Generalni sekretar Srđa Keković

Na crno radi 40.000 radnika

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kaže da je krajnje vrijeme da se smanji opterećenje na zarade, ukine krizni porez koji je uveden 2013, poveća stopa poreza na dobit i da se 40.000 radnika iz sive zone uvede u legalne kanale. Nezaobilazno je, kaže, povećanje minimalne zarade, koja se godinama nije mijenjala i iznosi 193 eura.Objavljeno: 05. 12. 2017 - 08:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Opterećenja

- Opterećenja na zarade su velika, pa je došlo vrijeme da se smanje i teret krize konačno skine sa zaposlenih i građana. Sindikat je odavno tražio da se ukine krizni porez koji je 2013. bio uveden na godinu-dvije, ali se odomaćio, s tim što je neznatno smanjen. Ukidanje kriznog poreza bi mnogo značilo i poslodavcima i radnicima jer bi to otvorilo mogućnost za nova zapošljavanja - tvrdi Keković, komentarišući najavu Vlade o mogućem smanjenju doprinosa i prijedlogu Centralne banke da se smanji porez na dobit i ukine ili smanji krizni porez.

- U Uniji se ne slažemo da treba smanjivati stopu poreza na dobit, jer je najniža u Evropi. U razvijenim državama je tri ili četiri puta veća nego kod nas, pa je njeno smanjenje krajnje neprihvatljivo. Odavno predlažemo da se porez na dobit poveća, jer je praksa pokazala da efekata od niže stope nema - objašnjava Keković i predlaže da se uvede neoporezivi dio zarade, u šta treba uključiti dvanaestinu regresa, topli obrok i još neka davanja.

- Poslodavci bi mogli da kroz taj stimulans povećaju zarade i otvore prostor za nova radna mjesta. Neoporezivi dio zarade imaju sve zemlje regiona, pa je red da ga i mi ponovo uvedemo- smatra Keković.

Poreski dug

On kaže da je ključni problem države poreski dug koji je u jednom trenutku bio izašao na 900 miliona eura, a godišnje rastao od 130 do 140 miliona.

- Ne slažemo se sa najavljenim povećanjem PDV na 21 odsto od 1. januara. Novac treba namaknuti naplatom poreskog duga i smanjenjem grešaka sistema odnosno obeštećenja. Određenim poslodavcima se gledalo kroz prste, a na teret budžeta. Na drugoj strani, u sivoj zoni po posljednjem istraživanju radi 40.000 osoba, koje treba prevesti u formalan radni odnos, što bi osnažilo budžet i socijalne fondove - kaže on i podsjeća da je USSCG pisao Vladi da se sankcioniše neodgovorno i nezakonito trošenje budžetskog novca - odnosno pokrivanje pogrešnih poteza minstitucija.

Istakao je da značajnije treba oporezovati luksuz.

- Krajnje je vrijeme da se prekine sa stimulansima investitorima na teret budžeta i građana. Red je da konačno i vlasnici kapitala i luksuza počnu da dijele teret - smatra Keković i dodaje da je krajnje vrijeme za promjenu, jer se dvije i po decenije sve radilo u interesu kapitala, a na teret građana.

Komentari: 5

Guest_77502

05. 12. 2017 - 09:41

JESU LI VIJESTI IZMIRILE DUG ZA POREZ ?
mirun

05. 12. 2017 - 10:25

Stara priča, i vrapci znaju da su u CG radnici robovi, i šta onda, šta je ko preduzeo u zadnjih 30 godina da to promijeni i da primijeni zakon i eadu u praksi???
Maragun

05. 12. 2017 - 13:37

I vrapci na grani znaju da su Crnogorci uglavnom neradnici. Dobri sluge ali slabi radnici, koji misle da su zaradili platu samo sto su dosli na posao i da radee koliko i kako oni hoce. . Pitaj svakoga ko ima firmu. A ovaj podatak potvrdjuje da ovdje nema 28% nezaposlenih no se fiktivno vode na biro a za to vrijeme ili nesto rade ili muljaju. Da se ovdje gladuje nebi toliko radnika iz drugih zemalja dolazilo. Ali mi volimo da burlicemo i da se foliramo.
danilo s.

05. 12. 2017 - 11:11

"...u sivoj zoni po posljednjem istraživanju radi 40.000 osoba," Zasto ovo Kekovic, opozioni lideri (Lekic, Krivokapic, i ostali), mediji, NVO -"strucnjaci" nkada ne pomenu kada kritikuju vladu zbog "visoke stope nezaposlenosti u CG" - koja ocigledno nije realna?
Milo je pokusao,

05. 12. 2017 - 16:45

- potezom pera silom drzave, da zaposli tih bas tih 40.hiljada o kojim je ovdje rijec sta bi ?Sad vidimo zahvaljujuci Kekovicu odakle milu bas ta cifra i kako je misli naci "nova otvorena radna mjesta' komedija razotkrivena do bola. Eh.
Novi komentar