Pilot oborenog F-117

Čekao sam ko će me prvi uhvatiti

Pilot nevidljivog aviona F-117 Dejl Zelko, kojeg je protivvazdušna oborila četvrtog dana NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999, govorio je o tome kako je preživio obaranje.
Objavljeno: 05. 12. 2017 - 23:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

U serijalu Nacionalne geografije ispričao je i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata

On je 27. marta poletio iz baze Avijano u Italiji, i najprije otišao na sjever Srbije, a onda se spuštao južno ka Beogradu, gdje je bacio dvije bombe teške po 900 kilograma.

Još dok se kretao ka Beogradu, imao je loš predosjećaj, a pratila ga je i oluja.

On je ispričao da je osjetio neku težinu i da je bio prestravljen.

- Nevidljivi ne može da komunicira sa bazom i znao sam da moji neće znati ako mi se nešto dogodi - ispričao je on u serijalu „Nikog ne ostavljamo“.

Nakon što je pogodio metu, planirao je da se vrati u bazu, ali tada je počela da dejstvuje protivvazdušna odbrana. Ispaljivane su rakete, od kojih je, kako je ispričao, već prva mogla da ga obori. Pošto je izbjegao par raketa, jedna ga je pogodila u krilo, pa je avion počeo da pada, ali Zelko nije mogao da se katapultira zbog brzog poniranja.

Ispričao je da mu je svašta prolazilo kroz glavu - njegov život, porodica, slika kako tuguju nad njegovim kovčegom, avion koji pada...

- I odjednom sam se našao u sjedištu koje pada. Morao sam da se otarasim sjedišta. Nekako sam uspio i počeo sam da se spuštam padobranom. Tada sam samo razmišljao o tome kako me srpski vojnici već čekaju dolje, jer sam im upravo bombardovao glavni grad - ispričao je ovaj pilot.

Zelko kaže da se spustio izmedu dva sela, tridesetak kilometara od Beograda. Pao je u njivu i sakrio se u kanalu za odvodnjavanje. Kaže da je uključio uređaj i počeo da traži GPS signal.

On dodaje da mu je laknulo kada je uspostavio vezu sa bazom.

- Satima sam bio u kanalu. U daljini su se čula vozila, helikopter - priča Zelko.

Kada je doletio helikopter iz Tuzle, nastao je problem - uređaj za infracrveni signal se pokvario, a na radiju se čulo „Javi se, ne vidimo te“.

- Iskočio sam iz kanala i upalio signalnu raketu. Čekao sam ko će me prvi uhvatiti. Pritrčala su dva vojnika, nisam znao čiji su dok nisu progovorili na engleskom. Sjutradan sam pozvao ćerku i čestitao joj 10. rođendan. Tek tada sam shvatio - spasen sam - ispričao je Zelko.

Dejl Zelko dolazio je u Srbiju 2012. godine. On je tada u Kovinu bio gost Zoltana Danija, oficira koji ga je 1999. oborio zajedno sa svojom jedinicom. Susret je upriličen uoči premijere drugog dijela filma o obaranju F-117 i druženju dvojice oficira koji su bili na suprotnim stranama.

Komentari: 0

Novi komentar