Japan

Drveni brodovi puni ljudskih kostiju danima pristižu na obalu

Nekoliko drvenih brodova, od kojih su neki bili puni kostura, misteriozno su se počeli da se pojavljuju na japanskoj obali proteklih sedmica. Policija još istražuje otkud su „brodovi duhova“ došli, a stručnjaci tvrde kako sve upućuje na Sjevernu Koreju.
Objavljeno: 05. 12. 2017 - 19:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se u četvrtak, kada je japanska obalska straža uočila oronuli drveni brod kako pluta u blizini sjevernog dijela ostrva Hokaido. Deset muškaraca koji su pronađeni na brodu kazali su kako su iz Sjeverne Koreje i kako su potražili utočište na obližnjem ostrvu zbog lošeg vremena.

Međutim, juče je u blizini prefekture Akita, koja gleda prema Sjevernoj Koreji, otkriven još jedan brod na kojem su pronađena tijela osmorice muškaraca. Obalska straža je zapazila brod još u subotu, ali zbog lošeg vremena nisu mogli do njega.

Šef kabineta Ministarstva unutrašnjih poslova Jošihide Suga kazao je kako obalska straža i policija moraju da sarađuju kako bi učestali patrole i osnažili bezbjednost na moru oko Japana, i sumnjive brodove ili ljude koji pristižu u Japan.

Odbio je da spekuliše o tome otkud su brodovi došli i kazao kako je istraga u toku.

Ipak, anonimni obalski stražar kazao je za Associated Press kako je jedan od preminulih držao sjevernokorejsku novčanicu od 1.000 vona.

- Policija Akite spasila je osmoricu ljudi iz još jednog drvenog broda koji je plovio u blizini grada Jurihonjo 23. novembra - kazao je Suga.

Muškarci, koji su se bili dobrog zdravlja, kazali su policiji da su iz Sjeverne Koreje i kako su doživjeli brodolom dok su bili u ribolovu, a struja ih je odnijela prema japanskoj obali. Policija istražuje njihove tvrdnje.

I sedmicu prije toga, 15. novembra, obalska straža spasila je trojicu muškaraca s plovila pronađenog kraj poluostrva Noto. Policiji su takođe kazali da su iz Sjeverne Koreje i zamolili da ih vrate kući. I taj incident se istražuje.

Komentari: 0

Novi komentar