U ponedjeljak na HBO

Dokumentarac o novinarskoj legendi Benu Bredliju

Televizijska mreža HBO prikazaće u ponedjeljak dokumentarni film o Benu Bredliju, čuvenom uredniku američkog lista Vašington post u vrijeme afere Votergejt.
Objavljeno: 02. 12. 2017 - 17:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Film "The Newspaperman: The Life and Times of Ben Bradlee" prati život američkog novinara od njegovog porijekla iz Bostona, prijateljstva s jednim od predsjednika SAD Džonom Kenedijem, preko afere Votergejt koja je uzdrmala tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona.

Projekat je HBO-u predložio Bredlijev stariji sin Kvin. "Teško je ne zaljubiti se u čovjeka kao što je Ben", rekao je reditelj filma Džon Mađio i dodao da je Bredli "živeo život u trenutku" i da je bio svjedok najbitnijih dogadjaju u 20. veku.

Film o dugogodišnjem uredniku imaće savršenog naratora - samog Bredlija koji je umro 2014, ali su producenti pronašli njegovu audio knjigu koju je snimio 1994. i ona je iskorišćena u dokumentarcu.

"Čim sam čuo taj baršunasti glas znao sam da ga želim u filmu", rekao je Mađio i dodao da je snimak unio mnogo više Bredlijeve ličnosti.

Bredli je bio na mjestu urednika Vašington posta više od 20 godina i predvodio je preobražaj tog lista od uspavanih lokalnih novina do velikog nacionalnog dnevnika. On je u redakciju doveo grupu talentovanih novinara i postavio je uredničke standarde koji su Vašington postu donijeli novo poštovanje.

Rano je dobio priliku da se istakne kao novinar zahvaljujući svom prijateljstvu s jednim predsjednikom SAD Džonom Kenedijem i ulozi u svrgavanju drugog, Ričarda Niksona kroz aferu Votergejt. Bredli je pomogao novinarima Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu da objave podatke o toj aferi, koja je dobila Pulicerovu nagradu.

Bio je borac za slobodu štampe, za šta ga je bivši američki predsednik Barak Obama 2013. odlikovao Predsjedničkom medaljom za slobodu.

 

Komentari: 0

Novi komentar