Odbijala da daje intervjue, autograme i pojavljuje se na premijerama

Pisma otkrila ko je zaista bila Greta Garbo

Greta Garbo, koja je bila distancirana od medija, uprkos ogromnoj slavi, sve do smrti 1990. godine ostala je velika misterija.Objavljeno: 06. 12. 2017 - 08:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz svijeta filma povukla se kao 30-godišnjakinja – 1941. godine. Kolekcija njenih 36 pisama, napisanih između 1930. i 1940. godine prikazuju usamljenu i izolovanu ženu. Pisma će u prodaju 12. decembra pustiti londonska aukcijska kuća Sotbi.

U pismima, koje je Garbo pisala bliskim prijateljima u Švedskoj, opisivala je svoju depresiju i kako je život na Beverli Hilsu željela da zamijeni za švedsku prirodu.

– Posljednjih nekoliko dana ovdje su tako sivi i dosta razmišljam o Tistadu. O ljetima tamo kada pada kiša i kada nas obuzima ta čudesna melanholija – napisala je Garbo u jednom od pisama.

Glumica, koja ima švedsko porijeklo, žalila se i da je u Holivudu skoro uvijek sama i da često razgovara sama sa sobom.

– Vozim se na plažu i šetam i to je uvijek čudesno. Ali to je to – napisala je u pismu upućenom Mariji Vahtmajster, švedskoj grofici 1939. godine.

Filmska diva je pisala i kako je razočarana izmjenama napravljenim u filmu “Žena sa dva lica” u kome se posljednji put pojavila na velikom ekranu, 1941. godine.

Čuvena Greta Garbo snimila je 28 filmova i bila je poznata kao “božanstvo”, ali i kao veliki pustinjak – odbijala je da daje intervjue, autograme, da se pojavljuje na premijerama i da odgovara na pisma obožavalaca dok je živjela na Beverli Hilsu.

Nakon što se penzionisala, kao 30-godišnja žena, preselila se u Njujork i živjela sama u apartmanu na Menhetnu. Nikada se nije udavala, niti je imala djecu.

Početna cijena njenih pisama, u kojima opisuje detalje života u Holivudu, a koja su čuvali njeni prijatelji, procijenjena je na 15.000 do 20.000 funti.

Komentari: 0

Novi komentar