Sistem zaštite

Stižu novi helikopteri i protivpožarni avioni

Nabavka tri višenamjenska helikoptera, vrijedna 30 miliona eura, i dva protivpožarna aviona vrijedna šest miliona eura, koja je predviđena Predlogom zakona o budžetu za 2018. godinu optimalno zaokružuje sistem za gašenje požara iz vazduha, zaključeno je na konstitutivnoj sjednici Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje.
Objavljeno: 22. 11. 2017 - 18:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sjednici Koordinacionog tima za zaštitu i spašavanje, kojim rukovodi predsjednik Vlade Duško Marković, prezentirana je Informacija o sistemu zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i razmotrena i usvojena Informacija o požarima tokom ljetnje sezone 2017. godine.

Konstatovano je da je tokom ljetošnje požarne sezone, koja je zahvatila cijelu sjevernu obali Mediterana, u Crnoj Gori izbilo 3.125 požara na otvorenom prostoru, da je sistem reagovao na propisani i predviđeni način nizom mjera i aktivnosti.

"Zahvaljući čemu je, uz izuzetno požrtvovanje ljudstva na terenu i međunarodnu pomoć, uspješno odgovoreno na katastrofalnu elementarnu nepogodu, te su sačuvani su ljudski životi i strateški infrastrukturni kao i stambeni objekti”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Koordinacioni tim je, podrobno analizirajući sve aspekte ljetošnje požarne sezone, donio više odluka kojima su pojedinačni subjekti u sistemu zaštite i spašavanja zaduženi da u precizno određenim rokovima preduzmu neophodne mjere i radnje u cilju što bolje pripreme za reagovanje u slučaju ekstremnih vremenskih neprilika.

Zaključeno je da nabavka tri višenamjenska helikoptera, vrijedna 30 miliona eura, i dva protivpožarna aviona vrijedna šest miliona eura, koja je predviđena Predlogom zakona o budžetu za 2018. godinu optimalno zaokružuje sistem za gašenje požara iz vazduha.

Koordinacioni tim je ocijenio da je cjelishodno sačiniti sveobuhvatnu analizu normativne osnove kao i praktičnih rješenja sistema zaštite i spašavanja sa ciljem njegovog daljeg unapređenja i podizanja nivoa efikasnosti.

Rukovodilac Koordinacionog tima odredio je na dužnost sekretarke Tima Zoricu Marković, samostalnu savjetnicu I u Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Koordinacioni tim za zaštitu i spašavanje imenovan je na 36. sjednici Vlade održanoj 27. jula.

 

Komentari: 1

Guest_54121

23. 11. 2017 - 11:23

ODLICNO , ALI AKO BUDU PALILI KAO LJETOS DZABA TEHNIKA
Novi komentar