Počinje DEUS

Unutrašnji život žena Nade Kažić

Izložba vajarke Nade Kažić biće u ponedjeljak otvorena u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice, u 20 časova, a njom će ujedno početi ovogodišnja Decembarska umjetnička scena - DEUS.
Objavljeno: 01. 12. 2017 - 22:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Manifestaciju će zvanično otvoriti gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, a tom prilikom govoriće i savjetnik u Ministarstvu kulture, Marinko Vorgić.

Za ovu priliku štampan je katalog na 60 strana u kojem tekstove potpisuju istoričarke umjetnosti: Petrica Duletić, Natalija Cerović i Nataša Nikčević.

- Stvaralaštvo Nade Kažić, na mapi aktuelnih umjetničkih zbivanja, specifično je i neobično, i kao takvo teško se može uključiti u neke već postojeće i definisane pravce i strujanja. U okvirima savremene crnogorske skulpture, već više od dvije decenije manifestovala je jedinstven izraz. Kažić stvara oblike kojima insistira na primarnoj, skulptorskoj, formalnoj i jezičkoj autentičnosti... Njeni radovi ilustruju projekcije iz unutrašnjeg bića. Sve što doživljava je ta projekcija iznutra, suprotstavljeni principi nematerijalnog i materijalnog, njihovo prožimanje i dopunjavanje. Proispitivanje dijalektike odnosa smrti i života, propadanja i obnove, nestajanja i nastajanja, beskonačne metamorfoze - zapisala je Duletić.

Cerović navodi da „autorka uspijeva da na samosvojan način upotrijebi i univerzalnu i privatnu simboliku unutrašnjeg života žena“.

- U poistovjećivanju intelektualnog i manuelnog napora, stvaralaštvo Nade Kažić ima i ličnu i univerzalnu poruku. Sve ovo pokazuje težnju ka novoj formulaciji plastičkih oblika i novom shvatanju prostora. Umjetnica razvija estetski i tehnički besprijekorno oblikovanje složenih spletova žica, dok svaki ciklus obogaćuje novim teorijskim saznanjima, idejama i dostignućima... U tom smislu Nada Kažić jeste istraživač koji se kreće i naprijed i nazad kroz nepoznata područja umjetnosti, ali nikada ne odustaje od nastojanja u pokušajima da iz tamnog vilajeta sopstvene svesti iznese na uvid javnosti rezultate svojih stvaralačkih traganja - dodala je ona.

Nikčević podsjeća da Mjesec simboliše periodičnost, obnovu, preobražaj, rast, te da zbog mijena „vrt dobija kosmička, metafizička i mistična značenja“.

- Iz ovog simboličkog areala umjetnica Nada Kažić naziva novi ciklus radova Mijena - Vrt koji se sastoji iz četiri grupe instalacija i objekata: Mijena – Vrt I, Mijena - Vrt II, Mijena – Pupoljak, Mijena - Crni vrt. Amalgam smrti i života je centralna tema ciklusa... Metalni djelovi upotrebljenih, odbačenih predmeta, starih i do sto godina, u njenoj projekciji dobijaju sasvim druga simbolička značenja. Bez obzira koliko na prvi pogled predmeti asociraju na smrt, mutira im energiju u ono što se zove život - ističe Nikčević.

Ova postavka biće otvorena do 18. decembra.

Komentari: 0

Novi komentar