Reakcije na presudu

Ratko Mladić - od "koljača” iz Bosne do heroja i patriote

Ratko Mladić - od "koljača iz Bosne koji je ostao kukavica do posljednjeg trenutka" do "heroja i patriote" , mediji danas prenose rekacije na odluku Haškog suda da Mladića osudi na doživotnu robiju. Vodeći svjetski mediji pod oznakom hitno izvijestili su o presudi.
Objavljeno: 22. 11. 2017 - 17:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Britanska novinarka Kristin Amanpur izjavila je danas da Ratko Mladić ostao kukavica do posjlednjeg trenutka jer nije ostao u sudnici da čuje presudu, te dodala da je doživotna kazna za generala VRS "najmanje što su žrtve ovog rata trebalo da dobiju". Inače, uoči izricanja presude, ona je, prenosi Fena, objavila vrlo emotivan lični tekst o svojim susretima sa Mladićem, kojeg naziva zločinac.

S druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je general Ratko Mladić "heroj i patriota" koji je organizovao i vodio Vojsku Republike Srpske i "spriječio genocid nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj".

- Prvostepena presuda Haškog tribunala Mladiću nije iznenađenje jer je bio unaprijed osuđen. Samo su ga odveli u Hag da mu to pročitaju. Ovo je sramni šamar, a ne presuda Republici Srpskoj, srpskom narodu i Vojsci Republike Srpske - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Najpoznatiji svjetski i regionalni mediji objavili su kao udarnu vijest da je Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju, piše "Blic".

Glavna vijest na CNN objavljena je pod naslovom "Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju". U tekstu je prepričan tok izricanja presude, incidenti u sudnici, kao i detaljniji podaci o zločinima za koje je optužen Mladić.

CNN navodi da je suđenje Mladiću trajalo 530 dana, sa više od 500 svjedoka i skoro 10.000 dokaza, a navodi se i da ga je nekadašnji mirovni pregovarač u Bosni Ričard Holbruk opisao kao "jednu od smrtonosnih kombinacija - harizmatičnog ubicu".

U tekstu piše i da je ratni komandant Vojske RS predvodio bosanske Srbe koji su u julu 1995. ušli u Srebrenicu i tamo, pod njegovim rukovodstvom, sistemski zaklali 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Da je Mladić kriv za genocid u Bosni glavna je vijest i na sajtu BBC.

U tekstu se navodi da je general Vojske RS poznat kao "kasapin iz Bosne", koji je predvodio snage tokom masakra na bosanske muslimane i tokom opsade Sarajeva, piše "Blic".

Piše da je Mladić bio "svirep u težnjama ka onom što je smatrao sudbinom srpskog naroda, videći rad kao mogućnost da se osveti za pet vjekova okupacije muslimanskih Turaka", a dodaje da je kao bjegunac uživao otvorenu podršku i zaštitu tadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

I francuski "Le Monde" objavio je kao udarnu vijest presudu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu. U tekstu se navodi da je međunarodni krivični sud proglasio "kasapina" sa Balkana krivim za genocid, kao i da je osuđen po 10 tačaka.

Takođe, piše da je on jedan od posljednjih koji će biti osuđen pred sudom u Hagu, koji je osnovan zbog zločina počinjenih u bivšoj SFRJ, 1993. godine.

Britanski "Telegraf" javlja da je sud u Hagu osudio Mladića po 10 od 11 tačaka na "dramatičnom vrhuncu revolucionarnih napora u cilju zadovoljenja pravde za ratove u bivšoj Jugoslaviji", napominjući da je suđenje Mladiću bilo posljednje pred zatvaranje Haškog tribunala.

Londonski dnevnik navodi i da su današnju presudu dugo čekale desetine hiljada žrtva širom duboko podijeljenog regiona, a da su se desetine njih okupile rano jutros ispred suda u Hagu, mnogi sa fotografijama najmilijih koji su ubijeni ili nestali, navodi "Blic".

"Raša tudej" prenosi reagovanje Mladićevog sina Darka nakon izricanja presude, koji je rekao da nije iznenađen jer je, kako je naveo, sud od početka potpuno pristrasan. RT ocjenjuje da će današnja presuda vjerovatno razbuktati ogorčenost u Srbiji među onima koji smatraju da je međunarodno krivično gonjenje za zločine počinjene tokom ratova na Balkanu jednostrano i da ne privodi pravdi žrtve Albanaca i Hrvata.

Uz to, ruski kanal navodi da je Haški tribunal od 161 pojedinca gonio 94 Srba, 29 Hrvata, devet Albanaca i devet Bošnjaka, a podsjeća i da je tek nekolicina Srba oslobođena optužbi, u poređenju sa više od 10-ak optuženika drugih nacionalnosti.

Osim što su objavili presudu, pojedini svjetski mediji osvrnuli su se i na tok suđenja, posebnu pažnju posvećujući trenutku u kojem je Mladić izbačen iz sudnice.

I poznate svjetske novinske agencije pod oznakom hitno objavile su presudu Mladiću. Rojters i AP navode da je sud UN osudio bivšeg vojnog komandata bosanskih Srba za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog organizovanja masakra i etničkog čišćenja tokom rata u Bosni od 1992. do 1995.

Američka agencija navodi da su u Lazarevu, malom selu u Srbiji u kojem je Mladić uhapšen 2011, stanovnici odbacili presudu protiv njega kao pristrasnu, istakavši da ne priznaju Haški tribunal.

Vijest o izricanju presude Mladiću prenijela je i ruska agencija Tas s, podsjećajući da je Mladić 16 godina bio u bjekstvu prije nego što je uhapšen u Srbiji maja 2011. i izručen Hagu.

Mediji u regionu su sa još većom pažnjom pratili su tok suđenja i izricanje presude, naročito portali u BiH.

 

Komentari: 8

Crnogorac

22. 11. 2017 - 17:59

Zlocinac sad treba Srbiju tuzit imaju sve dokaze.
WwW

22. 11. 2017 - 18:24

Kakvi su to heroji čija vojska organizuje masovna silovanja i pljačka sve što joj padne pod ruku? Kakvi su to heroji koji tokom opsade Sarajeva izdaju naređenja: "Velešiće tuci, i Pofaliće tuci... Tamo nema srpskog življa mnogo...", "Po Baščaršiji plotun pali!", ili "Samo cepaj, šefe! U živo meso samo!"? Da li su onda heroji i Rudolf Hes, Adolf Ajhman i Hajnrih Himler? Nisu planovi za stvaranje "velike Srbije" i etnička čišćenja, za genocid i proterivanja stvoreni u Mladićevom ratnom štabu, već u Beogradu. U kreiranju tih planova učestvovala je cela nacionalistički orijentisana inteligencija, na čelu s brojnim akademicima, piscima i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Nije Mladić tvorac ideje o "humanom preseljenju", već Dobrica Ćosić, Mladić je samo njen izvršilac. Čak ni Milošević nije autohtoni autor ideologije koja je dovela do rata, on je nož za klanje Jugoslavije preuzeo od srpske nacionalističke elite.
Lolo

22. 11. 2017 - 23:02

Potpisujem, apart zla je I dalje u sistem i na to se mora ukazivat. Samo par nedjelja ima otkad je uberpop klerofasistivke spc izjavio da dje god ziva srbi to je srbija.
BBB

22. 11. 2017 - 18:45

Ko je upravljao bagerima koji su kopali i zatrpavali srebrenicke masovne grobnice? Ko je vozio autobuse iz Valjeva, Šapca, Užica da iz Potočara voze ljude na lokacije gdje su streljani? Ko je dizao leševe i bacao ih u jame u Tomašici, Kozluku, Budaku, Snagovu, Kamenici? Komandant ovih ubica je 16 godina poslije genocida bio pod zaštitom države Srbije - “u bjekstvu”. Često je viđan u Beogradu, na utakmicama, među gostima na veseljima. Onda je nestao.... Onda su srpski mladici - gardisti u Topcideru "izvrsili samoubistvo" ?! A ministar odbrane je bio Boris Tadic... Ubijeni su jer su vidjeli djavola. Istraga i dan danas traje i nesrecni roditelji nikad nece saznati istinu. Kao ni hiljade roditelja u BiH i Hrvatskoj ciju je djecu ovaj kasapin pobio
To je malo siri fenomen

22. 11. 2017 - 21:35

Lijepo si ilustrovao monstruosnost jednog duha. I neka se zna da smo mogli imati vlast od ljudi koji u ovome ne vide nista nenormalno.
Ilija

22. 11. 2017 - 23:14

Događaji kojima nijesam prisustvovao niti u njima učestvovao ne mogu komentarisati. Interesantno je da mnogi to mogu i to na "neviđeno".
Samo u CG se ovo moze roditi

23. 11. 2017 - 01:01

ha, ha, ha ... Pa ovo je nevjerovatno. Sto si imao iz istorije? Jesi li ikad prozborio na casu istorije.
Sumski coek!

23. 11. 2017 - 09:08

Ma kakva Crna Gora, ovo je Sumski coek!
Novi komentar