Analiza

Uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva nedefinisano

Uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, koje je predviđeno novom srategijom Sjedinjenih Američkih Država za Balkan najmanje je konkretan i definisan dio tog dokumenta, ocijenio je analitičar Boško Jakšić.

Objavljeno: 03. 12. 2017 - 14:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je agencji MINA rekao da se ne zna da li bi vojno prisustvo trebalo pojačati na teritorijama zemalja regiona koje su već u NATO-u ili ne, i o kolikom broju vojnika bi bilo riječi.

„Moraćemo da sačekamo i vidimo da li će se to malo konkretizovati“, kazao je Jakšić.

Dio oko vojnog prisustva, smatra on, ostavlja prostor raznim spekulacijama za razliku od onog da se više neće tolerisati rast autokratije koja ugrožava stabilnost i demokratiju.

„To je očigledno izraz, sa jedne strane potrebe da se suprotstavi prodoru Rusa u region, a druge strane želje za istinskom demokratizacijom regiona u kome su razne male ili velike autokrate pokazale da se udaljavaju od vrijednosti demokratije“, ocijenio je Jakšić.

Upitan da li „zalaganje za istorijsko pomirenje sa Srbijom“, koje se predlaže u strategiji, može značiti približavnje Srbije NATO-u, Jakšić je kazao da je očigledno riječ o pokušaju da se antiamerikanizam koji je, kako je naveo, veoma prisutan u toj zemlji, potisne u prošost i otvore perspektive bolje i efikasnije saradnje.

„Da li to podrazumijeva poziv Srbiji da se priključi Alijansi - misim da ne u ovom trenutku. I NATO ne procjenjuje da je trenutak za tako nešto“, rekao je Jakšić.

Ali, kako je dodao, svaka intezivnija saradnja korak je bliže mogućnosti da Srbija sjutradan uđe u NATO.

Na pitanje da li bi se u tom slučaju mogla očekivati reakcija Rusije, Jakšić je kazao da Moskva već reaguje.

„Sjetimo se koliko je pritiskala i prijetila Crnoj Gori da ne uđe u NATO. Moskva na isti način pritiska i Srbiju i kaže da bi ulazak NATO predstavljao katastrofu“, naglasio je on.

Jakšić je istakao da se u međuvremenu pojačavaju pritisci ne samo protiv članstva u NATO, nego obezvrjeđivanja članstva u Evropskoj uniji koju, kako smatra, ruska propaganda pokušava da prikaže kao neuspješni projekat.

„Da to više nije područje blagostanja kao što je nekada bilo. Da čak nije ni sigurno područje imajući u vidu terorizam“, dodao je Jakšić.

On je kazao da su ovo sada odgovori na ruske pritiske „koje je Zapad jedno vrijeme propuštao i nije na njih reagovao“.

„Mislim da se u poslenjih šest mjeseci to mijenja i da zato sada imamo učestalije poruke svuda, uključujući i američkog diplomate koji je rekao da Srbija ne može sjedjeti na dvije stolice“, zaključio je Jakšić.

Komentari: 3

Boro Krivokapić...

03. 12. 2017 - 18:02

..misli-zericu drugačije..? Kaj bi Car Junaka pita da je živ:"Ivo ko laže."?
Putnik Namernik

04. 12. 2017 - 04:56

Svaka procena Gospodina Jaksica je kao i obicno 100% tacna. Hvala Analitici za odlican clanak.
Freeman

28. 02. 2018 - 10:29

Ameriku je najbolje definisao naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica kada je rekao da je Amerika sve najbolje i sve najgore.Spoljna politika i politika intervencionizma spada u sve najgore. Antiamerikanizam je duboko urezan u kolektivnu svijest Srba i neće još dugo nestati. Možemo sarađivati i biti partneri, nikako prijatelji, jer prijatelj moga neprijatelja ne može biti meni prijatelj. Toga Amerkanci mora da budu svjesni.
Novi komentar