Svjetska banka

Ograničiti prijevremeno penzionisanje

Svjetska banka preporučuje Crnoj Gori da ograniči prijevremeno penzionisanje, formira poseban fond za finansiranje ovih penzija, revidira listu zanimanja koja su obuhvaćena tom mogućnošću i promoviše duži radni vijek, odnosno poveća zaposlenost starijih radnika.Objavljeno: 06. 12. 2017 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predstavnici Svjetske banke juče su u Podgorici predstavili studiju pod nazivom - Opcije za reformisanje sistema prijevremenog penzionisanja za posebna i opasna zanimanja u Crnoj Gori. Brojke Studija je pokazala da penzijski sistem u Crnoj Gori nije samoodrživ, iako deficit Fonda PIO pada od 2012. sa 5,2 odsto na 3,3 odsto u 2015, sada je, kako su objasnili predstavnici Svjetske banke, još nešto niži, ali  sistem još nije samoodrživ. - Broj zaposlenih sa beneficiranim stažom lani je iznosio 8.400, što je niže nego 2011. kada je bio 11.650, ali su u ovom dijelu i dalje potrebni rezovi. U korporativnom sektoru takvih je 2.500, a 5.800 u državnom i uglavnom se radi o muškarcima.

Broj ljudi sa beneficiranim stažom u vojsci i policiji u ukupnom broju zaposlenih je 3,3 odsto. Procenat radnika koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje treba ograničiti na manje od dva odsto, s tim da je poželjno jedan odsto - ne uključujući vojsku i policiju. Crna Gora je, što se tiče broja vojnika i policajaca, daleko iznad zemalja EU – saopštio je viši ekonomista u Svjetskoj banci Zoran Anušić. Konsultantkinja ove banke Agnieszka Chlon-Dominczak preporučila je reviziju liste uz učešće medicinskih stručnjaka, kao i transparentno finansiranje prijevremenog penzionisanja.

- Treba raditi na ukidanju mogućnosti prijevremenog penzionisanja na osnovu godina staža i osnažiti mjere prevencije i rehabilitacije kao rješenja ,,ranog upozorenja“, kojima se izbjegava skupa deaktivacija starijih radnika. Procenat radnika koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje treba ograničiti na manje od dva odsto radne snage – precizirala je ChlonDominczak i ocijenila da je, s obzirom na trenutnu situaciju, bitno da se pravilno odredi momenat sprovođenja reforme, a sa pripremnim radnjama trebalo bi krenuti relativno brzo. Predstavnici Svjetske banke su, međutim, upozorili da niko sa ovih prostora nije reformisao beneficirani staž osim Slovenaca.

Komplikovan posao Ministar rada Kemal Purišić je ocijenio da će revidiranje liste beneficiranih zanimanja biti komplikovan i osjetljiv posao.

- Treba je napraviti u skladu sa preporukama i u socijalnom dijalogu sa partnerima. To će biti osjetljivo i sa aspekta broja zaposlenih koji sada imaju beneficirani status. Ovih dana ćemo kroz planiranje rada Vlade u narednoj godini konkretizovati te aktivnosti i baviti se ukupnim reformama u ovom segmentu. Planiramo da početkom 2019. krenemo sa primjenom mjera. No, o tome tek treba da razgovaraju Vlada i socijalni partneri. Zbog ciljeva koje smo planirali u ovoj oblasti, a to je održivost i adekvatnost penzija, nemamo previše vremena za odlaganje - kazao je ministar.

Purišić je podsjetio da je Crna Gora 2004. i 2011. realizovala dvije reforme penzijskog sistema i dodao da su rezultati neutralisani propisivanjem ad hoc posebnih – povoljnijih uslova penzionisanja za pojedine kategorije osiguranika. Direktor Fonda PIO Dušan Perović je kazao da su sva predložena rješenja moguća, ali je ključna održivost. -Bez kvalitetne ekonomske osnove teško možemo govoriti o bilo kom modelu.

Možemo sve modele razmatrati, ali je osnovna baza ekonomska moć države. Penzija bi trebalo da bude ekonomska, a ne socijalna kategorija. Čini mi se da miješamo ove pojmove i dosta teško dolazimo do pravog rješenja. Znam da nije jednostavno, ali očekujem da ćemo uz pomoć eksperata Svjetske banke naći najbolje rješenje, vodeći računa o svim detaljima - kazao je Perović. Predstavnici Svjetske banke su obećali pomoć Crnoj Gori u ovoj reformi, kako su kazali, ako se i kada u nju krene.

Komentari: 0

Novi komentar