Velika akcija FBI i MUP-a

Onesposobljen virus čiji su malveri blokirali oko milion uređaja mjesečno

Međunarodni partneri, među kojima su službenici Uprave policije MUP-a su, 29.11.2017. godine realizovali zajedničku akciju, u koordinaciji FBI-a i sa Kriminalistckom policijom Njemačke, Europolovim Sajber centrom (EC3), Eurojust-om kao i privatnim sektorom, u kojoj je onesposobljena jedna od najvećih „malver porodica“ odnosno botnet mreža zvana Andromeda.
Objavljeno: 05. 12. 2017 - 12:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovi široko rasprostanjeni malveri kreirani su da zaraze mrežne sisteme i kompjutere. Glavni cilj zlonamjerne mreže Andromeda je bio da raširi druge malvere „porodice“ jer je Andromeda bila povezana sa 80 drugih malvera. U posljednjih šest mjeseci registrovano je da su ovi malveri blokirali oko million uređaja svakog mjeseca širom svijeta. Ova akcija je nastavak prošlogodišnje uspješno završene akcije Avalanche.

Zajedničkom akcijom 29. novembra međunarodni partneri među kojima i Crna Gora preduzeli su mjere protiv servera i domena koji su korišćeni u širenju malvera navedene vrste. Službenici Uprave policije su u saradnji sa privatnom kompanijom DOMEN.ME  iz Podgorice, preduzeli mjere i radnje u cilju gašenja i zaplijene crnogorskih internet domena preko kojih se vršilo širenje navedenih malvera. Domene .me su naime koristili inostrani državljani na teritorijama drugih država a podaci do kojih je crnogorska policija uspjela da dođe su pomogli u lišenju slobode, odnosno procesuiranju lica – inostranih državljana osumnjičenih da su širili malvere.

Preko 1500 domena malicioznih softvera su bili predmet akcije blokiranja. Na osnovu izvještaja Microsofta, tokom 48 sati akcije otprilike 2 milliona IP adresa u 223 zemlje su zaplijenjene. Prvi osumnjičeni je lišen slobode u Bjelorusiji.

Mjere na zapljeni i blokiranju zaraženih Andromeda softvera preduzete su u Austriji, Belgiji, Finskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Australiji, Bjelorusiji, Kanadi, Singapuru, Tajvanu i Crnoj Gori.

 

 

Komentari: 1

-

05. 12. 2017 - 22:02

Bravo za policiju !!! Cyber criminal nije ogranicen samo na Rusiju, Bjelorusiju ali je najcesci tamo
Novi komentar