Preporuka Elme Tataragić

Zdravo, kinematografe

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneuvjerljivije filmske, TV i muzičke naslove izdvaja Elma Tataragić, scenaristkinja i selektorka takmičarskog programa Sarajevo film festival.
Objavljeno: 03. 12. 2017 - 08:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM

Ostvarenje „On Body and Soul“ („O tijelu i duši“) mađarske režiserke Ildiko Enjedi nagrađenoje Zlatnim medvjedom na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Za mene je ovo jedan od najljepših filmova ove godine.

04-on-body-and-soul

Drugi film koji preporučujem je „Loveless“(„Bez ljubavi“) Andreja Zvjagincevakoji je režirao i osmislio jednu od najpronicljivijih analiza savremenog društva.

Uvijek sam bila hipnotizirana filmovima kao što su „Godfather“ („Kum“) ili „Once Upon a Time in America“ („Bilo jednom u Americi“). Takvi naslovi me bukvalno zalijepe za ekran, i to svaki put iznova. Volim velike autore, dobre glumce, snažne teme, ali i ubjedljivu komediju. Sve filmove Čarlija Čaplina preporučujem svakoga dana i svake godine.

Izdvojiću i nekoliko filmova koji su uticali na mene i kao na osobu i kao na umjetnicu. To su „Zerkalo („Ogledalo“) i „Solaris“ Andreja Tarkovskog, „A Clockwork Orange“ („Paklena pomorandža“) Stenlija Kjubrika, „Salaam Cinema“ („Zdravo, kinematografe“) Mohsena Makhmalbafa i „Mali vojnici“ Bate Čengića.

Upravo razmišljam kako ću već sjutra imati drugi spisak i da sam vjerovatno nešto vrlo važno zaboravila...Pa, da... Preporučujem i partizanski vestern, najviše filmove režisera Hajrudina Šibe Krvavca. Nedavno sam gledala „Valter brani Sarajevo“ u otvorenom kinu sa pogledom na Sarajevo film. To je bilo fantastično iskustvo.

03-poster-serije-trapped

TV

Volim gledati sve od reda što je skandinavsko, a posebno mi se dopala islandska serija „Trapped“ režisera Baltazara Kormakura. Osim toga, ovisnica sam o „Igri prijestola“. Naravno, jedva čekam novu sezonu, a rado se vraćam i starim sezonama i romanima.

Izuzetno cijenim serije kao što su „The Sopranos“, „Breaking Bad“, „Narcos“ (prva i druga sezona)... Sitkom „Friends“ obilježio je moju mladost i mogu ga gledati svakoga dana.Nažalost, ne gledam televizijske serije onoliko koliko bih željela zbog nedostatka vremena.

 

MUZIKA

Uvijek i neprestano mogu slušati bendove kao što su Nirvana, Radiohead, Pulp, Clash, The Black Keys, Arctic Monkeys...Novi album Nika Kejva i grupe The Bad Seedsje izuzetan i poseban.Posljednji album Blura, „The Magic Whip“, vrtim na „repeat“ već dvije godine.Sada sam u fazi ponovnog slušanja ploča, pa sesamim tim često vraćam u prošlost. Nedavno sam kupila prvi album Prodidžija i moram priznati da se ovisnički ponašam prema toj ploči.

 

ZAOBIĐI

FILM

Ne zaobilazim filmove. Ne bih to nikome ni preporučila. Gledam sve što stignem. Idem u kino kad god imam priliku i gledam sve redom, od komercijalnih hit filmova i komedija, pa do art house ostvarenja i dokumentaraca... Nije bitno. Bitno je da je pravi film!

 

TV

Uuuu, ja nisam veliki štovalac tradicionalne televizije. Zapravo, ne podnosim studijske emisije i debate, a posebno se zgražavam odrijalitija. Njih bih zaista zakonom zabranila, i to u svakom obliku - bez obzira na to ko su učesnici i kakvi su tematski okviri. Tu uključujem i ove nove oblike kuharskih nadmetanja, takmičenja u plesu, pjevanjui tako dalje. Za mene je to najnezanimljiviji oblik televizije. Zahvaljujući internetu i brojnim VOD platformama, imam sreću da uopšte ne moram da gledam televiziju.

 

MUZIKA

Ovo je vrlo subjektivno ali, eto, nikako ne podnosim narodnu muziku i turbo folk u svakom obliku, a slatki komercijalni pop me doslovno ubija. I još nešto, nepodnošljiv mi je i sevdah. Šta da radim. To je istina.

 

FOTO: Radio Sarajevo / creativecriticism.net / episodate.com / indiewire.com

Komentari: 0

Novi komentar