DEUS

Umjetnost uvijek nađe put, jer je usko vezana za samog čovjeka

“Umjetnost uvijek nađe put, jer je usko vezana za samog čovjeka. Ona je pravi istinski trag koji ostavljamo iza sebe, uvijek okrenuta optimističnom, tražeći najbolje u nama, ili makar pokušavajući. Još kad ima partnera kao što je to slučaj sa lokalnom upravom, stvaramo pravu sinergiju djelovanja za dalji razvoj kulture, jačanje i afirmaciju kreativnosti i stimulisanje mladih talenata. To su ciljevi kojima ćemo i dalje težiti, obogaćujući iz godine u godinu kulturnu ponudu grada, u kojoj DEUS ima zapaženo mjesto” istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović otvarajući izložbu djela vajarke Nade Kažić kojom počinje ovogodišnja manifestacija „Decembarska umjetnička scena 2017“. 
Objavljeno: 04. 12. 2017 - 21:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stijepović je naglasio da skulpture poznate vajarke predstavljaju poseban izraz unutrašnjeg doživljaja u stvaranju oblika jedinstvene autentičnosti.

“Njena djela direktno komuniciraju s elementima nesvjesnog ohrabrujući i nas da proširimo domete vlastitog doživljaja svijeta oko nas, i nas samih. Zato i ne čudi što upravo njenim radovima večeras otvaramo ovogodišnji DEUS – Decembarsku umjetničku scenu 2017. manifestaciju koja se odavno pozicionirala kao kulturni pečat grada. Sjetimo li se njenih početaka, potvrdićemo mišljenja da patnja rađa umjetnost. DEUS, nastao u teško vrijeme mračne strane naše novije istorije, ubrzo je ostvario svoj cilj, postavljajući visoke estetske kriterijume, vrhunski kvalitet i prestiž. Manifestacija je postala i linija spajanja, što i jeste jedna od uloga umjetnosti, kroz više stotina projekata koji su realizovani u okviru DEUS-a. Sjetimo se samo slikara, glumaca, pisaca, reditelja i drugih stvaraoca zemlje i regiona koji su svoja djela predstavili na ovom događaju, značajno utičići da manifestacija bude u samom vrhu kada su u pitanju kulturni sadržaji. Zato DEUS i traje više od dvije decenije, i sa godinama njegov repertoar postaje sve interesantniji i inspirativniji, i kvalitativno i kvanitativno”  naglasio je Stijepović.

On je posjetio da je Glavni grad uvijek bio partner svojim stvaraocima, povećavajući ulaganja u kulturu iz godine u godinu. U prethodne tri godine izdvojeno je blizu deset miliona eura kada su pitanju tekući odnosno operativni izdaci, a za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i oni čija je realizacija u toku biće investirano blizu 8 miliona eura i to kroz izgradnju Gradskog pozorišta, rekonstrukciju KIC-a „Budo Tomović“ uključujući i salu DODEST-a, postavljanje ljetnje pozornice, izgradnju Gradske knjižare i spomenika Vojvodi Mirku Petroviću, rekonstrukciju rodne kuće Rista Stijovića, restauracija Sahat-kule i uređenje Trga Bećir-bega Osmanagića, istraživanje i restauracija tvrđave Ribnica, arheološka istraživanja na Duklji i dr…

“Osnovani su novi sadržaji, kao što je Internacionalni sajam knjiga Podgorica, a značajno finansijski ojačane postojeće dugogodišnje manifestacije: Podgoričko kulturno ljeto, DEUS i FIAT… Na taj način su kultura i stvaralaštvo u korak pratili dinamičan razvoj grada” zaključio je Stijepović.

O samoj  izložbi je govorio savjetnik u Ministarstvu kulture, književnik Marinko Vorgić.

Za ovu priliku štampan je i luksuzan katalog na 60 strana u kojem tekstove potpisuju istoričarke umjetnosti Petrica Duletić, Natalija Cerović i Nataša Nikčević.

Kažićeva stvara oblike kojima insistira na primarnoj, skulptorskoj, formalnoj i jezičkoj autentičnosti. Osnovne karakteristike njenih skulptura, koje pripadaju novijoj produkciji su plastička konceptualna razrađenost dišanovske ideje ready madea, poštovanje osobenosti materijala (metal) i svedenost do znakovne jednostavnosti, zapisala je Petrica Duletić. Ona dalje dodaje da su Nadine skulpture koje pripadaju novim ciklusima „Mijena Vrt 1” rezultat napora da dokuči skrivene istine materijalnog univerzuma. “Umjetnica smatra da se istine o stvarima često nalaze i izvan njih samih. Zbog toga se, u naporima za otkrivanje i spoznavanje same istine, upušta u svijet snova. Njeni radovi ilustruju projekcije iz unutrašnjeg bića. Sve što doživljava je ta projekcija iznutra, suprotstavljeni principi nematerijalnog i materijalnog, njihovo prožimanje i dopunjavanje. Proispitivanje dijalektike odnosa smrti i života, propadanja i obnove, nestajanja i nastajanja, beskonačne metamorfoze”, zapisala je Duletić.

Izložba će biti otvorena do 18. decembra.

U okviru DEUS-a Podgoričani će u narednih 25 dana moći da isprate 30 programa tri izložbe, osam književnih i muzičkih programa, tri filmska, četiri predstave, jednu modnu reviju i jedan multimedijalni projekat. Cjelokupan program manifestacije koštao je 42.000 eura.

Komentari: 2

JOVANKA V.

05. 12. 2017 - 12:47

Brišete istinite komentare.
Jelica.

05. 12. 2017 - 13:10

Vratite komentar. Tačan je.
Novi komentar