Preliminarni rezultati obdukcije

Praljak popio cijanid

Preliminarni rezultati autopsije ukazuju na to da je Slobodan Praljak uzeo cijankalijum, uslijed čega je prestalo da mu radi srce.
Objavljeno: 01. 12. 2017 - 21:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Holandsko državno tužilaštvo objavilo je da je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka, a prema preliminarnim rezultatima toksikoloških ispitivanja u Praljkovoj krvi zabilježena je koncentracija kalijum cijanida, što je rezultiralo prestankom rada srca.

Prilikom obavljanja obdukcije, bila su prisutna dva hrvatska stručnjaka. Po dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima, stručnjacima iz Hrvatske bilo je dozvoljeno da posmatraju obdukciju na tijelu Slobodana Praljka, objavilo je holandsko tužilaštvo.

Postupak je sproveden u medicinskom institutu u Rijsvijku pored Haga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Podsjetimo, pravosnažno osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Hagu nakon što je u sudnici, odmah nakon izricanja, presude popio tada nepoznat otrov.

Samoubistvo je izvršio pošto mu je sud UN-a potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u Bosni i Hercegovini 1993-94.

Visoke kazne zatvora dobila su još petorica vojnih i političkih čelnika Hrvata u BiH.

Komentari: 2

Hikmet

01. 12. 2017 - 22:20

Steta sto se nije ubio prije 30 godina.
Astro

01. 12. 2017 - 23:21

...ubila ga je zlocinacka ruka...
Novi komentar