Milan Knežević, funkcioner DF-a

Naša borba ne odgovara našiminkanim lakejima iz malograđanske opozicije

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, kazao je da beskompromisna borba tog političkog saveza ne odgovara „pojedinim našminkanim lakejima iz malograđanske opozicije“.
Objavljeno: 23. 11. 2017 - 08:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u intervjuu našem portalu kazao da je DF spreman da predloži ostatku opozicije nestranačku ličnost za predsjedničkog kandidata. Pošto je kaže Knežević, evidentno da unutar "tzv. malograđanske opozicije" postoje različiti stavovi oko predsjedničkih izbora, mogućih kandidata i bojkota, DF će sačekati da se oni dogovore i izađu sa jedinstvenim stavom.

- Iskreno bih volio da se to desi, ali sudeći po posljednjem sastanku kad su morali zbog nezadovoljstva okupljenih građana da ulaze na stražnji ulaz, plašim se da su ovo posljednji trzaji kakvog takvog jedinstvenog djelovanja ostataka opozicije.Upravo je Ranko Krivokapić najavio mogućnost bojkota predsjedničkih izbora, kako bi eliminisao Dritana Abazovića, koji po svim konkurentnim istraživanjima javnog mnjenja ima najviše šanse da objedini tzv. "malograđansku" opoziciju. Aleksa Bečić očekuje da ga podrže Miodrag Lekić i nekadašnji SNP, dok Lekić takođe želi da ga neko predloži za predsjedničkog kandidata, makar to bio i Krivokapić, koji opet čeka da ga predloži američka ambasadorksa. A pošto niko nikoga ne predlaže, sva je prilika da ćemo iz redova ostataka opozicije imati sljedeće predsjedničke kandidate: Dritana Abazovića, Miodraga Lekića, Aleksu Bečića, Draginju Vuksanović i Vladimira Jokovića – smatra Knežević.

ANALITIKA: Lider SDP-a Ranko Krivokapić nedavno je poručio da je Crnoj Gori za prevazilaženje političke krize neophodna prelazna vlada. Da li je?

KNEŽEVIĆ: Ranko Krivokapić je gotovo čitav svoj politički život proživio u sjenci Mila Đukanovića, i poput onih ptica koje se hrane na leđima nilskog konja, tako su on i njegova partija punih 18 godina parazitirali na grbači DPS-a, ali istovremeno i bili saučesnici u milenijumskoj pohari Crne Gore. U svojoj maniji "istorijske veličine" lider SDP-a u razgovorima sa međunardnom predstavnicima nudi model "prelazne vlade" koja bi nekad imala za cilj održavanje nekih parlamentarnih izbora, nakon kojih bi njegova partija napravila koaliciju sa zdravim jezgrom DPS-a, koje, po Krivokapićevom mišljenju, predvodi Duško Marković. Vjerovatno poučen iskustvom iz januara 2016. kada je umjesto da se pridruži protestima DF-a, zajedno sa ostatkom malograđanske opozicije sjeo za sto s Milom Đukanovićem, nesuđeni očuh nacije Ranko Krivokapić sad razmišlja o sjedniku sa Duškom Markovićem, ne bi li svoje nezadovoljne kadrove "uvaljao" u neku "zaraznu" vladu izbornog povjerenja, kako bi opet upravljali policijom, aerodromima, saobraćajem, vazduhom, vodom i zemljom. Ovaj najnoviji Krivokapićev egotrip ima za cilj i eliminisanje DF-a kao najjačeg opozicionog subjekta, jer beskompromisni način političke borbe koju naš politički savez vodi protiv režima ne odgovara pojedinim našiminkanim lakejima iz malograđanske opozicije.

ANALITIKA: Na proljeće nas očekuju predsjednički izbori. Smatrate li da postoji ikakva kakva šansa da opozicija na njima nastupi sa zajedničkim kandidatom?

KNEŽEVIĆ: DF i dalje stoji na stanovištu da je neophodno akciono jedinstvo oko zajedničke organizacije protesta, zajedničke opozicione liste na izborima u maju 2018. i zajedničkog opozicionog kandidata kao nestranačke ličnosti. Jedino nestranačka ličnost oko koje bi se ujedinila cjelokupna opozicija, NVO sektor, nezavisni intelektualci i apstinenti može pobijediti kandidata DPS-a. Nažalost, pojedini opozicioni lideri bi radije da uđu u predsjedničku trku i pomognu kandidatu DPS-a, nego da podrže zdravorazumski predlog DF-a iza kojeg stoji većina građana Crne Gore.

0106knezevic

ANALITIKA: Krivokapić je takođe rekao da bi opozicija mogla bojkotovati predsjedničke izbore. Postoje li u ovom trenutku, po Vašem sudu, uslovi u kojima bi se mogli održati fer i slobodni izbori?
KNEŽEVIĆ: DF je kao najjači i najorganizovaniji opozicioni subjekt spreman da ostatku opozicije predloži nestranačku ličnost kao kandidata za predsjednika Crne Gore. Pošto je evidentno da  unutar tzv. malograđanske opozicije postoje različiti stavovi oko predsjedničkih izbora, mogućih kandidata, bojkota, mi ćemo sačekati da se oni među sobom dogovore, i izađu sa jedinstvenim stavom. Iskreno bih volio da se to desi, ali sudeći po posljednjem sastanku kad su morali zbog nezadovoljstva okupljenih građana da ulaze na stražnji ulaz, plašim se da su ovo posljednji trzaji kakvog takvog jedinstvenog djelovanja ostataka opozicije. Upravo je Ranko Krivokapić najavio mogućnost bojkota predsjedničkih izbora, kako bi eliminisao Dritana Abazovića, koji po svim konkurentnim istraživanjima javnog mnjenja ima najviše šanse da objedini tzv. "malograđansku" opoziciju. Aleksa Bečić očekuje da ga podrže Miodrag Lekić i nekadašnji SNP, dok Lekić takođe želi da ga neko predloži za predsjedničkog kandidata, makar to bio i Krivokapić, koji opet čeka da ga predloži američka ambasadorksa. A pošto niko nikoga ne predlaže, sva je prilika da ćemo iz redova ostataka opozicije imati sljedeće predsjedničke kandidate: Dritana Abazovića, Miodraga Lekića, Aleksu Bečića, Draginju Vuksanović i Vladimira Jokovića. Ako se u međuvremenu još neko pridruži sastancima malograđanske opozicije i on će se sigurno kandidovati za predsjednika, jer oni u posljednje vrijeme više liče na DIK, nego na opozicione političke subjekte.

ANALITIKA: Da li je Vaš politički savez nakon niza nesuglasica definitivno okončao saradnju sa Demokratama Alekse Bečića?  

KNEŽEVIĆ: Naravno da nismo završili saradnju sa Demokratama, jer da nema te saradnje, opozicija ne bi vršila vlast u Budvi, Kotoru i Herceg Novom. Meni je čak simpatičan taj tinejdžerski diskurs zakletvi kod naših "demokratskih" kolega kako su završili svaku saradnju sa nama, jer da je to tako, danas bi imali i prijevremene lokalne izbore u ove tri primorske opštine. Teza Demokrata da su lideri DF-a stari i istrošeni političari sa kojima ne treba sarađivati je neodrživa. Jer onda teško mogu objasniti kako sarađuju sa Rankom Krivokapićem koji je 18 godina bio koalicioni partner Mila Đukanovića, ili sa sedamdesetogodišnjim Miodragom Lekićem koji je bio Đukanovićev ministar i ambasador, dok su neki tad, kako bi rekle naše kolege Demokrate, u vrtiću jeli hljeba i pekmeza i presvlačili unihopke.  Ako su, kako kažu, uspjeli eliminisati podjele u Crnoj Gori, i doprinijeli da Ekrem, Bogdan, Iljir, Nusreta i Ljeposava budu jedno, onda ne vidim razlog zašto se u skorijoj budućnosti ne bi javno pomirili s nama. Uostalom, članstvo i funkcioneri Demokrata svakodnevno traže pomirenje sa DF-om, razgovaraju sa nama i predlažu zajedničke akcije, i stvarno nam je zadovoljstvo da u direktnom razgovoru sa tim časnim ljudima doprinesemo prevazilaženju nesporazuma.

ANALITIKA: Očekujete li da ostatak opozicije podrži Frontov zahtjev za smjenu VDT-a Ivice Stankovića?

KNEŽEVIĆ: Inicijativa za smjenu Ivice Stankovića ne znači prekid bojkota Parlamenta, već jasan poziv kolegama iz opozicije da se izjasne da li podržavaju rad VDT-a i njegove dosadašnje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ostalih društvenih anomalija. Pokušaj zamjene teza od strane kolega iz opozicije i predstavljanje da se ovom inicijativom prekida bojkot Parlamenta je providan i maliciozan. Evo ih u ime DF-a pozivam da stave potpis za smjenu Stankovića, a da ne prekidaju bojkot Parlamenta, i da ovu inicijativu realizujemo kad za to bude odgovarajuće vrijeme. Ako su kolege iz malograđanske opozicije najavile da će učestvovati u promjeni izbornog zakonodavstva kako bi sačuvali vlast u Budvi, neka najave i spremnost da izglasaju smjenu Stankovića, a ne moraju ulaziti u Skupštinu. Nije valjda da su oni bili u pravu kad su zajedno sa DPS-om glasali za izbor VDT-a, a da smo mi destruktivni kad tražimo njegovu smjenu.

I da ne bude bilo kakvih korisnih nejasnoća, inicijativa za smjenu VDT-a podrazumijeva i smjenu glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića. Upravo je nesposobnost Stankovića da se odupre zloupotrebama Katnića, dovela do najveće društveno političke krize u posljednjih deset godina, koja svakog trenutka može eskalirati sa nesagledivim posljedicama. Dakle, smjene Stankovića i Katnića predstavljaju jedan od uslova normalizovanja društvenih odnosa i smirivanja tenzija. Zato od kolega iz opozicije ne tražimo da se vrate u Skupštinu, već da jasno saopšte da li Stanković i Katnić savjesno i u skladu sa Ustavom i zakonima rade svoj posao za koji su ih izabrali, ili su postali običan pajser u rukama Duška Markovića koje koristi za obračun sa DF-om i svima koji drugačije misle. 

Komentari: 18

Bokelj

23. 11. 2017 - 06:55

Krivi jeste parazitirao" na iedjina DPS 18.god. ali je u tom periodu CG obnovila netavisnist i usla u NATO, vise silom nego milom. Za ri vrijeme NS, SNS/NOVA/ je svjeno glumila opoziciju punih 20 godna.od Kilija, Bojovica Mandica Danilovica....Medojevic i Knezevic su tu marginalci. koje Manduc vjesto koristi da bi rezim vlasao a on bio na celu srba. On i Daka stare perhanice UDBE.
Dons

23. 11. 2017 - 07:05

Odličan intervju, i pitanja i odgovori. Precizno i konkretno
No što

23. 11. 2017 - 07:51

Kneževiću, jesi li to ti.
ojha

23. 11. 2017 - 11:09

ahahahahahahahhahahahahah
ljubiteljbudala

23. 11. 2017 - 07:13

Uporno pokušavate da sadite pipune na Zabljak u jeku zimske turističke sezone. Kad ce te vise shvatiti da i za najbolje ideje trebaju pravo vrijeme i pravo mjesto odnosno odgovarajući uslovi. Takvu politiku podržavaju samo egzibicionisti koje pokušavaju da dokažu nemoguće i moji ljubimci.
ljubitelj budala

23. 11. 2017 - 08:34

Pod "takvu politiku" sam mislio na politiku sadnje pipuna ( a može i drugog bostana) na Žabljaku u jeku zimske turističke sezone". Ko razumije znaće na šta sam mislio. PS ovdje se najbolje dobijaju lajkovi kad pomisle ljudi da se komentar postavlja da bi se neko vrijeđao.
milica

23. 11. 2017 - 08:49

Idealan opozicionar: mentori mu Bulatović-vječiti gubitnik, Mandić- četnički vojvoda, koji tvrdi da nije četnički vojvoda, Radulović-histerični profesor, kratka fitilja, Vučinić-zaštitnik radničke klase, kojeg ne glasa ni jedan pošteni radnik,takođe kratka fitilja, Lekić-crnogorac, koji nikad nije glasao za Crnu Goru, imao obaveza...Idealan opozicionar- negativac spreman da ruši, pali, kamenuje, gura, grebe i šamara. Šaljivdžija sa etno-doskočicama koji se uvijek smije svojim "umovanjima". ....Voli mentore sa strane, što moćnije to im je podatniji. Voli dolare, Kosovo, Srbiju, Rista Radovića...sve voli osim Crne Gore...Idealan opozicionar...
*

23. 11. 2017 - 16:21

uvijek mi je drago procitat Milicine komentare.
Veso

23. 11. 2017 - 08:59

E sad zamislite ovo da se dočepa vlasti.
Jovo

23. 11. 2017 - 09:01

Nije mi jasno zasto ovaj cijenjeni portal pravi intervju sa optuzenim za drzavni udar. Treba prezreti izdajnike.
Krsto

23. 11. 2017 - 09:05

Vaša borba?! Koja, državni udar? Ćuti, izdajniče jedan, teroristo jedan, nećemo te puštit da nam rušiš Crnu Goru dok ima jednoga Crnogorca.
R

23. 11. 2017 - 13:09

Vaša borba ne odgovara nijednom normalnom čovjeku koji poštuje svoju državu
Ponekad kaze i istinu

23. 11. 2017 - 14:33

"Ranko Krivokapić je gotovo čitav svoj politički život proživio u sjenci Mila Đukanovića, i poput onih ptica koje se hrane na leđima nilskog konja, tako su on i njegova partija punih 18 godina parazitirali na grbači DPS-a"
Nadezda

23. 11. 2017 - 14:47

Ako je tako onda oni i jedni i drugi, a i treci su na tvojoj grbaci non stop.
Pa da ti velim ...

23. 11. 2017 - 15:21

Mozda neko moze biti na tvojoj. Ja ne zivim tamo. Korupciju tamo tesko da mozes izbjeci, ali svakako da ima vise smisla imati vlast koji imaju mrvu patriotizma umjesto mrznje prema zemlji koju vode, ili vlast koja slijedi ostale Evropske drzave a ne Rusiju.
Ilija

23. 11. 2017 - 18:08

Pa vasa borba ne bi trebala da odgovata DPSu.Kako je ovo otuzno.U zemlji gdje nikad nije promijenjena vlast tobos opoziciona partija kaze da njihova borba ne ofgovara drugoj opozicionoj partiji.Kako primitovno.Da je u centralnu afriku mnogo bi bilo.
Iskusni analitičar

23. 11. 2017 - 18:32

Knezevicu prvo nije opozicija malogradjanska vec gradjanska drugo da sacekamo sta ce sud reci o tebi Milane Sindji i Mindji ? Ako odes u zatvor i dokaze se da si ucestvovao da se zarati u CG onda nijedan normala politicki subjekt sa vama nece imati saradnju vec ce ti vi saradjivati samo sa zatvorskim cuvarima. Trece ako se dokaze da ste nevini saradnje moze biti ali posle izbora i to svuda dje se moze smjeniti Dps. Po četri mislkenja sam da je odlaskom Miodraga Lekica DF izgubio na tezini sto ne znaci da bi vi mogli nepravdu da ismorjenite i podrzite Miodraga Lekica za predsjednika CG.
Greska !

23. 11. 2017 - 20:48

Grijesis Pipune, Ranko ti je odaniji nego Abazovic.
Novi komentar