Žarko Mirković, MCCG

Nadam se završetku zgrade nakon deset godina čekanja

Ključni dometi Crnogorskog simfonijskog orkestra deset godina nakon njegovog osnivanja su, prije svega, sam orkestar - šezdeset muzičara, menadžment, instrumentarij, više od 250 koncerata, saradnja sa mnogim umjetnicima, gostovanja. Uskoro i novi prostor, kazao je Žarko Mirković za Portal Analitika.Objavljeno: 23. 11. 2017 - 12:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

U susret obilježavanju prvog velikog jubileja našeg najvećeg instrumentalnog orkestra, direktor Muzičkog centra Crne Gore pod čijim okriljem i djeljuje CSO podsjeća na ključne domete prve decenije.

- To je plod zajedničkog djelovanja, a unutar toga, što nam je najvažnije, stotine remek-djela muzičke baštine, premijere domaćih djela i apsolutno profesionalan nivo izvođenja i hiljade novih ljubitelja muzike u Crnoj Gori – dodao je on.

CSO je sinoć nastupio na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, matičnoj sali od njegovog osnivanja. Publika je bila u prilici da čuje Simfoniju broj 4 u d-molu, opus 120 Roberta Šumana, simfonijsku poemu „Til Ojlenšpigel“ opus 28 Riharda Štrausa, te „Rakocki marš“ Hektora Berlioza koji je orkestar izveo na bis.

Njegov današnji šef dirigent Grigorij Krasko, prvobitno je bio koncertmajstor tek osnovanog CSO. A na istom mjestu, kao gosti su se našla brojna poznata izmena iz regiona i svijeta koji su nerijetko isticali kvalitet samog ansambla – bez obzira na nezavidne uslove rada koji ga prate od prvog dana.

- Bolji uslovi će olakšati posao svima, prije svega muzičarima, dirigentima, solistima, publici, i, konačno, na poseban način redefinisati i zaokružiti mjesto muzike u našem društvu, jer ćemo se po prvi put u našoj istoriji naći u svojoj kući i pod svojim krovom – precizirao je sagovornik Portala Analitika.

Napredak orkestra zavisi od mnogih uslova, a promjene u narednoj sezoni trebalo bi da budu višestruko značajne. Prije svega, na čelu orkestra doći će izuzetni mladi francuski dirigent crnogorskog porijekla, Mark Korović, koji je krajem prošlog mjeseca ponovo nastupio sa CSO.

- Niko ne mijenja ono što je dobro i naši strateški ciljevi ostaju isti. Novi prostor će u mnogome olakšati da ih dostižemo i zajedno sa ljudima koji će nam se pridružiti, imaćemo težak zadatak da ih ostvarimo. Ali, to nam je cilj i to nam je posao – dodao je Mirković.

Decembar će MCCG i, prije svega, CSO posvetiti obilježavanju svoj veoma značajan jubilej.

- Obilježićemo ga koncertom sa našim snagama, našim dirigentom, našim solistom, Crnogorskim horskim ansamblom koji je, na neki način, naš ansambl... Promovisaćemo Monografiju o prvoj deceniji rada, trostruki CD, okupiti prijatelje i zahvaliti im se na dosadašnjoj podršci – najavljuje direktor MCCG.

Mjesec jubileja počeće prvim gostovanjem u Makedoniji, za koju Mirković ističe da je plod dugogodišnjih razgovora, ali su se tek sada stekli uslovi za saradšnju sa Makedonskom filharmonijom.

- Njihova izvanredna nova zgrada, koju su čekali gotovo 70 godina, nedavno je otvorena i velika nam je čast što ćemo biti prvi gostujući orkestar u tamošnjoj Velikoj dvorani. Dogovorili smo da na proljeće naredne godine budemo domaćini Makedonskoj filharmoniji u našem novom domu. Nadam se da i ova, kao i mnoge druge okolnosti, obavezuju sve koji brinu o završetku naše zgrade da - poslije deset godina čekanja - zajedno završimo i taj posao – zaključio je Mirković.

Komentari: 15

Balsa

23. 11. 2017 - 17:24

Ne pustate komentare kad vam nisu po volji?
GVIDO

23. 11. 2017 - 18:55

Direktor Muzičkog Centra CG tzv. je kao zla kob muzičke umjetnosti naše države. On MCCG smatra svojom prćijom i mjestom za ucjene muzićara a i svoje enormno bogaćenje. Materijalno, nikako umjetničko. Umjetnost ga najmanje zanima. Nažalost, on je vlast, ovo će još dugo potrajat.
nick

23. 11. 2017 - 21:11

Kada bi se čovjek stalno saginjao da baci kamen na svako pašče koje na njega laje, ne bi nikud stigao
DANILO Š.

24. 11. 2017 - 09:17

Radnici Mirkovića prozivaju za zapošljavanje stranaca kojima se lični dohoci obračunavaju i isplaćuju i nakon isteka angažmana u Crnogorskom simfonijskom orkestru, izdavanje stana šefa računavodstva Muzičkom centru po "značajno visokoj renti, bez sprovedenog tendera, te sumnjivu kupoprodaju instrumenata. Stotine hiljada eura su u pitanju. U Muzičkom centru se zapošljavaju stranci, često bez iskustva, bez uredno sprovedenih procedura poput audicije - što je predviđeno svim pravilnicima - čije su zarade znatno veće nego crnogorskih muzičara.
Daka

25. 11. 2017 - 07:58

Da tako je. Steta sto tebe vise ne zovu da sviras. Stanovi su uglavnom (sem jednog) izuzetno prijatni, a honorarci su mahom veoma iskusni muzicari iz BG/NS filharmonije i opere koji poducavaju mlade domace muzicare, koji vremenom preuzimaju njihova mesta, sto je normalno. CSO je veoma mlad orkestar.
musicista

24. 11. 2017 - 13:14

U zemlji u kojoj živimo, sa resursima koje imamo i tradicijom u klasičnoj muzici koju nemamo ovaj orkestar predstavlja čudo. Pa postoji samo 10 godina. Tvrdim da je odnos menadžmenta prema zakonitostima struke i prema zaposlenima maksimalno korektan, prosfesionalan, i trebalo bi da bude primjer funkcionisanja svih mogućih kolektiva i struktura. Činjenica da se u orkestru zapošljavaju strani državljani govori samo o posvećenosti, orijentisanosti ka kvalitetu i legatu koji se ostavlja nekim novim generacijama u amanet kada oni stupe u orkestar. Nažalost- činjenica je i da imamo problem sa brojnošću i kvalitetom domaćeg kadra, na akademskom nivou ne školujemo fagotiste, perkusioniste, horniste, oboiste, harfiste, tubiste; stoga, moraju da se angažuju ljudo sa strane, po projektu, ili po ugovoru za strane državljane. Audicije se prave jednom godišnje i svi zaposleni su morali da je prođu. Npr, popuna upražnjenog mjesta se radi davanjem ugovora do održavanja audicije.
Koka

25. 11. 2017 - 08:16

Koliko samo muzicara iz Crne Gore, rodjenjem ili poreklom roditelja radi u Srbiji, pa nikom od njihovih kolega ne pada na pamet da ih naziva strancima. Sramno. Svi zaposleni znaju da je u pitanju ispomoc bez koje trenutno ovaj orkestar ne bi mogao da funkcionise u normalnom kapacitetu. Jednog dana, mozda, bude sacinjen od samo crnogorskih drzavljana, ali ne poznajem ni jedan orkestar u svetu koji u sebi ima samo drzavljane maticne zemlje. Mozda Severna Koreja.
Julka

24. 11. 2017 - 14:32

Muzicista, koliko vaselina trošiš dnevno
Banjo

25. 11. 2017 - 08:10

Bas vala.
NOVAK R.

24. 11. 2017 - 18:08

Finansijski izvještaj JU Muzički centar , po svim materijalno značajnim aspektima, ne daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja. Za reviziju finansijskog izvještaja JU Muzički centar određena je materijalnost na nivou 1% ukupnih izdataka, odnosno 10,983.81€. U Izvještaju o novčanim tokovima IV pogrešno su prikazane, i to u materijalno značajnoj mjeri, 5 (pet) pozicija i to: sopstveni prihodi, namjenski prihodi, ostala lična primanja, ostali izdaci i rashodi za usluge. U Izvještaju o novčanim tokovima IV prikazani su na pogrešnoj poziciji prihodi u iznosu 74.519,00€ i izdaci u ukupnom iznosu 148.756,83€.
DRI-

24. 11. 2017 - 18:13

Provjerom, uzorkom obuhvaćenih, izdataka računa 4147 – “Konsultantske usluge, projekti i studije” je utvrđeno da sredstva u iznosu od 223.913,35€ ili 79.54% izvršenja na ovom računu nijesu evidentirani Akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Muzičkog centra nije donešen i ako je krajnji rok za njegovo donošenje istekao
RADNIK JOVA

24. 11. 2017 - 18:55

Značajan primjer kršenja zakona radnici vide i u činjenici da su u JU Muzički centar zaposleni državljani Republike Srbije (Srđan Palačković i Srđan Sretenović) koji u svojoj matičnoj državi, ističu, ostvaruju pravo po osnovu Zakona o radu.“To ne bi bilo sporno da se i kod nas u Crnoj Gori na njihove zarade ne uplaćuju puni doprinosi, ne uplaćuje punih 12 mjesečnih zarada, da im nije obezbijeđeno plaćeno prebivalište, te da im se ne plaćaju avionske karte za svalđ dolazak, a pri svemu tome oni su na radnom mjestu dva dana pred koncert.
Banjo

25. 11. 2017 - 08:09

Ali zato se radi o profesionalcima bez kiksa, koji poducavaju i izvlace celu udaracku sekciju, tako da je njihovo angazovanje od visestrukog znacaja. Sigurna sam da Palackovic moze da nadje tezgu bilo gde, a CSO bi bio u velikom problemu da ga izgubi dok ne istrenira svoj veoma mlad kadar. Ko je tebi pomerio kavez?
OŠTEĆENI MCCG

24. 11. 2017 - 19:01

Sumnju u zakonitost poslovanja uprave Muzičkog centra, kako ističu radnici, baca i kupovina instrumenata po jednoj cijeni i njihova kasnija preprodaja (iako često nekorišćenih) po višestruko nižoj cijeni.
DRI.

25. 11. 2017 - 09:29

Živjela muzička umjetnost, ali, TAČKU NA PLJAČKU. Smijeniti nesposobnog politikanta Mirkovića koji se predstavlja kao Direktor Muzičkog centra. Unazadio je CSO. U dilu je sa muzičarima strancima. Stavio je muzičare CSO u položaj roblja.
Novi komentar