Kosovski ministar pravde saopštio

Interpol uklonio potjernicu za Haradinajem

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj sklonjen je sa Interpolovog spiska lica traženih na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija.Objavljeno: 02. 12. 2017 - 10:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je rekao kosovski ministar pravde Abelard Tahiri u izjavi za Rojters.

On je rekao da je u petak informisan da je Interpol uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, navodeći da je među tim imenima i kosovski premijer.

"Nakon te odluke, svi ti pojedinci su slobodni da putuju izvan Kosova bez ikakvih problema", rekao je Tahiri za Rojters.

Agencija je podsjetila da je početkom ove godine Haradinaj uhapšen u Francuskoj po potjernici koju je izdala Srbija, ali je pušten nakon što je francuski sud odbacio zahtjev Beograda za ekstradicijom. Haradinaja Srbija traži zbog počinjenih ratnih zločina kao bivšeg komandanta takozvane OVK.

Bio je optužen pred Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslavije u Hagu, ali je oslobođen od svih tačaka optužnice. On je odmah nakon objavljivanja optužnice, 8. marta 2005. godine. podnio ostavku na funkciju premijera koju je obavljao samo 100 dana i dobrovoiljno se predao Haškom tribunalu.

U prvom suđenju Haradinaj je proglašen nevinim 2008 godine, dok je u drugostepenom postupku oslobođen optužnice 2012 godine.

Komentari: 0

Novi komentar