Ministarstvo nauke

Damjanović: Najznačajnije je zaposliti mlade ljude

"Jedna od naših najznačajnijih tačaka je poboljšanje pozicija i zapošljavanje mladih ljudi. Bez tih studenata ne možemo da pokrenemo projekte, a oni su velika snaga i nešto što nedostaje našem univerzitetu. Mora se omogućiti mladim ljudima da učestvuju u istraživačkim projektima, ali da im se obezbijede plate preko Ministarstva nauke. Oni će imati mogućnost da sarađuju sa renomiranim institucijama, tako će imati  slobodu i moći će na najbolji način da obavljaju svoje istraživanje", objasnila je ministarka nauke Sanja Damjanović na okruglom stolu.
Objavljeno: 24. 11. 2017 - 15:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Javna rasprava o inoviranom Nacrtu Strategije naučnoistraživačke djelatnosti (2017-2021) s Akcionim planom održana je danas, 24. novembra, u prostorijama Ministarstva nauke. Nakon rasprave, Nacrt Strategije usvojen je na šestoj sjednici Sjednici Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost.

Rezime Nacrta predstavila je članica Savjeta NID dr Nina Radulović, koja se osvrnula na ključne tačke teksta, obrazložila ciljeve, kao i mjere koji su izloženi u Strategiji. Radulović je istakla da je primjenjen naučni pristup, po uzoru na manje zemlje poput Malte, a sve u cilju stvaranja okvira za aktivno unaprijeđivanje nauke u Crnoj Gori i pozicioniranje na međunarodnoj sceni.

Prema riječima ministarke Damjanović, tekst Nacrta Strategije, na koji se može dati mišljenje do 28. novembra, je rezultat namjere Ministarstva nauke da realizuje tri glavna cilja: poboljšanje istraživačkih kapaciteta, međunarodna saradnja i umrežavanja, kao i jačanje sienergije između nauke i privrede. Takođe, mora se stvoriti atraktivan ambijent za mlade ljude, te iskoristiti potencijal naučne dijaspore, koja sigurno može ponuditi inovativna rješenja za unaprijeđenje nauke u Crnoj Gori. 

thumbnail-3

Damjanović je podsjetila da je Crna Gora ove godine postala član CMS eksperimenta u CERN-u, u kojem već radi grupa istraživača iz naše zemlje, a Ministarstvo uskoro očekuje pozitivan odgovor i za punopravno članstvo u najvećim organizacijama za molekularnu biologiju EMBL i EMBO, sa sjedištem u Njemačkoj. 

Cilj Ministarstva nauke za narednu godinu je finansiranje naučnoistraživačkih i inovativnih projekata koji će biti usmjereni ka krupnijim, razvojnim projektima i imati za cilj tehnološki oporavak Crne Gore. Ministarka Damjanović je naglasila da će na ovaj način Ministarstvo uticati na smanjenje odliva talenata, ali na otvaranje istraživačkih pozicija u privatnom sektoru. 

Na raspravi je donijet zajednički zaključak da je neophodno uspostaviti aktivnu interakciju između nauke i privrede, te povezati privatni i akademski sektor.

Ministarka se tokom rasprave osvrnula i na povećanje budžeta Ministarstva nauke, koje je rezultat pozitivnog povraćaja uloženih sredstava u programu Horizont 2020, a što će omogućiti da se naredne godine otpočne sa realizacijom planiranih aktivnosti.

Nakon javne rasprave, Savjet za naučnoistraživačku djelatnost se na današnjoj sjednici bavio, između ostalog, tekućim pitanjima, kao i aktivnostima za naredni period.

Komentari: 0

Novi komentar