Hronika jedne devastacije (IX)

Desant na Rumiju

Neobična metalna konstrukcija, teška tri tone, postavljena je na vrh planine Rumije 18. juna 2005. godine. Akciju je tada izvela vojska dopremajući je helikopterom u dogovoru sa mitropolitom MCP SPC Amfilohijem. Tada je rečeno da je postavljanje limene bogomolje na Rumiji bila još jedna provokacija Srpske crkve, jer se na vrhu Rumije tradicionalno okupljaju pravoslavci, katolici i muslimani.  
Objavljeno: 05. 12. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Ivan KERN

Zbog toga je crnogorska vlast, uz podršku istaknutih crnogorskih intelektualaca i medija osudila ovaj čin mitropolita Amfilohija, zahtijevajući hitno uklanjanje crkve.

Tome su se tada dugo i žestoko protivile srpske partije iz Crne Gore, a u Amfilohijevu zaštitu stala je tada, u još uvijek zajedničkoj državi i vlast iz Beograda.

Nesvakidašnji prizor: Tog 18. juna nad barskim nebom se mogao vidjeti nesvakidašnji prizor. Metalna crkva u kandžama vojnog helikoptera slijeće na vrh Rumije. Radnja se odigravala nad barskim nebom na Trojičin dan 2005. godine

Na vrhu Rumije, gdje je crkva konačno spuštena, već vijek, noseći Vladimirov krst, okupljaju se vjernici sve tri vjeroispovjesti. Svi nose po zavjetni kamen i polažu ga na vrh planine, po legendi za buduću crkvu. Legenda kaže da je na Rumiji postojala crkva i da je zbog nekog sagrešenja nestala. Vjerovalo se da će se crkva sama izgraditi kad bude izneseno dovoljno kamena.

rumija2

Iznošenje Vladimirovog krsta na Rumiju vjekovima je predstavljalo ukorijenjeno nasljeđe u živoj tradiciji i imalo značajnu društvenu ulogu u očuvanju međunacionalnog sklada. Ova procesija prenošena s generacije na generaciju, godinama je izazivala zajednički osjećaj crnogorskog identiteta sve do 2005. godine i postavljanja metalne crkve.

Vladimirov kult: Da je Vladimirov kult u Zeti, posebno u Krajini, bio veoma jak vidi se i po tradiciji koja je ostala živa i u pamćenju naroda tog kraja sve do danas. Radi se o poznatoj procesiji sa krstom "Svetoga kralja", za koga se drži da ga je Vladimir imao prilikom pogubljenja u Prespi, a kasnije mu je stajao na grudima dok mu je ćivot sa moštima bio u Krajini.

Taj krst se, uz ustaljeni ritual, svake godine o Trojičinu danu, koji je pokretni praznik, a pada uvijek oko 22. maja, dana kada se poštuje Sv. Vladimir, iznosi pri izlasku sunca na Rumiju. Nekada se krst nosio još 22. maja i na Veliku Gospođu. U ceremoniji su učestvovali pravoslavci, katolici i muhamedanci, kao što su kasnije hodočastili njegov grob u Šin Đonu pripadnici različitih vjeroispovijesti (o tome su pisali brojni istraživači od kojih najizvornije Andrija Jovićević, Sv. Jovan Vladimir u narodnoj uspomeni, u cetinjskim "Zapisima" za decembar 1927).

O vjerskoj toleranciji čiji je najviši izraz običaj iznošenja zajedničkog krsta, svjedoče i stari zapisi. " I eto ih svih na vrh Rumije prije sunca, đe sve tri vjere, pravoslavci, katolici i muslimani pale zavjetovane svijeće...", piše Nikola Vučinić 1889. godine.

Istoričar Ljubomir Prizrenac opisuje Trojičin dan, 24. maj 1892. na Rumiji:

"Kao i obično, popevši se na vršinu, stali smo oko crkvišta, gomile kamenja koju su pobočni molioci dobrovoljno nanijeli sve po jedan kamen. Okrenuti k istoku, baš u čas rađanja sunčevog, zapalili smo voštane svijeće i zapušili tamjan...Dok je ovaj kratki čin trajao naša inovjerna braća katolici i muslimani stajali su tu okolo posmatrajući..."

Prizrenac na kraju kaže: "Pošto Rumija služi jedinim zbornim punktom cijelog naroda koji živi po stranama i u podnožju njenom, željeti je da vlast uzdrži ovaj trojičinski skup kao što je svagda bio...Takvim načinom pomoglo bi se ne samo žudnjama naše duše i srca, nego i našem samosaznanju bratstva i jedinstva".

rumija3

Prekrajanje istorije: Mitropolit MCP SPC Amfilohije  je  međutim, odlučilo da prekroji istoriju i ispiše sopstveni scenario. Najprije je uz pomoć vojnog helikoptera, prekrojio legendu, objasnivši skupu pred metalnom crkvom da se vjerovalo da će kad se iznese dovoljno kamenja na Rumiju crkva - "doletjeti". I ne samo da je doletjela.

"Nekim čudom Božijim, nas je Bog udostojio da budemo svjedoci tog dolijetanja crkve", iznenađen je bio Mitropolit MCP SPC Amfilohije.

Čudom Božijim - helikopterom iz sastava 172. vazduhoplovne brigade VSCG iz Podgorice, kojeg je prethodno angažovao u dogovoru sa načelnikom Generalštaba VSCG Draganom Paskašem. Doduše, božije čudo nije sam smislio.

Metalna crkva na um je pala Baraninu Milu Dragoviću dok se šetao Svetom gorom, otvorio je Dragović tada srce domaćim novinarima. Mitroplitu se ideja samo - dopala. Od ideje do realizacije nije dugo prošlo.

Tada se u crnogorskim medijima moglo pročitati da su pored vojske, slijetanje crkve nesebično pomogli svojim donacijama firme i političari iz Beograda. Nesebično se žrtvujući i odvajajući za  svoju crkvu u Crnoj Gori.

"Može li biti da je limeno zdanje na Rumiji, koje je mitropolit Srpske crkve Amfllohije proglasio za bogomolju, zadužbina jedne beogradske osiguravajuće kompanije" – pisao je tada jedan podgorički medij.

Prema izvorima tog medija, čudna crkvica nikla je i na donacijama te srpske osiguravajuće kuće.

Da li je ona finansirala u cjelini ili djelimično sklapanje metalnog objekta sa krstom teško je reći, pošto samo izvođači radova znaju koliko je on koštao i gdje je sve putevima gospodnjim otišao novac dobijen od galantnog donatora.

Nakon što je pronađen donator, priča je dalje, po pisanju tog podgoričkog medija išla ovako:

"A u tom poslu učestvovali su, pored mitropolita Amfiliohija, projektant koji je uobličio Amfilohijevu ideju, limar iz Bara koji je švajs-aparatom rukodjelisao crkvicu, zidari koji su postavili temelje, Vojska koja je helikopterom transportovala iz Bara na rumijski vrh limenu konstrukciju...“

rumija4Kako se dalje moglo pročitati, donacija za crkvu na Rumiji dogovorena je u Beogradu za vrijeme proslave pravoslavne 2005. Nove godine. Namjera je bila jasna: unijeti nemir među vjernike Katoličke crkve i islamske vjeroispovijesti koji tradiocionalno, zajedno sa pravoslavcima, pohode vrh Rumije.

I tako se 28. februara, Eparhijskom Upravnom Odboru Mitropolije crnogorske uplaćuje donacija iz Beograda od milion dinara. A to je tada bilo oko 125.000 eura. Kako se tada moglo pročitati dijelom te donacije je nabavljen materijal za crkvu na Rumiji koji se morao platiti preko računa.

Ćutanje institucija:  U početku nakon slijetanja metalnog objekta na vrh Rumije, državne institucije nijesu se oglašavale. Reagovali su samo pojedinci. Vukić Pulević, predsjednik Crkvene opštine CPC u Podgorici tada kaže:

"Svi vjernici Rumiju jednako baštine. To metalno čudovište može da padne na um samo gvozdenom generalu Amfilohiju Radoviću. Ja sam lično na vrh Rumije iznio 65 kamenova i niko nema pravo da mi to oduzme. A država ima obavezu da to zaštiti".

Dalja hronologija događanja oko limene crkve na Rumiji je svima poznata. Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne redine je ubrzo bilo donijelo rješenje o uklanjaju crkve na Rumiji. MCP SPC je tada uputila Ministarstvu žalbu radi poništenja rješenja o uklanjaju crkve na Rumiji i njene legalizacije.

Pravnici su tada objašnjavali da žalba koju je MCP SPC uputila Ministarstvu radi poništenja rješenja o uklanjaju crkve na Rumiji i njene legalizacije pravno ne ometa izvršenje rešenja republičke inspekcije o njenom uklanjanju. "Žalba ne stopira izvršenje rješenja o uklanjanju crkve na Rumiji", čulo se tada.Nakon što je Ministrastvo kao drugostepeni organ 2006. godine okončalo postupak po žalbi MCP SPC Republička građevinska inspekcija bila je u prilici da preduzme zakonom predviđene mjere. Ali nije. Tada se izvještavalo da je uklanjanje metalne crkve sa Rumije samo  pitanje tehničke prirode. Hvalio je helikopter. Kako tada, tako do danas.

U februaru 2013. godine je iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno da crkva na Rumiji za sada ne može biti srušena jer je sagrađena prije 30. avgusta 2008. godine, a ti objekti ne mogu biti uklonjeni zbog sporazuma Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i Svjetske banke.

Iz Uprave su tada pojasnili da je Ministarstvo sa bankom potpisalo memorandum o razumijevanju, kojim se definiše moratorijum (pauza) u izvršenju postupaka za rušenje nelegalnih objekata izgrađenih prije 30. avgusta 2008. godine.

Oni su objasnili da moratorijum na rušenje nije odustajanje od bilo kakve odluke o rušenju donesene prije tog datuma, „već takve odluke ostaju nasnazi i biće ponovo predmet razmatranja nakon usvajanja PUP-a“.

Danas se sve manje spominje da je na vrhu Rumije nelegalno postavljen objekat.

Sila Boga ne moli: Tako da je Srpska pravoslavna crkva još jednom početkom ljeta 2005. pokazala da je sila koja nikoga ne moli i da je spremna za sve vrste “čuda”. U ranu zoru tog junskog jutra na vrhu Rumije -crnogorske svete planine –osvanula je limena crkva SPC.

Nakon što je mitroplit Amfilohije obilježio vrh Rumije, postavljajući limenu crkvu na mjesto gdje se vjekovima okupljaju pripadnici sve tri vjere, nadležni su umjesto da dejstvuju otvorili raspravu - da li je Rumiju trebalo zaštiti kao spomenik kulture.

Danas se izgleda došlo do rješenja. Kult Svetog Vladimira  čuvaće se kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

Nematerijalno kulturno dobro: U Rješenju kojim se proglašava nematerijalnim kulturnim dobrom stoji da su nosioci-čuvari, tradicije kulta Svetog Vladimira Milo Andrović, Milan Andrović, Goran Andrović, kao i članovi uže porodice Andrović iz Bara, građani multikulturalne, multikonfesionalne i multietničke zajednice Bara i Crne Gore.

Kako su ocijenili stručnjaci, autentičnost nematerijalnog dobra Kult Svetog Vladimira sadržana je u vjekovima čuvanom i praktikovanom običaju iznošenja Vladimirovog krsta na vrh Rumije, jednom godišnje, u samom autentično očuvanom Vladimirovom krstu, bez koga nema ni ostalih elemenata ovog nematerijalnog dobra, činjenici da ga i dalje čuvaju i u običaju učestvuju Androvići, kao njegovi čuvari i čuvari tradicije njegovog iznošenja na planinu.

Uprava za zaštitu za kulturnih dobara utvrdila je, kako ističu, i mjere zaštite ovog nematerijalnog dobra: dokumentovanje, istraživanje, izmještanje crkve sa vrha Rumije, edukacija, prezentacija i popularizacija, saradnja sa subjektima koji se prepoznaju kao nosioci/sljedbenici nematerijalnih kulturnih vrijednosti i doprinose njihovom očuvanju, te podsticanje prenošenja i njegovanja kulturnog dobra u izvornim i drugim sredinama.

Iako je danas taj sklad narušen “čudom” u obliku limene crkve za vjerovati je da će sklad izgrađen oko kulta Sv. Vladimira biti dovoljno žilav da preživi. Barem još milenijum.

Radoslav Rotković pišući o legendi o Vladimiru i Kosari kaže:

"Sreća je, dakle, što natprirodne sile nijesu toliko oštetile svojim munjama nježno stablo ljubavi, dobrote i stradanja. U ovoj legendi sta­nuje život, a čuda gostuju tako da se mogu išćerati ako zasmetaju".

(Autor  je diplomirao na Kulturološkom fakultetu na Cetinju 1991. godine. Kao slikar-konzervator, više godina radio je na konzervaciji i restauraciji štafelajnog slikarstva, kao i fresaka i mozaika. Kao saradnik Zavoda za zaštitu spomenika bio je angažovan na obnovi više crkava i manastira u Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu)

 

Komentari: 38

anonimni

05. 12. 2017 - 01:09

Ovom tekstu nedostaje jedna bitna informcija. Mozda je u pitanju i neznanje. Ovaj krst nije iznosen od vremena posle Drugog svjetskog rata, da bi staru tradiciju, kojom se i autor ocigledno ponosi, upravo obnovio mitropolit Amfilohije. Sjedi krivo, ali govori pravo.
Milojica

05. 12. 2017 - 08:48

To jednostavno nije tacno.
Boban Bg

05. 12. 2017 - 11:32

Hahahaha... Vama svijet počinje sa Amfilohijem! Ne pričajte gluposti,!Valjda mi koji smo rodjeni tam znamo malo bolje od vas novopečenih Amfilohijevih Srba. Druga je stvar što u to vrineme je mali ko pośećivao pravoslavne hramove i vjerovao u boga, pa nije imalo veće razmjere ... Kome je je Amfilohine vratio vjeru u boga taj ne razlikuje djavola od boga!
BIZNIS

05. 12. 2017 - 16:27

Mitropolit Amfilohije: Crkveni biznis, zašto ne Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije ocenio je da je Mitropolija te crkve u "materijalnoj nemoći" i da ne može da gradi staračke domove Akter nedelja, 15. septembar 2013. | Beta Akter: Mitropolit Amfilohije: Crkveni biznis, zašto ne Prema oceni Amfilohija, medjutim, "prirodno" je da SPC gradi stanove i drži hotele. "Sve je to u slavu Boga i za dobro naroda", prenosi list "Vijesti" reči mitropolita Amfilohija. Mitropolit je ipak negirao da crkva vodi biznis ako izdaje hotele, a novinarima je rekao da treba da se "ocrkvene" da bi te stvari shvatili. Prema ranijim navodima medija, SPC samo od manastira Ostrog godišnje ubire i do 50 miliona evra.
Zoran beograd

05. 12. 2017 - 01:59

Šta ceka crnogorska vlast sto ne rusi onu svetosavsku limenu sklopociju na rumiji.
Huxley

05. 12. 2017 - 10:59

Što čeka!!!? Sprdaš li se? Pa ta "trafika" nije mogla slećet na Rumiju bez znanja tadašnjeg predsjednika SCG - Svetozara Marovića, a po priznanju samog Marovića Sljedeće, sjećaš li se afere oko prodaje KAPa rusima. (Deripaska-Đukanović u noćnom klubu uz Chivas). Što se desilo sa medijskim praćenjem te afere nakon slijetanja "trafike" na Rumiju? Poenta: Kad god Milentiju zatreba strašilo za skretanje pažnje sa stvarnih problema, iskoči se Bradati Gremlin Risto.
Boban Bg

05. 12. 2017 - 11:37

Dosadni ste sa tom glupom propagandom. Deripaska je u to vrijeme bio drugi trgovac aluminijumom u svijetu. Ko je taj ko bi se usudio da jednu propalu fabriku ne proda drugom trgovcu na svijetu? Da nije prodata njemu danas biste pričali kako je KAP propao zbog toga. Manite se te prljave propagande Vinesti i Dana. Ima nas koji znamo mnogo više o KAP u od vas.
Ti si Bobane Bg

05. 12. 2017 - 20:04

najveći mogući folirant.
Labud

05. 12. 2017 - 05:37

Srbima svaka cast i nemojte da vise o ovoj limenki pricate! Da imaju Crnogorci ono sto nemaju oburdi bise je bez ikakvih dozvola i policije, ali mi smo obicni jadovi pa neka se izivljavaju kad im moze biti!
Labude...

05. 12. 2017 - 10:17

..vakt je da naučiš po naški pisati...na našu lijjjjjepu AZBUKU(latinicu-ćirilicu)!
E,

05. 12. 2017 - 13:41

mrčo nepismeni, ne kaže se vakt, nego vakat!
CRNOGORSKI 007

05. 12. 2017 - 13:02

100% SI U PRAVU,ONI ZNAJU STA HOCE,A DA LI MI ZNAMO STA MI HOCEMO.
Labudova pjesma

05. 12. 2017 - 17:35

A što to "svaka čast"? To što su bili više od pola jugoslavije pa je razrušili, ubijali, mutili đe su stigli itd. Tu ti ne treba čast nego neznanje, nacizam, nesojluk
Cetnicka stuja u DPS-u

05. 12. 2017 - 07:23

Ovo je sao jos jedan primjer da je vladajuci sistem zarazen od zarazne bolesti velje srpstva jer da nije ovo im ne bi proslo, ili bi u najgorem slucaju bilo preseljeno na neko za to prigodno mjesto. Dosta vise sa bulaznjenjem "nije vrijeme", "budite strpljivi" i slicnim idiotizmima.
Miks

05. 12. 2017 - 08:53

Što bi se reklo, potpisujem svaku tvoju riječ.
no sto

05. 12. 2017 - 09:19

Pa sta si ti mislio ? DPS je pun cetnika ali ljudi su tolko inteligentni da kapiraju da im je momentalno isplativije da podrtzavaju klemptomasku stuju. Cim pane Mugabe oni ce obrnut plocu .
Četničko zelenaška struja.....

05. 12. 2017 - 10:25

...Blaža Đukanovića i Krsta Zrnovića...e bogu mi...reče Krsto "Naša stvar je propala..."! Poslije kapitulacije fašističke Italije septembra.1943-kad Krsto Zrnov zarika u Budoškoj pećini-zapisa na ovaj Portal Boro Milovanov Krivokapić..u svom "omažu rođaku sa sela Ranku Krivokapiću"-na temu "Što to huči Sućeska.."?!!!! I ja velju dosta je vašega bulažnjenja-nije mu vrijeme..jer davno vam je isteklo-u onoj ABlejanju-kontrarevoluciji-1989 za račun kasapna i grobara sa Dedinja...!
Pendrek

05. 12. 2017 - 13:18

Ne pricaj bez veze. Srbadija barska i buljumenta takvih samo su cekali da to neko takne i da zapocnu gradjanski rat. Zato su je i postavili. I sad bi istoga casa. Nazalost ali je tako, svu bu CG zapalili.
Ne zvoni zandar

05. 12. 2017 - 18:33

Da je tako Hrvatska mislila i danas bi bila OKUPIRANA!
Mlakonje i slabici

05. 12. 2017 - 09:35

Ivane, da nijesmo svi na gomilu( ukljucujuci i mene, da smo jasni) , na celu sa vodjama, mlakonje i slabici mi ovu SPRDNJU ne bi dozvolili, jer ovako nesto narod koji drzi do sebe ne dozvoljava!
Upravo suprotno

05. 12. 2017 - 17:38

Da smo mlakonje i slabići uradili bi to što ti zagovaraš i razbucali Crnu Goru. Taj pleh na Rumiji je poklon SPC narodu Crne Gore - narod nije prihvatio taj poklon i onda kome je on ostao? SPC naravno da ga nose na plećima dok je za vijek vjekova, nećemo im ga skidati!!!
Zakon rulje?

05. 12. 2017 - 18:32

Izgleda da zagovaras da ako ja ili ti skupimo jednu bandu da drzava ne smije da reaguje jer ce biti borbe? Izvini molim te, to ni u jednoj pravnoj drzavi ne pali. Probaj ovako nesto u Njemackoj, Francuskoj, Italiji a da ne pricam u SAD, pa ima da posalju specijalne jedinice da zavrse posao. Jos jedanput: Ko vlada? Pravna drzava ili rulja? Ako rulja hoce borbu, onda ih treba nemilosrdno razbiti pa im stvarno dati razloga da kmece i kukaju.
Ti nijesi odavde

05. 12. 2017 - 19:21

Ta rulja koju pominješ, čiji je to narod? Kad nemilosrdno razbiješ tu rulju krenuo si u razbijanje ne Srbije nego Crne Gore. toj "rulji" su zavedena moja braća i komšije. Poklon od SPC primili nijesmo, oni neka ga nose na svojim plećima nazad. Na njihovim plećima će i biti skinut sa Rumije, barem na njihovu sramotu. Za vijek vjekova će ostati priča o Amfilohiju na čelu SPC i kako je pokušavao da destabilizuje Crnu Goru. Jasno?
Tebe nije jasno

05. 12. 2017 - 20:09

Uopste nije bitno cije je narod! Ili vlada pravo ili rulja! Hocete li da nam djeca zive u strahu id rule ili u drzavi gdje vlada ZAKON? To nije teso razumjeti, i dosta je vise glupiranja i tolerancije terorista.
Pa ti idi u Bosnu

05. 12. 2017 - 22:33

Tamo su se razračunavali sa ruljom. Uživaj!
Boban Bg

05. 12. 2017 - 11:40

Tu metalnu škatulu treba mali izmjestiti. Da se ne baci ....
Boban Bg

05. 12. 2017 - 14:27

Kad nijeste objavili cio komentar, onda je treba poslati u Željezaru.
Bata Cuce

05. 12. 2017 - 11:44

A ko ono bješe ovo aminovao, tolerisao i pomagao. Da nije možda narodna milicija davala obezbjedjenje. I što se i ko čeka! ko diluje sa Anfijem. Izgleda skoro svi po malko.
CRNOGORSKI 007

05. 12. 2017 - 13:00

I NA SUDJENJU ZA ,,TERORISTICKI POKUSAJ ,,SINDJELIC JE ISPRICAO DA MU JE RUS REKAO DA SU MU OVI IZ DF REKLI DA IMAJU UPORISTA U SUDSTVU I TUZILASTVU KAO I U MILICIJI.TREBA LI KOMENTARISATI DALJE,ZATO NAM SE DESAVA OVO.
Dokle više?

05. 12. 2017 - 13:26

Sa ona dva aviona što imamo taman vjnu vježbu obaranja leteće crkve! Ili je nakako drugačije izbrisat, mada bi bilo najbolje da je Amfilohije ponese jer je i on donio. Taman naruke sa svojom braćom srbima za Biograd da je prenesu.
CRNOGORSKI 007

05. 12. 2017 - 14:54

BRAVO MAJSTORE ,TO SE KAZE ,,HOLETERALNA STETA,,
Tara

05. 12. 2017 - 15:09

BG-nam kopa rupu--e moji politicari..sto dozvoljavate ovo zlo! Ovo zlo na Rumiji treba oburdati!
Tako je kopaju rupu

05. 12. 2017 - 17:40

ali u nju nećemo upasti
Sa Djavolom oru

05. 12. 2017 - 18:23

A svi znamo sto se desava sa onima sto s Djavolom rade, jel tako? . Oni izgleda da nijesu svjesni koliko su mrznje navukli na sebe da ne daj Boze da opet nesto pokusaju da bi im Srbijica nestala za sva vremena.
koga to zanima

05. 12. 2017 - 18:47

99. 9 % Crnogoraca nije bilo niti ce ikad izac na Rumiju da slome nogu ili da ih zmija peci .. Radi njih mogu postaviti budisticki hram ali treba zamajavat raju glupostima da se ne sjete ozbiljnijih problema .
Opet vi o necem PETOM

05. 12. 2017 - 19:16

Providni ste sa tim fintama iz osnovne skole. Na LEVO KRUG!
Milunka Perova

05. 12. 2017 - 22:04

Prirodna ljepota Rumije, značaj tradicije iznošenja krsta, sva vjera u međuvjerski sklad, gurnuta je u drugi plan i to jednim potezom.I jedinstveni ritual iznošenja krsta svetog Jovana Vladimira na vrh Rumije, koji iznose pripadnici sve tri vjere. Ova generacije je čak imala drskosti i smjelosti da prekinu i gore opisani ritual iznošenja krsta... Što je za njih tradicja od 1000 godina... Ništa! Njavjerovatnije će Amfilohije da gradi kapelu za sebe gore. Šta je to za ovu VLAST ... NIŠTA....... /reče neko prije/
Мирослав Ђукић

14. 12. 2017 - 13:10

Г. Иван Керн се баш острвио на наше православне цркве и манастире! Мени, за разлику од њега, ни мало не сметају католичке цркве и самостани! Напротив, радујем се када католици у Црној Гори обнављају своје храмове! Можда је то зато што ја, за разлику од њега, никада нисам радио у Заводу за заштиту споменика, тамо се многима помутио разум. Можда су се сви који су тамо радили сметнули од силног рада на обнављању руина које су "штитили"? Напор је то био....
Novi komentar