Državni sekretar na konferenciji Udruženja diplomaca Maršal Centra

Filipović: Crna Gora promoviše politiku otvorenih vrata

Crna Gora će, sa pozicije članice, promovisati politiku otvorenih vrata NATO, uz uvjerenje da je članstvo svih država Zapadnog Balkana u Alijansi najbolji okvir za stabilan region, poručio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slobodan Filipović na današnjem otvaranju godišnje konferencije Udruženja diplomaca Maršal Centra. 

Objavljeno: 29. 11. 2017 - 14:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je naglasio da će naša zemlja podržati susjede koji slijede evroatlantski cilj, ohrabrivati ih da slijede naš put reformi jer, kako je istakao, samo na taj način se može osigurati bezbjednost na ovom području.

Filipović je kazao da reforme u sektoru odbrane kroz koje je Crna Gora prošla tokom jedanaestogodišnjeg procesa pristupanja predstavljaju stabilnu osnovu i čine lakšim sadašnji proces integracije u sistem kolektivne odbrane. 

„Rezultatima na planu evro-atlantskih integracija, sve smo bliži evropskoj zajednici“, naglasio je Filipović.

Državni sekretar je govorio o osnovama i pravcima strateškog djelovanja Crne Gore na planu odbrane i bezbjednosti, kako u svojstvu NATO saveznice, tako i na planu regionalne saradnje.

Kao NATO članica, Crna Gora će nastaviti da doprinosi uspostavljanju i unapređenju međunarodnog mira i stabilnosti, kroz učešće u mirovnim misijama i operacijama pod okriljem NATO i EU.

„Za stolom Alijanse, podržavaćemo predloge koji donose prosperitet naše države i ostalih saveznica, ali i garantuju mir i stabilnost području i van NATO granica“, kazao je državni sekretar. 

Sa druge strane, naglasio je Filipović, iz perspektive najmlađe članice, Crna Gora će sa zadovoljstvom prenositi iskustva iz pristupnog i integracionog procesa, kako bi se zemlje aspiranti za članstvo suočile sa što manje prepreka.

Državni sekretar je istakao da će Crna Gora nastaviti započeti proces reformi i modernizacije Vojske, investirajući u sektor odbrane u skladu sa odlukama Samita u Velsu, koje podrazumijevaju izdvajanje za odbranu od 2 odsto nacionalnog BDP-a do 2024. godine, te izdvajanje od 20 odsto od tih sredstava za modernizaciju i opremanje Vojske. On je podsjetio da je u toku izrada Nacionalnog plana za investiranje u odbranu za period 2018-2024.

Filipović je naglasio da značajnu ulogu u unapređivanju naših kapaciteta i sposobnosti imaju brojne edukativne institucijesaveznica i partnerskih država, među kojima je i Džordž Maršal Centar, sa kojim Ministarstvo odbrane ima dugogodišnju saradnju.

„Uvjeren sam da će u narednom periodu ova saradnja biti unaprijeđena, kako kroz upućivanje predstavnika Ministarstva i Vojske na obuke u Garmiš-Partenkirhenu, tako i krozaktivnosti u organizaciji Udruženja diplomacaCrne Gore“, poručio je Filipović.

Tema ovogodišnje konferencije je „Crna Gora kao nova NATO članica“. Na otvaranju godišnje konferencije Udruženja diplomaca Maršal Centra, pored državnog sekretara Filipovića, govorili su potpredsjednica Udruženja diplomaca Maršal Centra u Crnoj Gori prof.dr Olivera Injac, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara i nacionalni koordinator za NATO i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović.

Komentari: 0

Novi komentar