Šilingova predstava u Kraljevskom pozorištu na Cetinju

"Dokle pogled seže" sjutra u Zetskom domu

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u neđelju, 3.decembra sa početkom u 20 sati biće izvedena predstava “ Dokle pogled seže” koju po autorskom tekstu režira vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling.Objavljeno: 02. 12. 2017 - 11:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dramaturški tim predstave čine: Bence Biro, Kata Đarmati,  asistent reditelja je Mirko Radonjić,  muziku potpisuje Nina Perović,   dok glumačku podjelu čine: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić.

Komad potpuno drugačiji od uobičajenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao, najprije tekst, a onda i sam proces rada sa glumcima. Prije uobličavanja prvih ideja dramaturzi su  boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti , najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima , istoričarima, nevladinim sektorom. Sa te pozicije prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi - tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići. Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst.

Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe , budući da je Zetski dom dio ovog fonda za projekat “Collective Plays”, kao i za novu strategiju “ZAJEDNIŠTVO I NOVA KREATIVNA PORODICA”, čija je ideja vodilja udruživanje i zajedništo, a ima za cilj promociju “polivokalnih“pozorišnih metoda što  podrazumijeva osim zajedničkog rada na stvaranju teksta i povezivanje različitih saradnika iz inostranstva sa našim umjetnicima.

Komentari: 0

Novi komentar