Ranko Vujović pisao Aivu Oravu

Skandalozna odluka Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović otvorenim pismom obratio se šefu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivu Oravu, zbog toga što na tenderu koji je raspisala Delegacija nije prihvaćen projekat koji se odnosio na promociju Kodeksa novinara.Objavljeno: 05. 12. 2017 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je poručio Oravu da bi „poslije skandala sa posljednjim tenderom delegacije EU, minimum korektnosti sa vaše strane bio da više ne pominjete samoregulaciju, ni u javnim nastupima niti u vašim izvještajima“, podsjećajući na Oravovo nedavno izlaganje, prilikom promocije JUFREX  projekta, i ocjene o važnosti samoregulacije i odgovornosti medija. Podsjetio ga je i da se već godinama u izvještajima navode negativne ocjene o samoregulaciji u Crnoj Gori.

Neprincipijelnost

- Prije nekoliko dana smo obaviješteni da naš projekat, koji se odnosio na promociju Kodeksa novinara, nije prihvaćen na tenderu koji je raspisala delegacija EU u Crnoj Gori. Ova informacija sama po sebi i nije toliko značajna. Svaki put kad bismo konkurisali bili bismo uredno odbijeni. Zašto ne i ovaj put. Ovaj put, međutim, postoji toliko nelogičnosti i neprincipijelnosti u vašoj odluci, da ih je nemoguće prećutati. One su i povod za ovo pismo – naglasio je Vujović.

On podsjeća Orava da je Medijski savjet za samoregulaciju, zajedno sa ombudsmanima Dana, Vijesti i Monitora, dvije godine radio na dopunama i izmjenama Kodeksa novinara čija je promocija i bila predmet nedavno okončanog tendera. Ističe da je ovaj posao uspješno okončan, uz opasku da se nada da je Orav informisan o tome, naglašavajući da je nakon usvajanja Kodeksa trebalo uraditi i njegovu promociju.

Kodeks

- Kako su postojala određena neslaganja između ombudsmana i Medijskog savjeta za samoregulaciju, oko načina i uslova za realizaciju tih aktivnosti, pregovori oko promocije Kodeksa su potrajali skoro godinu dana. Svim tim pregovorima su prisustvovali predstavnici brojnih međunarodnih organizacija, između ostalih: Uneska, Savjeta Evrope, OEBS-a, predstavnik OEBS-a za slobodu medija i naravno predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori. Na svim tim sastancima svi učesnici su bili, prije svega, saglasni da je neophodno da zajednički promovišemo Kodeks novinara kako bismo došli do ujednačenog tumačenja i implementacije ovog dokumenta. Ovo je neophodno prije svega zbog novinara koji treba neposredno da se drže načela propisanih u tom dokumentu u svakodnevnom radu, a i nas koji primjenjujemo Kodeks donoseći odluke na osnovu njega – naveo je Vujović.

U pismu podsjeća Orava da Kodeks novinara propisuje generalna pravila novinarske struke i da ne može da pokrije sve moguće situacije koje mogu da se dogode u izvještavanju medija.

- Takođe, mnoga načela Kodeksa, koja su uopšteno definisana, mogu da se tumače na različite načine i na taj način dovedu do različitih interpretacija ovog dokumenta. Zbog svega ovoga je neophodna neposredna saradnja Medijskog savjeta za samoregulaciju i ombudsmana Dana, Vijesti i Monitora, kako bi se izbjegla različita tumačenja i uspostavio standard u interpretaciji i primjeni ovog dokumenta – objašnjava on.

Neposredno prije raspisivanja tendera, ističe u pismu, predstavnici samoregulatornih tijela su postigli dogovor o zajedničkoj promociji Kodeksa i čak potpisali Memorandum razumijevanja vezan isključivo za tu aktivnost.

Prednost strancima

- Kako smo obaviješteni, ljudi iz vaše delegacije koji su ocjenjivali projekte odlučili su da projekat promocije Kodeksa ipak dodijele dvijema stranim i jednoj domaćoj nevladinoj organizaciji.Uz dužno poštovanje organizacija koje su dobile taj projekat, smatramo da je odluka Vaših saradnika koji su ocjenjivali kandidovane projekte– skandalozna! Neobjašnjivo je i neprihvatljivo da su prednost dobile organizacije koje nemaju nikakve veze sa crnogorskim Kodeksom novinara, niti sa samoregulacijom u Crnoj Gori. Apsurdno je da autori Kodeksa nijesu dobili prednost u projektu promocije dokumenta koji su kreirali, u odnosu na organizacije koje se prvi put srijeću sa tim dokumentom. Paradoksalno je i uvredljivo za sve nas i što će se intrepretacijom i tumačenjem Kodeksa baviti organizacije koje će to uraditi sada za potrebe ovog projekta i nikada više, a ne organizacije koje se time svakodnevno bave. Treba li da napomenem da standarde primjene i tumačenja neće biti moguće uspostaviti bez prisustva samoregulatornih tijela – poručio je Vujović šefu Delegacije EU Aivu Oravu.

Zaposleni u Delegaciji su, odlukom da ne podrže samoregulatorna tijela u promociji Kodeksa novinara, upozorio je Vujović, napravili nepovratnu štetu, "ako ne i zadali završni udarac, daljem razvoju samoregulacije u Crnoj Gori".

- Nagledali smo se mnogih promašaja Delegacije EU na polju medija u Crnoj Gori, ali smatramo da je ovo najdrastičniji. Sve se ovo dešava u danima kada je evropski parlament odlučio da neposredno podrži evropska samoregulatorna tijela u borbi protiv lažnih vijesti– naveo je Vujović.

Komentari: 1

Vladics

05. 12. 2017 - 08:03

A procitali su vad vise. Vi se ni o cemu dogovorit nr mozete, no kako da krsite pravila koja donesete. Podrska za Orava.
Novi komentar