Kosovska komisija: Sporazum o demarkaciji sa CG nije dobar

Kosovska komisija za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom ocijenila je da sporazum iz avgusta 2015. između Kosova i Crne Gore nije pravičan.
Objavljeno: 04. 12. 2017 - 11:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je za Koha ditore izjavio predsjednik te komisije Špetim Bulići, sporazum nije uzeo u obzir materijale koji su bili u korist Kosova. Izvještaj će danas biti predočen Vladi koja će zatim u dogovoru sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsjednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem odlučiti o daljem postupku.

"Materijali koji su dostavljeni u izvještaju ali i sama analiza dokazuje da sporazum od 25. avgusta 2015. nije u korist Kosova", kazao je Bulići.

Zadatak komisije je bio da sagleda rad prethodne vladine komisije koju je predvodio Murat Meha i koja je naišla na žestoki otpor tadašnje opozicije.

Sporazum o demarkaciji pokazuje javno neslaganje koalicionih partnera sadašnje vlasti na Kosovu, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo i druge stranke.

Zvaničnici DPK najavljuju da će podržati aktuelni sporazum o demarkaciji.

Lider DPK Kadri Veselji, koji je i predsjednik Skupštine Kosova je prošle nedjelje rekao da svi poslanici ove stranke u kosovskom parlamentu, sem jednog, podržavaju sadašnji sporazum.

Pokret Samoopredjeljenje kao najveća stranka u parlamentu je protiv sporazuma i prema riječima poslanice Aljbuljene Hadžiu, premijer Ramuš Haradinaj prvo treba da poništi sporazum.

"Mi smo ubijeđeni da će i sadašnja komisija još jednom potvrditi gubljenje kosovske teritorije aktuelnim sporazumom", kazala je Hadžiu.

Bivši premijer Kosova i predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je prošle sedmice rekao da će njegova stranka podržati izvještaj komisije na čelu sa Bulićijem samo pod uslovom da predoči konkretne dokaze i da će u suprotnom oni glasati za aktuelni prijedlog sporazuma.

On je rekao da je kao premijer tokom razgovora sa predstavnicima Srpske liste oko sporazuma obaviješten da oni neće podržati ratifikaciju sporazuma, jer se tome protivi zvanični Beograd pošto bi to bilo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je za prištinske medije izjavio da je demarkacija granice završena i da nema nikakvih izgleda da se to pitanje još jednom stavi na dnevni red.

Komentari: 0

Novi komentar