DF se vraća u parlament?

Građanska opozicija: Uslovljavanje neprihvatljivo

Poziv DF-a opozicionim partijama alibi je koji treba da legitimiše njihov povratak u Skupštinu koju su sami nazvali „Sinđelićev parlament“ - kazao je za Pobjedu Zoran Mikić, izvršni direktor Ure, komentarišući pismo DF-a opozicionim liderima.



Objavljeno: 06. 12. 2017 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

 - Ura se od prvog dana zalaže za saradnju opozicije na građanskom i proevropskom konceptu Crne Gore. Nema dileme da pokušaji nametanja partijskih ciljeva i ideologija sabotiraju zajedničko djelovanje. Isto je i sa ultimatumima koje opet strankama građanske provenijencije ispostavlja DF. Takvo uslovljavanje je neprihvatljivo za Građanski pokret Ura – rekao je Mikić. On je naveo da ,,DF povlači jednostrane poteze koje DPS priželjkuje“.

 - Nijesmo nikada bili, niti ćemo biti, prepreka opozicionom dogovoru. DF, nažalost, nastavlja tvrdoglavo sa politikom koja šteti demokratskim promjenama i povlači jednostrane poteze koje DPS upravo priželjkuje – kazao je on. Mikić je istakao da je građanska opozicija od DF-a više puta kvalifikovana kao „lažna opozicija“, „izdajnička“, „agent stranih ambasada“… On je rekao da zato čudi poziv DF-a. Prema njegovim riječima, Ura ostaje pri stavu da bez ispunjavanja ključnog zahtjeva - datuma prijevremenih izbora ne smije doći do prekida bojkota parlamenta. Mikić je kazao da Ura priprema strategiju budućeg djelovanja i neće biti ,,pasivni na zloupotrebe i mahinacije DPS-a“.

Pritisak na opoziciju Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da najava DFa da će preduzeti samostalne korake ako se ostatak opozicije ne izjasni o njihovom pozivu predstavlja ,,pritisak na opozicione stranke“. On je agenciji Mina rekao da ,,ne treba postavljati ultimatum“. - SNP nikada nije na bilo kakve pritiske odgovarala i poklekla. Prema tome, mislimo da je bolje naći neki drugi način, a ne uslovljavanje i određivanje rokova - kazao je Joković. On je ocijenio da je poziv DF-a veoma iznenađujući, posebno što je rok za izjašnjavanje koji je ostavljen tako kratak.

 - Ako se mi iz takozvane građanske opozicije ne odazovemo njihovom pozivu, oni će se vratiti u parlament, a pošto su se već dosad dvaput vraćali u parlament u toku bojkota, ne znamo zašto bi time vršili pritisak na opoziciju – dodao je Joković. Prema njegovim riječima, najbolja opcija bila bi razgovor sa svim političkim opozicionim subjektima, bez uslovljavanja, određivanja rokova i eventualnih ultimatuma, za šta SNP ostaje otvorena. Na pitanje šta će odgovoriti DF-u do petka, Joković je rekao da će se konsultovati u okviru partije, nakon čega će se izjasniti. Komentar o pozivu DF-a nijesmo dobili od SDP-a i Demosa. Demokrate su u saopštenju dostavljenom medijima saopštile da neće, kao i do sada, komentarisati inicijative DF-a. Ujedinjena Crna Gora, Gorana Danilovića, u odgovoru Demokratskom frontu saopštila je da će razgovarati sa svima koji razgovor budu htjeli i inicirali.

DF je u pismu predstavnicima Demokratske Crne Gore, SDP-a, SNP-a, Demosa, Ure, Ujedinjene Crne Gore, kao i poslaniku Aleksandru Damjanoviću, saopštio da od njih očekuje konkretan odgovor.

- Očekujemo jednostavan odgovor na pitanje: da li ste spremni za saradnju kompletne opozicije ili ne? Izostanak odgovora smatraćemo odbijanjem naše inicijative. Ukoliko se ne obezbijedi konsenzus opozicionih parlamentarnih subjekata za ovaj naš, sigurni smo, razuman, a prije svega neophodan predlog, obavještavamo vas da ćemo preduzeti unilateralne korake na zaštiti interesa svojih glasača. Prvi među njima biće povratak u Skupštinu u punom kapacitetu - poručili su čelnici DF-a kolegama iz opozicije.

 

Komentari: 5

Vasojevic

06. 12. 2017 - 07:37

DF sa svim svojim manama bolji je od gradjansske opozicije. U DF u se uvijek nesto desava, dobro ili lose, ali se desava, kreće se.A ostatak tzv gradjasnke opozicije je toliko mlitav i nejasan da nije cudo sto je i ovakav DF digao od njih ruke.
Cudo jedno

06. 12. 2017 - 09:19

Kako mozes da uporedis stranku kojoj je cilj unistesnje Crne Gore sa ostalim strankama? Jel to zato sto si "Vasojevic"? E ovo je jos jedan dokaz da nema sredine u Crnoj Gori-- ili smo najbolji ili najgori.
FreeMontenegro

06. 12. 2017 - 16:30

....a nemas mu sto pricat kad je nas vaso zaslijepljen svetosavskim bahanalijama sto je osnovna karakteristika dinaroida ciji je IQ direktno srazmjeran broju zuba u vilicama istih (ne racunaj vjestacke)...
Slika

07. 12. 2017 - 02:08

Pogledajte dobro ovu cetvoricu na slici gore.
multi-poredjenje

07. 12. 2017 - 02:09

Ta opozicija je gradjanska koliko je i Front demokratski, koliko su Vijesti nezavisne , koliko sa Srbijom imamo nikad bolje odnose i koliko su nam Rusi braca.
Novi komentar