Veliki podvig

NASA poslije 37 godina uključila generatore Vojadžera

Nakon 37 godina mirovanja u svemiru, četiri generatora sonde Vojadžer 1, najdaljeg objekta koji je stvorio čovjek, ponovo su uključena, saopštila je NASA u petak.
Objavljeno: 03. 12. 2017 - 16:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zahvaljujući ovom podvigu "Vojadžeru 1 će se produžiti život za dvije do tri godine, istakla je Suzan Dod, rukovodilac projekta u NASA.

Pomoću tih generatora Vojadžer 1 će se okrenuti u smjeru Zemlje kako bi njegove antene mogle da komuniciraju s našom planetom.

Sonda Vojadžer 1, koja je od svog lansiranja prije 40 godina promijenila istoriju astronomije, putuje kroz međuzvjezdani prostor brzinom od gotovo 17 km u sekundi i trenutno je više od 21 milijardu kilometara udaljena od Zemlje.

Ponovno uključivanje generatora na toj udaljenosti bilo je, dakle, velik izazov.

Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA su morali da "prouče računarske programe kodirane u jeziku koji više nije u upotrebi", rekao je glavni inženjer Kris Džons.

Naučnici su čekali 19 sati i 35 minuta da rezultat njihovog istraživanja brzinom svjetlosti pređe daleko udaljenost između sonde i naše planete, nakon čega su u srijedu zaključili da je njihov zadatak uspio.

Tako će od januara ova četiri generatora raditi kao zamjena za generatore za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

S obzirom na uspjeh projekta Vojadžera 1, NASA planira da sprovede slično ispitivanje na Vojadžeru 2, sestrinskoj sondi, čiji su generatori ipak u boljem stanju.

Komentari: 1

janko

04. 12. 2017 - 12:11

pa da li ce generatori da okrenu samo antene u pravcu zemlje ne mijenjajuci putanju, ili ce da cijelusondu okrenu prema zemlji, da se vrati?
Novi komentar