The Walking Dead

S08E05: Olovni vojnik

Izgubljeni Nigan pokazao je drugo lice. Ovaj prelomni momenat pete epizode vjerovatno je ključan za cijelu sezonu  Objavljeno: 25. 11. 2017 - 09:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Peta epizoda serijala „The Walking Dead“ počela je baš onako kako to vole fanovi serijala. Robert Kirkman vratio nas je u prošlost, ali ne tako daleku. Pripreme za rat protiv Nigana traju već dugo, pa ipak očekujemo neku vrstu pojašnjenja planova za predstojeću borbu.

Na početku smo dobili montirani miks. Sa jedne strane je otac Gabrijel koji razgovara sa Bogom. Sa druge je Gregori koji mora da ubijedi i Sajmona i Nigana da može da zaustavi ratne namjere Hiltopa.

Ovdje smo dočekali dobar Niganov momenat. Glumcu Džefriju Dinu Morganu je baš legao scenario ove epizode. Da li smo morali da sačekamo da radnja prigusti, pa da zvijezda pokaže glumačko umijeće? Pitanje je sad. Kako god okrenete, Morgan je malo poboljšao imidž. Sada već izgleda kao neko ko može da ispravi greške iz prethodne sezone.

Bilo je lijepo vidjeti početak rata iz vizure Nigana i Spasilaca. Do sada smo mogli da vidimo samo nekontrolisanu pucnjavu koja tehnički nije imala smisla. Sada je krug zatvoren, pa polako sklapamo kockice.

Najzanimljiviji dio kompleksne epizode bio je najmanje očekivan zbog sudara dva lika koji, čini se, nemaju ništa zajedničko. Otac Gabrijel i Nigan razgovaraju o Bogu! Simpatični razgovor čudnog dvojca otkrio je mnogo o Niganu. Iako se na početku činilo da ovaj dijalog nema smisla, Gabrijel je doveo sagovornika tačno tamo gdje je želio. Izgubljeni Nigan pokazao je drugo lice.

Ovaj prelomni momenat pete epizode vjerovatno je ključan za cijelu sezonu. Fanovi i kritičari često zanemare velike promjene likova poput Gabrijela, iako su suštinski vrlo zanimljive. Od slabašnog Gabrijela iz pete sezone nije ostalo ništa. Ova epizoda najbolje pokazuje kako je Kirkman autentično mijenjao likove u skladu sa apokaliptičnim stanjem.

Sljedeća sedmica donijeće vrlo zanimljiv rasplet u Aleksandriji. L. M.

FOTO: amc.com

Komentari: 0

Novi komentar