Reagovanje kompanije Bio sejv

Liječenje matičnim ćelijama sve prisutnije u kliničkoj praksi

Kompanija Bio Sejv (Bio Save) reagovala je na tekst Pobjede  "Niko ne zna što je s matičnim ćelijama", koji je Portal Analatika prenio u subotu, 2. decembra. Reagovanje kompanije prenosimo integralno.

 
Objavljeno: 05. 12. 2017 - 09:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Povodom teksta “Niko ne zna što je sa matičnim ćelijama” koji je objavljen na Portalu Analitika u subotu, 2.decembra 2017.godine, Bio Save kompanija daje objašnjenje i tačne informacije o načinu rada kompanije. Bio Save je trenutno jedina kompanija u Crnoj Gori koja je predstavnik banke matičnih ćelija, pa smo iz tog razloga očekivali da ćemo biti kontaktirani od strane novinara koji je objavio tekst, u dijelu rješavanja nedoumica kada je u pitanju regulativa rada jednog predstavništva.

Ugovor o skladištenju matičnih ćelija je trojni, odnosno, potpisnici ugovora su direktor banke, ovlašćeno lice u kompaniji koja ihzastupa i klijent. U svakom ugovoru su jasno naznačena prava i obaveze sve tri strane. Konkretno, za kontrolu kvaliteta i skladištenje uzorka matičnih ćelija odgovorna je banka u kojoj se uzorak čuva. U slučaju prestanka rada predstavništva, uzorak regularno ostaje uskladišten do isteka ugovorom propisanog roka. Ukoliko postoji potreba za primjenom uzorka, neophodna je saradnja između banke, doktora koji će vršiti primjenu i pacijenta. Roditelji koji su sačuvali uzorak za svoje dijete, moraju imati na umu da je za preuzimanje uzorka, neophodno posjedovati sertifikat o skladištenju.

“Bio Save” kompanija je u Crnoj Gori počela sa radom oktobra 2012.god. kao predstavnik njemačke banke matičnih ćelija, a prisutna je u još 6 država regiona, kao lider u oblasti personalizovane medicine. Napominjemo, da banka koju predstavljamo posjeduje potvrdu rada za obradu i skladištenje po osnovu strogog GMP standarda, koji je dokaz da se sprovodi najstroža kontrola kvaliteta procesa obrade, krio prezervacije, kao i pripreme matičnih ćelija za eventualnu upotrebu i to po standardima EU direktive. Pored ostalih sertifikata, banka ima odobrenje od Paul Ehrlich Instituta, koji je ovlašćena institucija Savezne Republike Nemačke. Ova institucija izvještava Ministarstvo zdravlja Njemačke, a nadležnost oveinstitucije je kao i FDA u SAD-u. (FDA - Agencija za hranu i ljekove u Americi)

Kada govorimo o primjeni preparata, evidentno je da je liječenje matičnim ćelijama sve prisutnije u kliničkoj praksi širom Evrope. Primjeri primjene uzorka matičnih ćelija iz krvi pupčanika su evidetirani u okviru banke koju predstavljamo. Preparati su više puta upotrebljeni u okviru pojedinačnih slučajeva, terapijskih procedura u toku liječenja i primjene u okviru registrovanih kliničkih studija. Tako je krv iz pupčanika sačuvana u našoj banci, korišćena za liječenje dijabetesa kod djece, dječijeg oštećenja mozga kao i kod krvnih oboljenja, obnavljanja imunog sistema i krvi nakon hemoterapije (http://www.biosave.rs/vita-34/terapije/). Liječenje matičnim ćelijama iz pupčanika je nedavno sprovedeno i na Institutu za majku i dete u Beogradu, gdje je prvom transplatacijom tretirana talasemija.

Banka koju zastupamo sarađuje sa brojnim naučnim i stručnim institucijama, kako bi svojim klijentima pružili stručnu podršku u slučaju primjene matičnihćelija.  Neki od njih su: Transplatacioni Centar za Regenerativnu medicinu Leipzig (TRM), Klinika za pedijatrijsku i adolescentnu medicinu, Tehnički univerzitet Minhen, Fraunhofer institut u Lajpcigu, Univerzitet u Rockstoku i Leibniz institut Hannover.

Za sve uskladištene preparate njemačka banka ima sveobuhvatno osiguranje u slučaju bankrotstva. Dakle, osiguranje obezbjeđuje finansijska sredstva u slučaju insolventnosti banke da preparati sa matičnim ćelijama budu adekvatno uskladišteni i pod nadzorom do 50.godine života. Ovo znači da su matične ćelijekoje se čuvaju u našoj banci potpuno bezbjedne i klijenti apsolutno zaštićeni za slučaj finansijskih teškoća odnosno eventualnog bankorotstva banke matičnih ćelija.

Na kraju želimo da navedemo da su dalji planovi kompanije Bio Save usmjereni ka skorom početku rada Fondacije sa ciljem pružanja logističke pomoći pojedincima koji imaju uskladišten uzorak matičnih ćelija. Logistička pomoć će podrazumijevati podršku u komunikaciji klijenata sa bankom i zdravstvenim ustanovama i institutima u slučajupotrebe za korišćenjem matičnihćelija. Namjera je da usluge podrške budu potpuno besplatne za sveklijente u regionu, bez obzira sa kojom su bankom i firmom zaključili ugovor, uključujući u ovom slučajui građane Crne Gore koji su svojevremeno zaključili ugovor sa firmom Cryosave". 

Komentari: 0

Novi komentar