Kim lažirao lansiranje?

Stručnjaci našli greške na slikama

Izgleda da su noćne fotografije posljednjeg lansiranja sjevernokorejske rakete hvasong- 5 lažirane, objavio je danas CNN.
Objavljeno: 05. 12. 2017 - 14:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, Marko Langbroek, stručnjak za svemir koji prati sjevernokorejski raketni program, primjetio je nešto "čudno" u vezi s fotografijama koje su objavili državni mediji Pjongjanga. Reč je o rasporedu zvijezda iza lansirane rakete.

Prema njegovom mišljenju, sazvježđa su postavljena suprotno, što u stvarnosti uopšte nije tako. Kako navodi CNN, Langbroek je odredio smjer fotografija na osnovu oblika dima iz raketnog motora. Svoje tvrdnje potkrijepio je i fotografijama i sve to objavio na svom nalogu na Tviteru.

CNN podsjeća da je Sjeverna Koreja saopštila da je lansirala još jednu interkontinentalnu balističku raketu prošle srijede, rano ujutro po lokalnom vremenu, za koju tvrdi da je najsavremenija do sada i da može da pogodi teritoriju SAD. Langbroek, koji se stacioniran u holandskom gradu Lejdenu, kaže da je posmatrao fotografije lansiranja od kada ih je Sjeverna Koreja objavila, i to veoma studiozno. Primjetio je da "nešto tu nije u redu". 

Kako kaže, da bi snimali zvijezde fotografi koriste duže izlaganje kako bi osvjetlili više. Međutim, duže izlaganje znači da je kretanje snimljeno kao zamućenje. Kada fotografišu rakete noću, fotografi bi koristili široko otvorenu blendu i brzu brzinu zatvarača kako bi uhvatili brzu uporedbu rakete. 

"Zvijezde se tu ne bi jasno pojavile na slici, čak i u Sjevernoj Koreji, gdje je zagađenost veoma niska. Izgledale su tako oštro, da to jednostavno nije izgledalo dobro", rekao je Džonatan Mekdauel, astronom u Harvard-Smitsonovom centru za astrofiziku, koji je saglasan sa Langbroekovim mišljenjem da su fotografije iz Sjeverne Koreje možda "lažirane".

dqpfmwqw4aadqef

Komentari: 2

Sd

05. 12. 2017 - 15:39

Ih ako ovo procita ovaj paranoik iz sjeverne koreje,ode glava tome sto je fotoshopira
Ilija

05. 12. 2017 - 16:58

Da su oni lažirali lansiranje raketa i nuklearne explozije ne bi se Ameri tako uzbuđivali oko toga.
Novi komentar