Poglavar Rimokatoličke crkve zabrinut

Papa Franjo pozvao na poštovanje "statusa kvo" u Jerusalimu

Papa Franjo zatražio je da se poštuje "status kvo" u Jerusalemu i pozvao na razboritost i mudrost, nekoliko sati prije nego što bi američki predsjednik Donald Tramp trebalo da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, javljaju agencije.
Objavljeno: 06. 12. 2017 - 13:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ne mogu da sakrijem duboku zabrinutost situacijom stvorenom zadnjih dana oko Jerusalima", rekao je papa Franjo na nedjeljnoj audijenciji.

"Pozivam na poštovanje statusa kvo u Jerusalemu u skladu s važećim rezolucijama UN-a", rekao je.

"Jerusalim je jedinstveni grad, svet jevrejima, hrišćanima i muslimanima, koji poštuju sveta mjesta svojih religija", rekao je papa Franja.

"Molim Gospoda da se sačuva i osnaži identitet Jerusalima, na dobro Svete Zemlje, Bliskog istoka i svijeta. Molim se da prevladaju razboritost i mudrost, da se ne dodaju nove napetosti u svijetu već prepunom okrutnih sukoba", rekao je.

Američki predsjednik Donald Tramp večeras će objaviti da Sjedinjene Države priznaju Jerusalim kao izraelski glavni grad, u potezu koji će vjerovatno izazvati nestabilnost, a možda i podstaknuti nasilje na Bliskom istoku.

Uprkos brojnim upozorenjima iz Evrope i arapskog svijeta, Tramp će svoju odluku objaviti u 19 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u srijedu je u Briselu rekao američkom kolegi Reksu Tilersonu kako bi priznanje Jerusalima izraelskim glavnim gradom bila teška greška. "Cijeli svijet je protiv toga", kazao je.

U utorak je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naglasio da je to "crvena linija za Muslimane" i pozvao Trampa da je ne prelazi.

Protiv toga juče su se izjasnili i saudijski i jordanski kraljevi i egipatski predsjednik, kao i službeni Pariz i Berlin. Svoju zabrinutost američkom najavom iskazali su i Teheran, London, Peking i Moskva, iako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao da Rusija ne želi unaprijed da komentiše odluke koje još nisu donijete.

Komentari: 0

Novi komentar