Veliki izazov

Može li uloga Čerčila da donese Oldmanu prvog Oskara?

Britanski glumac Geri Oldman, po ocjenama kritičara, briljira u ulozi premijera Ujedinjenog Kraljevstva Vinstona Čerčila u filmu “Darkest Hour”, pa se već spekuliše da bi ta rola mogla da mu donese i prvog Oskara u karijeri.
Objavljeno: 24. 11. 2017 - 17:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uprkos tome što važi za jednog od najboljih glumaca današnjice, Oldman je dosad samo jednom bio nominovan za Oskara – 2012. godine za glavnu ulogu u špijunskom troleru “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”. Publika i kritika su, međutim, saglasni da bi britanski glumac mogao da se domogne najprestižnije filmske nagrade već krajem februara iduće godine, i to za ulogu Vinstona Čerčila u ostvarenju “Darkest Hour”.

Nakon projekcije filma na festivalu u Torontu u septembru, publika je na nogama aplaudirala Oldmanu i ostatku ekipe. BBC podsjeća da festival u Torontu “ima njuh” za naslove koji će se okititi nagradama, a upravo je Oldmanova interpretacija Čerčila privukla najviše pažnje na toj smotri.

 

Kako se sezona nagrada bliži, Oldman nerado govori o svojim šansama za Oskara.

“Osjećam se vrlo srećnim, vrlo počastvovanim što mi je ponuđena ta uloga, i što sam je na kraju odigrao. Tako da sam time dobio sve što sam želeo da dobijem. Bilo šta više od toga je šlag na torti”, kazao je glumac.

 Ipak, zamoljen da se konkretnije izjasni o svojim šansama, Oldman je rekao: “Kada bih dobio Oskara na kojem bi pisalo 'Geri Oldman, najbolji glumac za Darkest Hour', ne mogu da smislim bolju ulogu za koju bih ga dobio”.

BBC ističe da je Oldman kao Čerčil oduševio i publiku i kritiku, a njegova transformacija iz tihog glumca u voljenog britanskog vođu iz perioda Drugog svetskog rata, kako se navodi, zaista je izuzetna.

“Znao sam da ne izgledam kao on, ali sam mislio da uz malo rada mogu da dostignem približnu boju glasa. Izazov uloge bila je fizička pojava, budući da igrate nekoga čija je silueta tako ikonična”, navodi Oldman.

 Dodaje da je gledao snimke Čerčila i da je uvidio da je nekadanji britanski premijer bio prilično živahan.

“Sa 65. godina je skakutao kao 30-godišnjak, imao je iskru u sebi, njegove oči bile su žive, imao je neku vrstu anđeoskog osmjeha. Znate da ga svi zamišljamo kao depresivnog, džangrizavog čoveka sa cigarom, ali it snimaka i onoga što sam čitao, otkrio sam da je bio živahan i pokretan. Nadao sam se da ću to uspjeti da prikažem”, objašnjava on.

oltman2

 

Čerčil je jedna od najpoznatijih ličnosti iz britanske istorije. Njegovi govori poznati su ne samo na Ostrvu, nego i širom svijeta. Međutim, upravo to što je riječ o osobi koja je bliska publici, može biti problem za glumca koji ga igra.

“Mislim da dođete do tačke gdje gluma postaje stvaranje više nego imitacija. Pokušavate da izvučete duh čovjeka na površinu”, kaže Oldman.

Dodatni izazov je to što se lik Čerčila pokazuje u velikom broju filmova i TV serija, a igrali su ga neki od najčuvenijih glumaca, poput Majkla Gambona, Brajana Koksa, Timotija Spala, Džona Litgoa..

“Ne samo da imate lik vjerovatno najvećeg Britanca koji je ikada živio, već imate i cijelu galeriju drugih ljudi. Dakle, imate sliku Čerčila koja je 'kontaminirana' ili na koju je bar uticao Albert Fini kao Čerčil ili Robert Hardi kao Čerčil”, ističe Oldman.

Publika i kritika, međutim, ocjenjuju da je Oldmanova rola u filmu “Darkest Hour” “100 odsto nekontaminirani” Oldman, navodi BBC. Zato ga i svrstavaju i među glavne favorite za Oskara.

 

Komentari: 0

Novi komentar