Otvoreno pismo Gošovića premijeru Markoviću

Član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović, uputio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću.
Objavljeno: 24. 11. 2017 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sadržinu pisma prenosimo integralno:

"Gospodinu Premijeru,

Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda U-I br 6/16 od 19.04.2017. godine, koji je stupio na snagu 30.06.2017. godine, propisano je da pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, pod uslovima propisanim čl. 2 tog zakona, imaju samo majke kojima je radi korišćenja tog prava, njihovom voljom, prestao radni odnos na neodređeno vrijeme, i to nakon 06.08.2015. godine.

Takvo zakonsko rješenje imalo je za posljedicu da za oko dvadeset hiljada majki bude ukinuta naknada po osnovu rođenja troje ili više djece. Navedenim zakonom, suprotno pravnom stanovištu Ustavnog suda, veliki broj majki, na krajnje diskriminatorski način doveden je u daleko nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u kojoj su bile kada su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos ili su se odjavile sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, jer su ostale i bez posla, i bez naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, pa čak i bez nakanade po osnovu nezaposlenosti. Riječ je o zakonskim rješenjima, koja će biti predmet ocjene ustavnosti u postupku koji su pred Ustavnim sudom Crne Gore  pokrenuli pet poslanika Demokratske Crne Gore.

Međutim, u primjeni navedenog zakona ispostavilo se i da naknadu ne mogu ostvariti:

Majke kojima je radi ostvarivanja prava na doživotnu naknadu prestao radni odnos na neodređeno vrijeme, ali im poslodavac, za posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, nije uplatio doprinose za penzisko osiguranje;
Takođe, da pravo na naknadu ne mogu ostvariti ni majke kojima je radni odnos na neodređeno vrijeme prestao nakon 06.08.2015. godine iz razloga uvedenog stečaja kod poslodavca. Nadležni državni organi stali su na stanovište da tim majkama pravo na naknadu ne pripada, jer im radni odnos nije prestao njihovom voljom, već usljed stečaja;
Pravo na naknadu po ovom zakonu ne mogu ostvariti ni majke, koje su prije ostvarivanja prava na naknadu imale status registrovanog poljoprivrednog proizvođača, ili privatnog preduzetnika, iako su iste uredno izmirivale svoje obaveze uplate poreza i doprinosa prema državi;
Navedenim zakonom diskriminisane su i majke, koje su na Zavodu za zapošljavanje ostvarivale pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti u mjesečnom iznosu od 77 eura. Toj kategoriji majki, koje su se nalazile na evidenciji nezaposlenih, ali su pravo na naknadu ostvarile po osnovu godina radnog staža, sada se onemogućava da nastave sa korišćenjem prava na naknadu po osnovu nezaposlenosti. Zavod za zapošljavanje Crne Gore već mjesecima iščekuje instrukcije Ministarstva rada i socijalnog staranja po ovom pitanju, ćutanje Ministarstva još uvijek traje, a brojni zahtjevi majki ostaju bez odgovora i javnog saopštenja.
Uplatu doprinosa za penzisko – invladsko osiguranje država još uvijek nije izvršila majkama kojima to pravo pripada na osnou člana 11 navedenog zakona. Na taj način, majkama koje uplatom doprinosa stiču pravo na starosnu penziju još uvijek nije omogućeno da to pravo i ostvare. Riječ je, takođe, o majkama koje, počev od 30.06.2017. godine, ne ostvaruju prihode ni po kom osnovu.

Gospodine Markoviću,  

Svaki komentar je suvišan. Pitanja majki je mnogo, a odgovora od strane nadležnih državnih organa, uključujući i kabinet Premijera, mjesecima nema.

U svakoj demokratskoj državi u kojoj postoji princip odgovornosti i koja teži vladavini prava, bilo bi nezamislivo da građani u postupku pred državnim organima ne mogu dobiti informaciju u pogledu njihovih prava, načina ostvarivanja tih prava, a da se pritom po njihovim zahtjevima i podnesenim žalbama mjesecima ne odlučuje.

Kod ovakvog stanja stvari, više je nego opravdano očekivanje majki da od Vlade, u najkraćem roku, dobiju potpunu informaciju na koji način i kada će moći ostvariti svoja prava po gore navedenim pitanjima, i koje će konkretne mjere i u kojem roku Vlada preduzeti na stvaranju uslova za ostvarivanje njihovih prava.

Poštovanje sloboda i prava građana, vladavine prava i zabrane diskriminacije obavezuju Vladu i Vas kao Premijera na takvo hitno postupanje."

Komentari: 2

R

24. 11. 2017 - 14:37

Gospodine Gošoviću i prije su majke radjale djecu pa im država za to nije davala doživotne naknade. U ovom slučaju usvojen je zakon koji je od starts bio diskriminatorski za majke koje nijesu radile i bile na birou već kući podizale svoju djecu. Ovaj zakon je takodje izglasan od strane opozicije kako bi se nanijela štets državi. Prema tome gospodine Gošoviću oni koji su glasali za neustavan zakon i doveli majke u zabludu ste Vi i vaši istomišljenici a ne država i premijer.
Verka

24. 11. 2017 - 14:52

Sad ste se sjetili majki, dan pred izbore. Sto niste s njima i onom seficom iz DF setali ispred skupstine po suncu i vjetru? Zato sto Vas interesuju samo mediji i sto znate da taj zakon veze s mozgom nema.
Novi komentar