Mičel - Darmanović

Članstvo Crne Gore u NATO istorijska prekretnica

Članstvo Crne Gore u NATO-u je istorijska prekretnica za bezbjednost na Zapadnom Balkanu, ocijenio je pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel.
Objavljeno: 29. 11. 2017 - 08:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mičel je razgovarao s crnogorskim šefom diplomatije, Srđanom Darmanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Vašingtonu.

Mičel je čestitao Vladi Crne Gore na naporima i vrlo posvećenom radu koji je rezultirao članstvom u NATO-u, naglasivši da je Crna Gora uzor državama regiona u svojoj posvećenosti miru i bezbjednosti i održavanju dobrosusjedskih odnosa.

"Članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenio je istorijskom prekretnicom za bezbjednost na Zapadnom Balkanu, te izrazio uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da igra lidersku ulogu u unapređenju političke i bezbjednosne arhitekture regiona", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je, kako se navodi u saopštenju, čestitao Mičelu stupanje na dužnost, iskazavši uvjerenje da će se strateški, partnerski i prijateljski odnosi dvije zemlje dodatno osnažiti u narednom periodu.

Istakao je da, kao nova i odgovorna članica Alijanse, Crna Gora želi da doprinese rješavanju bezbjednosnih i drugih izazova sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

Darmanović je naglasio da će se u duhu unapređenja regionalne saradnje odvijati i crnogorsko predsjedavanje Američko-jadranskoj povelji naredne godine.

Crnogorski šef diplomatije susreo se i sa senatorom Kristoferom Marfijem.

Izrazio je zadovoljstvo posjetom potpredsjednika Pensa Crnoj Gori, koja je bila jasna potvrda da je Crna Gora za SAD važan partner i da se prepoznaje konstruktivna uloga Crne Gore u rješavanju otvorenih pitanja u regionu Zapadnog Balkana.

Ministar je naglasio značaj aktivnog angažmana SAD na Zapadnom Balkanu, što je veoma važno, ne samo sa aspekta bezbjednosti, nego i podrške našim reformama na putu ka EU.

"Senator Marfi je ocijenio da je NATO snažniji sa Crnom Gorom i iskazao uvjerenje da će bilateralni odnosi biti dodatno ojačani savezničkim aktivnostima u okviru Alijanse. Pohvalio je i važan doprinos Crne Gore očuvanju mira i bezbjednosti u regionu, te na toj liniji ponovio nastavak pune podrške SAD", navodi se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar