Poput filmskog scenarija

Najljepša ljubavna priča s najtužnijim krajem

Nevjerovatnu hemiju nisu mogli da sakriju. Ona je tada još bila u braku, on je bio poznat kao veliki zavodnik, ali njihova ljubav bila je jača od svega. Godine 1994. ozakonili su svoju vezu i sve je bilo idilično idućih 17 - dok tragična nesreća nije prekinula jednu od najvećih holivudskih ljubavnih priča.
Objavljeno: 25. 11. 2017 - 19:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ni danas, osam godina nakon tragične nesreće na skijalištu, koja je bila smrtonosna za glumicu Natašu Ričardson, njen suprug, slavni glumac Lijam Nison, nije se oporavio od činjenice da je više nema.

- Nikada se nisam pomirio sa njenom smrću, i neću. Još uvijek, u nekim trenucima, kada čujem da se otvaraju vrata, uvjeren sam da će ući i nešto mi reći - rekao je prije tri godine Nison u jednom intervjuu, prisjećajući se smrti voljene žene.

A njihova ljubavna priča bila je baš poput filmskih scenarija najromantičnijih filmova. Lijam Nison i Nataša Ričardson upoznali su se 1993. godine na Brodveju, gdje su oboje glumili u novoj verziji „En Kristi“. Hemija između njih nije mogla da se sakrije ni na pozornici, ali nije sve bilo idilično.

- Rad s njim, to što se događalo između nas, ali i medijski napisi o hemiji među nama, nisu baš pridonosili mom tadašnjem braku, koji se u to vrijeme raspadao. Sve je to bio loš tajming. Što mogu reći u svoju odbranu? Očigledno sam se mnogo zaljubila - rekla je glumica.

Nataša Ričardson tada je još bila u braku s Robertom Foksom, ali šarmu Lijama Nisona, uz čije ime su se vezivale i glumice Helen Miren, Džulija Roberts i Bruk Šilds, nije mogla da odoli. Ubrzo nakon završetka rada na predstavi, Nison je otišao u Poljsku, u kojoj je snimao „Šindlerovu listu“.

Noć prije njenog 30. rođendana, poslao joj je poruku u kojoj je šaljivo pisalo: „Stižeš me. Puno ljubavi, Oskar.“ Inače, Oskar je bila njegova uloga u „Šindlerovoj listi“, a porukom je aludirao na to da ga stiže u godinama, jer je bio 11 godina stariji.

Ta poruka nju nije impresionirala, pa mu je odgovorila: „Je li mi poruku poslao prijatelj ili...? Kakav je status naše veze?“ Svojim direktnim pitanjem ga je osvojila.

- Od tog trenutka sam znao da je volim. Pomislio sam - ovo je nešto pravo i istinsko, i to moram da sačuvam - priznao je glumac kasnije.

Nataša je nakon toga sjela u avion i odletjela u Poljsku, a u julu 1994. godine su se i vjenčali. Pjesma koja je obilježila njihovo vjenčanje bila je „Crazy Love“ od Van Morisona, koju mu je - otpjevala Nataša.

- Iza mojih leđa je odlazila na časove pjevanja. Ispod nadstrešnice, nakon ceremonije, a prije nego što smo krenuli na zabavu, uzela je mikrofon i počela da pjeva - rekao je Nison.

2511neeson1

Punih 17 godina bili su u sretnom braku, tokom kojeg su dobili dvojicu sinova - Majkla i Danijela. A onda je stigla 2009. godina i porodica je otišla na odmor u kanadski Kvebek, gdje su uživali u zimski čarolijama. Nataša Ričardson, kako nije znala da skija, angažovala je instruktora i s njim krenula od staze za početnike. U jednom je trenutku, pala je i udarila glavom o tlo.

Kako nije nosila zaštitnu kacigu, udarac u lijevu stranu glave bio je prejak i izazvao pucanje krvnog suda u mozgu, što se na kraju pokazalo kao fatalna ozljeda. Lijam Nison požurio je do svoje povrijeđene supruge, koja je u tom trenutku još uvijek bila u svjesnom stanju i rekla mu: „Srećo, pala sam na snijeg“.

Iako je hitno prebačena u bolnicu, ozljede su bile preteške. Slavna je glumica pala u komu, a doktori su Nisonu rekli kako je nikakvo čudo ne može spasiti, jer je njen mozak mrtav. Svjestan svega, došao je do njennog bolesničkog kreveta, uzeo je za ruku i tiho joj rekao koliko je voli.

- Ljubavi moja, na žalost više se nećeš probuditi. Udarac u glavu bio je prejak. Ne znam da li možeš da me čuješ, ali imam potrebu da ti sve ovo kažem. Vraćaš se u Njujork, tamo će doći svi tvoji prijatelji i porodica - rekao je.

Tek naknadno je otkrio kako su on i Nataša imali dogovor da, ukoliko jedno od njih završi u komi i vegetativnom stanju, ono drugo će biti dovoljno jako da isključi sve aparate za održavanje na životu. Lijam Nison je održao obećanje. Aparati su isključeni, a njeno srce, bubrezi i jetra donirani su drugim ljudima.

Gotovo identičan scenario iz stvarnog života Lijam Nison odglumio je nekoliko godina ranije, u filmu „Ljubav ustvari“ iz 2003. godine. I tamo je njegov lik - Danijel, izgubio suprugu, a slikovito je opisana njegova borba nakon gubitka, kao i odgajanje sina.

Tuga zbog gubitka voljene supruge i dalje je prisutna, ali glumac je morao puno da se potrudi oko sinova, posebno starijeg Majkla, kojeg je majčina smrt odvukla u depresiju i zavisnost. Godine 2014. završio je na rehabilitaciji, ali mu je to pomoglo da ponovno krene pravim putem.

Ni sam Nison nije mogao da se pomiri s njenom smrću, a utjehu je pronašao u alkoholu. Kako je otkrio takođe 2014, s time je prestao godinu ranije.
- Počeo sam previše da pijem, a sve je počelo s njenom smrću. Pio sam jedino „pino noar“, nikada me nisu zanimala žestoka pića. Ali, onda sam, nakon što sam počeo da dobijam sve više uloga, shvatio da mi to i ne treba.

Otkako je Nataša Ričardson preminula, Lijama Nisona zvanično su povezivali samo s njegovom PR Frejom Sent Džonston, ali je ta veza odavno gotova. Šuška se, što je i sam priznao, da u njegovom životu napokon postoji žena koja mu je vratila vjeru u ljubav. Za nju je rekao tek da je „nevjerovatno poznata“, ali da ne želi da kaže njeno ime, da je ne bi osramotio.

Komentari: 0

Novi komentar