Iskustvo ratnog reportera

BBC: Mladić je bio drugačiji od svih zločinaca

Bivši reporter BBC Pol Martin intervjuisao je generala VRS Ratka Mladića. Kasnije je dokaze dao Haškom tribunalu, a svoju priču podijelio je za “Independent“.
Objavljeno: 23. 11. 2017 - 10:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Martin je upravo u tekstu za britanski “Independent“, Mladića je nazvao “psihopatom“.

Kako je rekao, u svojih 40 godina karijere upoznao je niz ratnih zločinaca i masovnih ubica.

Piše kako ga je presuda Mladiću podsjetila na jednu od scena kakve i iskusni ratni reporteri mogu teško da potisnu. 

“Dječji grobovi. Ističe se jedan sa fudbalskom loptom urezanom u nadgrobni spomenik. Radi se o grobu desetogodišnjeg dečaka kojeg je ubila granata u Sarajevu. Igrao se s prijateljima kod olupine automobila, a topovska granata ih je zbrisala s lica zemlje. Upoznao sam oca i sestru dječaka“, piše Martin, pa opisuje još jedno iskustvo iz opkoljenog Sarajeva. 

“Srpski snajperista je na samo nekoliko metara od mene pogodio dječaka u ruku. Preživio je. U svom izrešetanom automobilu odjurio sam s njim do obližnje bolnice. Toliko sam se fokusirao na njega da sam zaboravio na svoju dužnost kao reportera“, napisao je Martin. 

Dodaje da je bilo ubistava na sve tri strane. 

“Vidio sam Srbe i Hrvate, žene i djecu, mrtve. Vidio sam pokolj u sukobima u Libanu, Rumuniji, Gazi i tako dalje, ali Mladić je bio od drugačiji zbog potpunog odsustva emocija i empatije“, pište Martin. 

Reporter BBC jedan je od novinara koji su uspjeli da tokom krvavog rata intervjuišu Ratka Mladića. 

“Bio je drugačiji od svih ostalih ratnih zločinaca koje sam ikad susreo. Nije imao ni trunčicu saosjećanja ili empatije. Vidio sam to u njegovim bezizražajnim plavim očima i njegovoj opsesiji vlastitim životom. Bio je arhetipski psihopata“, navodi Martin. 

“Sreli smo se licem u lice na vrhu planine koji su on i njegovi vojnici, kršeći navodno primirje, zauzeli od bošnjačkih boraca“, nastavlja reporter. 

Kako kaže, Mladić je dao intervju u kojem je obećao da će uskoro da osvoji Sarajevo i krenuo prema vojnom helikopteru. 

“Rekao sam mu da sam mislio da su sve tri strane potpisale sporazum sa UN prema kojem se zabranjuje korišćenje bilo kakvih letjelica u ovom ratu. General se zagledao u mene svojim bezizražajnim plavim očima i rekao da zapovjednik vojnih snaga bosanskih Srba ne jaše na magarcu. Nekoliko sekundi kasnije je već bio u vazduhu“, napisao je Martin. 

Kako kaže, Mladić nije mogao da sakrije svoj prezir prema međunarodnim zvaničnicima, čiji je posao bio da spriječe da rat postane gori nego što je bio. 

“Namjerno je pogrešno izgovarao ime Dejvida Ovena, tada britanskog ministra spoljnih poslova – zvao ga je O-van“, navodi reporter. 

“Mladić je toliko dugo služio u Jugoslovenskoj narodnoj armiji da je lično poznavao veliki broj zapovjednika s bošnjačke i hrvatske strane. Nekad su razgovarali radio vezom. Pitao ih je za zdravlje, za žene i djecu, a onda bi im rekao ‘za deset minuta poslaćemo vas do pakla i nazad’ ili nešto slično“, napisao je Martin. 

Dodao je i da je odnos Mladića sa Radovanom Karadžićem bio neugodan. 

“Jednom sam, dok su obojica stajala ispred mene, upitao ko dobija naredbe od koga. Mladić je rekao da podnosi izvještaj, ali da je on komandant u tom ratu“, piše Martin. 

Kako kaže, jednom je helikopterom sa njima otišao “da vidi masakr u srpskim selima“. 

“Kad smo sletjeli videli smo tijela 28 Srba. Karadžić se okrenuo i u kameru rekao: ’Ako se ovako nastavi, mislim da neće ostati muslimana u Bosni’". 

Kako je dodao, mjesece je provodio da pronađe Mladića, dodao je da je pronađen i odveden u Hag “tek kad je do dopustila srpska vlast”. 

Radovan Karadžić osuđen je 2016. na 40 godina zatvora. Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju.

 

Komentari: 8

Anonyje

23. 11. 2017 - 11:42

Najbolji komentar o Mladiću je da je "arhetipski psihopata"! Samo psihopata može da bude toliko hladnokrvan na desetine hiljada žrtava oba pola i svijeh uzrasta! Isto to se može reći i za one Srbe koji u psihopati vide svoj uzor i svojeg heroja a traže da kukamo na njihove četničke žrtve i izmišljene i lažne žrtve!
Psihopate

23. 11. 2017 - 18:59

Psihopatska politika iz psihopatskog mentaliteta, kreira psihopate monstrume, evo od kasnih 80-ih pa do danas, ukljucujuci I CG. Neki samo nisu dobili priliku za zlocine ali bi, ko sto I ovaj sudski process govori
Tara

15. 12. 2017 - 13:40

Nije Mladic jedini..ima ih vise u CG..! Strahota...Crnogorci su sasvim drugi narod!
Zlatibore pitaj Taru

26. 12. 2017 - 10:32

Tako je. Crnogorci su mnogo više Muslimana ubili u istoriji nego što su Srbi. Takođe, procentualno Crnogorci su ubili mnogo više Crnogoraca nego Srbi Srba. Ne prođe dan da neko ne odleti u vazduh.
Demoklo

04. 01. 2018 - 11:50

Kaze se, da su najpoganija sorta ljudi na prostorima ex-YU tkz srbi iz Crne Gore kao i bosansko/hercegovacki pravoslavci, koji sebe pogresnoi nazivaju srbima.Spisak ratnih zlocinaca kao i politicara iz Beograda to najbolji govori.
Мирослав Ђукић

27. 04. 2018 - 13:42

Паде ми камен са срца што нисте Србе из Босне и Херцеговине убројили у најгоре, а то што су остали православци одатле најгори, није страшно, јер тих "православаца"у БиХ и нема много (нешто мало Македонаца, национални Црногорци, неколико Руса и пар Грка). Видим да montenegrine из Црне Горе не убрајате у људе, већ у анђелчиће, колико су умиљати!
badžana

23. 11. 2017 - 15:02

Ha ha rekoše da poslije 2/3 odslužene kazne DOŽIVOTNOG zatvora može doma!!!
-

23. 11. 2017 - 18:57

Hvala Analitika. Ovo htjedoh juce ispricati u dvije recenice :)
Novi komentar