Ministar pravde

Pažin: Opozicija odsustvom blokira unapređenje izbornog sistema

Opozicija bi daljim odsustvom iz Parlamenta blokirala unapređenje izbornog sistema, imajući u vidu da je za određene izmjene neophodna kvalifikovana većina, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.
Objavljeno: 24. 11. 2017 - 14:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pažin je ocijenio da je na sceni politički apsurd da opozicija, koja konstantno iznosi oštre zamjerke o kvalitetu i demokratičnosti izbornog procesa, kad joj se ukaže prilika da ga unaprijedi uz direktnu podršku ODIHR-a, ne pokazuje ni minimum spremnosti da u tom poslu učestvuje.

„Blagovremeno usvajanje pojedinih propisa, ne zavisi samo od vladajuće koalicije, već i od učešća opozicije u radu Skupštine, imajući u vidu da je za određene izmjene neophodna kvalifikovana većina pa, samim tim, i učešće opozicije. Daljim odsustvom opozicija bi blokirala unaprjeđenje izbornog sistema“, kazao je Pažin u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da su predstavnici izvršne, zakonodavne vlasti i međunarodnih institucija, više puta pozivali opoziciju da se vrati u demokratske institucije.

Pažin je ocijenio da osnivanjem Radne grupe opozicija dobila još jednu konkretnu prilika da, uz direktno učešće eksperata ODIHR-a, doprinese unapređenju izbornog procesa.

On smatra da dosadašnji ozbiljan i transparentan rad skupštinske Radne grupe i pomoć eksperata ODIHR-a, stvaraju dobar osnov za očekivanje uspješne pripreme odgovarajućih predloga propisa.

„Iz ponašanja opozicije se zaključuje da im nije u interesu da nedostaci izbornog procesa, na koje nam je ukazao OEBS budu uklonjeni, kako bi im i u budućnosti mogli poslužiti kao argument o navodnoj neregularnosti izbora“, ocijenio je Pažin.

On je ukazao da su po jednoglasnoj ocjeni OEBS-a i svih relevantnih međunarodnih stručnih i političkih adresa, prošlogodišnji parlamentarni izbori protekli u atmosferi poštene izborne utakmice, odnosno u konkurentnom okruženju i uz poštovanje ljudskih prava.

Pažin je podsjetio da je OEBS ocijenio da je izborni dan protekao uredno i u miru, uz mali broj proceduralnih nepravilnosti.

„Predstavnici opozicije potpisali su zapisnike sa biračkih mjesta, potvrđujući regularnost i demokratski karakter izbora, kao i da su u danima nakon izbora sve političke partije, uključujući i opoziciju, vodile međusobne pregovore o formiranju vlade. Najzad, opozicija je uredno formirala vlast u opštinama u kojima je ostvarila za njih povoljan izborni rezultat“, podsjetio je Pažin.

On je kazao da su to činjenice, a da su sve naknadne interpretacije o navodnoj neregularnosti izbora, koje su uslijedile nakon neuspjeha opozicije da formira vlast na državnom nivou, isključivo politički motivisane i nemaju kako pravno, tako ni faktičko utemeljenje.

„Jedina adresa sa koje se dovodi u pitanje regularnost izbora održanih 16. oktobra prošle godine jeste opozicija i to jedino tamo gdje im rezultat izbora nije omogućio osvajanje vlasti“, ocijenio je Pažin.

On je poručio da Vlada snažno podržava dosljedno sprovođenje svih preporuka ODIHR-a, kako bi i svi budući izborni procesi u Crnoj Gori bili realizovani uz poštovanje najviših međunarodnih demokratskih standarda.

„U tom smislu, izražavamo zahvalnost predstavnicima ODIHR-a koji su se ažurno odazvali pozivu Predsjednika Vlade i Predsjednika Skupštine i koji ovih dana pružaju značajnu ekspertsku podršku crnogorskim institucijama u ovom važnom poslu“, rekao je Pažin.

Prema njegovim riječimna, Vlada će, u okviru svojih nadležnosti, obezbijediti punu implementaciju novih normativnih rješenja koja budu rezultat rada Skupštine na usvajanju preporuka OEBS-a.

Pažin je rekao da nalazi istražnih organa Crne Gore i informacije dobijene od partnerskih bezbjednosnih službi ukazuju na postojanje osnovane sumnje o nezakonitom uplivu značajnih finansijskih sredstava iz inostranstva i njihovom korišćenju za finansiranje izborne kampanje pojedinih političkih subjekata u Crnoj Gori.

On je kazao da te okolnosti konstatuje i ODIHR u svom izvještaju i da očekuje da sud pruži jasne odgovore o utemeljenosti ovih sumnji.

Pažin smatra da je preporuka ODIHR-a koja se odnosi na izvještavanje političkih partija o troškovima izborne kampanje prije izbornog dana veoma značajna, kao mjera dodatne kontrole zakonitosti finansiranja izborne kampanje.

„Nako što Skupština usvoji potrebne izmjene propisa u pravcu ispunjenja ove i svih ostalih preporuka OEBS-a, Vlada neće štedjeti institucionalne, administrativne i finansijske resurse da obezbijedi, u okviru svojih nadležnosti, sve pretpostavke za efikasno sprovođenje novih zakonskih rješenja“, rekao je Pažin.

On je naveo da se to odnosi i na preporuke u vezi sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, posebno po pitanju daljeg jačanja kapaciteta ASK, kao ključnog tijela za implementaciju tog zakona.

Navodeći da nije dobro kada opozicija funkcioniše izvan demokratskih institucija, Pažin je rekao da ne može biti riječi o bilo kakvoj institucionalnoj krizi već se radi o nedostatku demokratskog kapaciteta i političke kulture opozicije.

On je kazao da, ako je neko spreman da učestvuje na izborima ili prizna njihove rezultate jedino kada ostvaruje politički profit, i ukoliko dramatično kritikuje izborni proces, a nema minimum spremnosti da radi na njegovom unapređenju, time ne demonstrira visok demokratski kapacitet.

„Ukoliko ne vidite nikakav problem u miješanju treće strane u fundamentalna pitanja bezbjednosti i prava na demokratski izbor naših građana, i ako uporno izbjegavate demokratski dijalog, čak i kada takvo ponašanje osuđuju sve međunarodne adrese, onda svakako mora biti riječi o političkom oportunizmu i niskom nivou političke kulture“, ocijenio je Pažin.

Komentari: 6

Niksic

24. 11. 2017 - 14:48

salite le se to ministre , vama ne treba niko . . .
Raptor

24. 11. 2017 - 15:21

Ko ce vama vjerovati.Samo oni kojima dajete pare.Vas za dzabe niko ne voli.
Zagor

24. 11. 2017 - 15:49

Opozicija je kao prvo opzicija drzavi, pa vladajucim partijama i na kraju opozicija sama sebi opozicija.Zamislite apsurda i situaciju kad cijelo vrijeme govoris da zelis da unaprijedis izborni proces i postene izbore a kad treba da se uradi neces. Ja drugacije nemogu vidjeti vec kao izlaz ili rezervni razlog gubitka izbora.Ovim nacinom imaju krivca, prosto kao suza.Pa vidite i sami da im je bojkot ne samo propao nego postao smijesan.Ne vracaju se u skupstinu cisto iz razloga sto su totalno pogresno situaciju predvidjeli. Mislili su da ce ih EU i USA podrzati.A ono nista.Normalno kad su im cetnici i Rusija blizi od EU. Sad se nalaze u poziciji kao u sahu. Kako god krenu sa kraljem bice matirani.
opravdano odsutni

24. 11. 2017 - 16:15

A dje da dodju kad je svu opziciju pohapsio privatni sud Mila i Ane ?
Precizan

24. 11. 2017 - 17:12

Da budemo precizni i istiniti.Gdje god ovdje vidite rijec drzava zamijenite je da rijecju DPS.Tolika borba za drzavu je u stvari borba za vlast DPSa.Budimo precizni.Dosta nam je apstrakcija i religije.
nijesam ti dala rijec

25. 11. 2017 - 09:06

Opozicija zasijeda kod gospodje Suzane .
Novi komentar