasnije razmotriti papirologiju.

jovanovicc

11:37 Jovanović je pitao da li zna da je u toku postupak izručenja?

''Nema tog suda u svijetu pred koji ja nisam spreman da izađem i ne mogu da me zaplaše pa čak i da hoće da me izruče u Bangladeš. Ovdje sam došao i pred ovim sudom da kažem istinu i oni koji su me izdali će platiti. Pominjalo se nešto u medijima o izručenju ali ja nemam nikakvu brigu oko toga'', kazao je Sinđelić.

11:35 Da li u ovom momentu svjedok saradnik ima saznanja da je pravosnažno osuđen za teško ubistvo i za krađu i da je raspisana međunarodna potjernica?

''To oni tvrde a ja sam jasno odgovorio da nikada teritoriju republike Srbije napustio nisam osim u Rusiju i Bjelorusiju. Oni to tvrde, moraju nešto da izmisle bilo šta'', kazao je Sinđelić. Mugoša je upozorila svjedoka saradnika da ne može da tvrdi i da se obraća advokatima.

11:33 Jovanović je pitao Sinđelića ima li saznanja da li je Muftija zadržao ili vratio pare?

''Takva saznanja ja nemam'', kazao je on. Advokat je dalje upitao da li je po njegovom saznanju i Muftija izdao? ''Ako je izdao Muftija izdao je lidere DF-a a ja sa njima nisam ništa dogovarao, niti znam ko je uopšte'', odgovorio je Sinđelić.

11:31 Jovanović je pitao da li to znači da je tu izjavu saznao iz medija?

''Tačno je da je ta izjava iz medija jer ja nisam imao kontakt sa liderima Demokratskog fronta. Rekao bih još da ljudi ispod mene nisu znal i da se ja sastajem sa Edijem'', kazao je Sinđelić.

11:30 Jovanović pita odakle Sinđelić saznaje da je DF izdao?

''Kada znam da nisam ja i kada znam da nije ovaj Rus, a da su jedina takva saznanja imali lideri Demokratskog fronta jer smo radili sa njima ja sam 100% siguran da su onda oni. Pogotovo kada je kako sam i ranije objasnio u momentu kad sam ja kod sebe posjedovao 100.000 eura i kada je jedan od lidera Demokratskog fronta kazao javno da je meni Milo dao 100.000 eura i da je Dikić trebao da puca po ljudima i po Demokratskom frontu. Meni je tada sve bilo jasno, a vi se zapitajte odakle su oni znali da sam ja tada imao taj novac. Ipak tada nisam bio siguran da su svi lideri DF-a tada izdali ali sada 100% jesam. Da nisu odustali ne bi radili ovo što rade sada a neka se uporede moje novčanice sa njihovim protokom novca, moraju biti istog porijekla. Šta mislite zašto se svaki put kada pomenem novac se diže galama?'', kazao je Sinđelić.

11:22 Na pitanje da li je na okolnosti švercovanja oružja saslušavan od strane organa iz Crne Gore Sinđelić odgovara:

''Za čega da budem saslušavan, zašto bi mene saslušavali povodom toga kada se ja time ne bavim'', kazao je Sinđelić.

10:30 Sutkinja je dala pauzu. Suđenje se nastavlja u 11:15.

10:28 Jovanović je pitao Sinđelića da li ga Crna Gora plaća za to što je svjedok saradnik?

''Ne organi Crne Gore ne plaćaju. Mene niko ne može da plati, ja sam ovdje došao da se razjasni istina'', kazao je Sinđelić.

10:20 Jovanović je dalje pitao da li je davanje para muftiji preko Kadirova, realizacija cilja o kojem su razgovarali u Moskvi?

"Da je rađeno po planu mi ne bismo bili ovdje, niti bi se došlo do toga da se preko Kadirova daju pare muftiji. Novac je bio namijenjen nekom muftiji da se podijeli novac muslimanima, kako bi napravili vladu sa DF-om. Sve ja to doživljavam kao krpljenje grešaka koje je napravio front", kazao je Sinđelić.

10:11 Sinđelić kaže da nije nijednom rekao da su u ovome učestvovali ruski zvaničnici nego nacionalisti i lideri DF-a. 

10:08 Advokat Radosavljević je nakon više opomena kažnjen sa 500 eura zbog remećenja reda, saopštila je sudija Mugoša. Ipak Mugoša nije kaznila Sinđelića iako je više puta danas remetio red.

sudjenje-sj

10:05 Jovanović je pitao da li zna za sastanke Demokratskog fronta i savjetnika predsjednika Rusije.

''U Rusiji je Sejo Kalač poznatiji od Demokratskog fronta. Oni su tamo apsolutno nepoznate ličnosti, tamo moraju da ih prime. Ne znam da li su se lideri DF-a sastajali sa njima, oni su godinama dosađivali tamo, tako mi je rečeno'', kazao je Sinđelić.

Odbrana burno reaguje. Mandić kaže da sutkinja ponovo odobrava uvrede. Sutkinja Mugoša mu je kazala da se smiri i da nema pravo da govori dok ne dobije riječ, te da sjedne. Mandić je odbio da sjedne i nastavio da govori kako sutkinja Mugoša ne poštuje proces i kako dopušta da svjedok saradnik iznova i iznova vrijeđa. Predsjedavajuća sutkinja Mugoša je zbog nepoštovanja naređenja suda odstranila Mandića do kraja današnjeg procesa.

10:01 Jovanović dalje pita kakav je to posao sa Edijem? Nakon ovog pitanja sutkinja Mugoša upućuje Jovanovića da zbog ove situacije pitanja moraju biti jasna bez obmana jer tako nalaže ZKP. Nakon kraće rasprave Mugoša diže ton, na šta svjedok saradnik govori ''Samo da se ne viče ako može''. Sutkinja nije reagovala na to što joj svjedok saradnik govori kako da se ponaša. Nakon kraće rasprave Mugoše i Jovanovića, svjedok saradnik može da odgovori na pitanje.

''Pokušava se predstaviti da sam pokušao da bježim iz Moskve što je smiješno. Edi je rekao da treba da razgovaramo još sa nekim ali se taj razgovor nije desio. Nije mi rekao sa kime i vraćen sam u isti hote. Ne sjećam se tačno koliko smo dana ostali'', kazao je Sinđelić.

10:00 Advokat dalje pita da li je tačno da se 27. i 29. nije ukrcao na avion zbog nejasnoća oko dokumenata koje koristi na teritoriji ruske federacije?

''Te tvrdnje su apsolutno netačne. Karte su kupljene i morao sam da se vratim zbog posla sa Edijem'', kazao je Sinđelić.

9:58 Jovanović je ponovo potencirao da se čekirao da je prošao pasošku kontrolu ali da nije ušao na terminal, Zašto?

''Kazao sam već Edi me zvao nazad zbog poslova'', kazao je Sinđelić. Za drugi let 29. Sinđelić kaže da se dobro sjeća i da na terminal nije ušao jer je bilo jako nervijeme. 

9:55 Da li je nakon poligrafa u maju mjesecu dva puta bezuspješno pokušao da napusti teritoriju Ruske federacije?

''Nisam. Zašto bih napuštao teritoriju Rusije. Mogao sam da ostanem tamo čitavu vječnost čak i posle ovih dešavanja'', kazao je Sinđelić.

Jovanović pojašnjava da se svjedok 27. maja čekirao ali nije pušten da izađe. Čekiran je opet 29. ali opet nije pušten, izašao je tek 30. maja.

''Zadržavao sam se zbog svojih obaveza, i vraćao sam se i zbog Edija. Ne sjećam se tačno jer mi nije ni bitno mogao sam da odem kad sam htio.

9:54 Da li je u avgustu 2016. godine saslušavan na okolnost međunarodne policijske saradnje Srbije i Njemačke povodom švercovanja oružja?

''Da sam ikada tako saslušavam morao bih da dobijem poziv, da dođem sa braniocem. Tako nešto se nikada nije desilo. To bi morala da bude neka podvala jer udbaši rade svoj dio posla da zaštite svoje saradnike'', kazao je Sinđelić.

9:45 Jovanović je pitao svjedoka saradnika da li mu je Edi rekao koji će tužioci i sudije biti uhapšeni nakon nasilne smjene vlasti?

''Nije mi pominjao koja lica kada je govorio o sudovima i tužiocima niti mi je pominjao sudove. Ali je postojao spisak i taj spisak su znali ljudi iz Demokratskog fronta to njih treba pitati'', kazao je Sinđelić.

Nakon ovoga burno reaguje Milan Knežević.

''E ološu jedan, ubico, smradu jedan, pogledaj me u oči i kaži da je to istina'', kazao je Knežević. Sinđelić mu je uzvratio sa dobacivanjima. ''Sjedi samnom na poligraf pa ćemo vidjeti'', kazao je Sinđelić.

Na ovo je reagovala sutkinja Mugoša i odstranila je Kneževića sa suđenja zbog uvreda upućenih svjedoku saradniku.

Knežević je počeo da se svađa sa policijom i nije htio da izađe.

''Vi dozvoljavate ovdje da laže i da optužuje, prikrivate pitanja oko identiteta i učestvujete zločinu. Neću da napustim sudnicu'', reaguje burno Knežević sutkinji. Policija ga je prisilno izbacila iz sudnice a prilikom izlaska Knežević je kazao Glavnom specijalnom tužiocu ''Što me gledaš!''.

9:38 Sinđeliću nije poznato da je Edi krio dolazak Sinđelića od ruskih službi bezbjednosti.

''Nije mi tako nešto poznato. Ali da jeste to bi vjerovatno bilo zbog ovakvih advokata koji bi kao što je sada slučaj iskoristili sve što mogu da ponamještaju da pane što više Rusa i Srba'', kazao je Sinđelić. Jovanović dalje pita da li mu je Edi rekao da krije svoj boravak u Srbiji od službi bezbjednosti Srbije?

''Ja koliko sam mogao da vidim Edi se kretao slobodno kroz Beograd. Kako bi mogao baš tako da se gleda samnom, valjda bi ga na svaki ćošak neko legitimisao. Da nije bio slobodan ne bi mogao baš tako da se kreće, ali opet ja ne mogu da govorim ono što ne znam'', kazo je Sinđelić.

9:31 Advokat je dalje pitao da navede makar dva čovjeka sa kojima je sarađivao u Rusiji, na što je on podsjetio da je sudu dostavio "vizit kartu jednog čovjeka". Jovanović je dalje želio da zna da li svjedok saradnik tvrdi da je bio partner oficira bezbjednosti, čiju je vizit kartu dostavio sudu.

"Ova vizit karta je još iz 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost Kosova, pa je pravljena podrška u Beogradu i gostovala ruska rok grupa Alisa. Tu su došli i ruski ljudi, a i to lice koje je bilo u civilu. Ja sam od njega razumio da radi u ministarstvu transporta, a on je od mene kupio majice koje sam vozio i po Beogradu. To lice se meni nikada nije predstavilo da je oficir bezbjednosti. Ako odbrana to tvrdi, neka ga zovne za svjedoka", kazao je Sinđelić.

On je dodao da mu Edi "nikada nije rekao da ima probleme sa službama bezbijednosti", ali da ga je na poligrafu pitao da li bi ga izdao.

"Edi je kazao kako treba da uradimo ako krene nešto po zlu, da se prikriju tragovi", pojašnjava Sinđelić.

sudjenje-js

9:26 Sinđelić je istakao kako nije prolazio kroz bilo kakvu obuku da bi mogao da prepozna da ga neko prati, jer "nije glup".

9:20 Advokat Jovanović se vraća na 2014. godinu i pita svjedoka saradnika da li je protjeran iz Rostova.

"Po nečijim fantazijama bi bilo dobro da je tako, ali nije. Ispoštovan sam maksimalno od tih ljudi, dočekan sam kao gospodin i, na žalost odbrane, mogu opet da se vratim u Rostov", kazao je Sinđelić.

"Kao što sam pomenuo da sam bio do manastira sa monasima, monahinjama... Zato što ti monasi i monahinje nemaju nikakve veze sa ovim događajem. Ja sam pričao za lica koja su vezana za ovaj postupak. Što se tiče odlaska do manastira, kući posjedujem suvenire koje sam tamo kupovao. Posjedujem i fotografije, jer je bio krsni hod koji se odvijao nekoliko dana. Postoji dvadesetak lica iz Srbije koji se mogu identifikovati preko, pa neka ih odbrana hapsi. Nisam ranije o tome govorio, jer me niko nije pitao. Gledao sam da se sjetim detalja u vezi postupka, a nisam došao da ćaskam o turizmu", kazao je Sinđelić.

9:17 Jovanović je pitao da li je tražio ispravku rješenja?

''Nisam tražio ispravku rješenja. Zašto bih se miješao u bilo čiji rad. Ja znam da sam rekao da se zovem Saša nakon toga'', kazao je Sinđelić.

9:16 Jovanović je dalje pitao svjedoka saradnika da li zna da, kada je dobio taj status, u njegovim dokumentima stoji "Aleksandar Sinđelić".

"Meni je poznato da u rješenju Višeg suda koji mi je dao status svjedoka saradnika stoji da je moje ime Sinđelić Aleksandar, jer ljudi koji su me prijavili u toku istrage prijavili su me kako me znaju sa Fejsbuka. Nakon toga sam došao i kazao tužilaštvu da se ne zovem Aleksandar već Saša i objasnio situaciju. Nemam potrebu da se pravdam, ti koji su me prijavili neka poslije objašnjavaju zašto su kazali da sam Aleksandar", kazao je Sinđelić.

9:15 Jovanović je pitao svjedoka saradnika da li mu je Velimirović kazao koliko košta iznajmljivanje kuće u kojoj bi bilo skladišteno oružje.

"Mirko Velimirović me nije obavijestio koliko je koštalo iznajmljivanje kuće u kojoj se nalazilo oružje. Edija nije zanimala lokacija gdje se tačno nalazi oružje, samo da je u Podgorici", kazao je Sinđelić

9:14 Jovanović je pitao Sinđelića da li je legitimisan prilikom davanja izjave u Višem sudu, kada je dobio status svjedoka saradnika i s kojim dokumentom.

"Ne mogu da se sjetim da li sam legitimisan pred ovim sudom. Znam da sam se uvijek, kada je to traženo od mene, legitimisao mojim pasošem", kazao je Sinđelić.

9:11 Advokat odbrane je pitao svjedoka saradnika da li je, nakon upoznavanja sa Edijem, u Minsk otišao direktno ili preko nekog drugog grada?

"Koliko se sjećam, do Minska se ide preko Moskve. Dostaviću svu dokumentaciju'', kazao je Sinđelić, na što je Jovanović pitao da li se 2014. godine zadržao u Moskvu ili odmah produžio za Minsk.

"Ne mogu da se sjetim tačno, možda sam se malo zadržao, bio do nekog manastira gdje su monasi držali neki seminar, ali se ne sjećam tačno svega", odgovorio je Sinđelić.

9:08 Jovanović je pitao da li je svjedok saradnik u oktobru 2016. godine telefonirao sa tuđih telefona?

"Ne znam, ne sjećam se, moje jesam sigurno, a i da jesam tuđe - ne vidim tu ništa sporno", odgovorio je Sinđelić i dodao da ne zna gdje je Edi boravo u Srbiji.

"Tako nešto mi nikada nije rečeno, ne znam gdje je bio smješten u oktobru 2016. godine. Valjda u Beogradu, jer smo se gledali u blizini, ali ne znam tačno", rekao je Sinđelić.

9:06 Suđenje je počelo, a sa optuženičke klupe danas su prisutni: Bratislav Dikić, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Brana Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Mihailo Čađanović, Andrija Mandić i Milan Knežević. Suđenju prisustvuju branioci optuženih, Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i Specijalni državni tužilac Saša Čađenović, te svjedok saradnik Saša Sinđelić.

Na današnjem ročištu svjedok saradnik Saša Sinđelić nastavlja da odgovara na pitanja odbrane, a ispitivaće ga i dalje advokat Miroje Jovanović.

Podsjetimo, na prethodnom ročištu Sinđelić je odgovarajući na pitanja odbrane kazao da se ne sjeća kada je i zbog čega prvi put osuđivan. On je potencirao da odbrana pokušava da izmisli različite procese te da se radi o jednoj presudi za koju je kaznu odležao. Sinđelić je dodao da mu je ranije policija ''podmetala'' mnoga krivična djela zbog posla kojim se bavio. Nakon Jovanovića oko Rusije, Glavni specijani tužilac Milivoje Katnić se javio kazavši da se mijenjaju teze i da se od krivičnog postupka pravi teatar.

Komentari: 16

Sanja

22. 11. 2017 - 09:52

E moj pipune kako te sredi ovaj Srbin da je i mene sramota ! Samo sto je Sindjelic pravi srbin a ti izmišljeni !
FreeMontenegro

22. 11. 2017 - 11:20

odlican komentar Sanja! pravo u centar! mandino i pipunovo ulicarsko i infantilno ponasanje im uopste ne ide u prilog. ovaj sindjelic je elokventniji i kulturniji od bilo kojeg mini lidercica df-ovaca!
"Sto me gledas!' vice Pipun su

22. 11. 2017 - 10:08

Da ima hrabrosti ova kukavica iz Zete dosao bi Sindjelicu na poligraf pa da se vidi je lazov.
Andric

22. 11. 2017 - 12:13

Pipune prodase te tvoji srbi pipune, ali nemoj da puknes od muke :)
nereg

22. 11. 2017 - 12:25

Ako se 'pogledamo u oci. iliti brk u brk i tvrdimo razlicite stvari, nista necemo dokazati. Medjutim, na poligraf ako stanemo obojica sa razlicitim tvrdnjama, vidjece se ko laze. Drago mi je sto je odzvonilo bukanju, omiljenom ponasanju DF_a.
Ideja ko sa SDP

22. 11. 2017 - 14:38

"Novac je bio namijenjen nekom muftiji da se podijeli novac muslimanima, kako bi napravili vladu sa DF-om". Ovo smo znali onog momenta kad su najavili posjetu Checheniji a poslje kad je onaj gradonacelnik Petnjice odrzao provokativnu tiradu na CG. Bas kao I sa SDP , ideja je jednostavna - odvojiti Bosnjake .
12

22. 11. 2017 - 14:56

Zasto nije i muftija u optuznici?
Boban Bg

22. 11. 2017 - 14:43

Ja sam šokiran! Da sam završio pravni fakultet još bih više bio šokiran kome su sve dali diplome i ko se sve bavi advokaturom. I nije bio zemljotres, no se zgrada suda zatresla od pitanja Miroja. Ma zatresla se Crna Gora.
Samo Destruktivna Partija

22. 11. 2017 - 14:50

Jos uvijek se niko nije javio iz SDP da brani DF, da kaze kako je sve ovo namjesteno ?
PRIVODITE KRAJU

22. 11. 2017 - 14:53

Dajte presude sto prije,ipak su optuzenui protivnici REZIMA ,i nije lepo odugovlacitia izbori se blize.
Kara , ti si ?

22. 11. 2017 - 15:16

Ovo moze biti samo neko iz SDP? Njihov jedinstven maliciozan ali priglup duh se osjeca.
13

22. 11. 2017 - 14:59

Zasto ovi iz DF-a nisu optuzeni za pokusaj ubistva? I zasto ova 2-3 iz DF-a nisu optuzeni za pranje novca ako ih je Edi finansirao
Jos jedan Advokat !!!

22. 11. 2017 - 15:17

Slusaj, ti momak imas talenta da primjetis nesto sto svi ovi advokati nisu primjetili :) Kako bi bilo da se javis Pipunu i Vojvodi. Jos ruske reserve kesha nisu presahle
24

22. 11. 2017 - 18:56

Hvala na predlogu, ali ipak moram odbiti. Nisam navikao, kao ti, da se odmah naplaćujem i ugrađujem i da se bavim jednim od najpopularnijih crnogorskih sportova - pravljenjem kombinacija i dilova. Ja ovo baštinim za svoju dušu, valorizujem svoj intelekt - što bi rekli ovi tvoji. A Pipun i Vojvoda nikad neće biti moji, iako sam Srbin. Njima dvojici ne bi dao ni da mi ovce čuvaju, a ne da me predstavljaju! Nemam ti što zboriti. Koliko su sposobni, vidiš i sam. Vidi ih gdje sjede??? :)
Sta vas briga odakle nam pare

22. 11. 2017 - 15:10

Sjecam se kad se prije izbora ujesen 2016-te postavljalo pitanje odakle im taj silni kesh kojim su raspolagali I placali lijevo I desno. Kad primitivcu iz ovih krajeva veliki novac, podrska Rusije I ostaka opozicije udari u glavu kraja, zakoni drzave nisu znacili nista. Puni arogancije su odgovorili: "Sta vas briga odakle nam pare." Jasno porijeklo novca se u demokratskim drzavama mora znati. Nije proslo mnogo saznali smo sto-sta, sto nas I nije iznenadilo. Manje vise smo znali I prije godinu I po sta je po srijedi
Arogancija do neba!

22. 11. 2017 - 19:04

Nema arogantnijih seljobera od nasih cetnika posrbica iz Crne Gore. Bas ovaj slucaj zivopisno docarava onu staru izreku da nas nema u sredini, no smo ili najgori ili najbolji. E vala ne treba biti Sula Radov da se ovo momentalno ukapira.
Novi komentar